Kokie batai tinkamiausi žiemai?

Kaip išrinkti geriausius batus savo vaikui? Ar įmanoma mažylio pėdutę pamatuoti namuose, o į parduotuvę ateiti tik vienai mamai ar tėčiui? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus rasite straipsnyje.

Vėstant orams, gydytojai rekomenduoja pirmiausia pasirūpinti šiltu apavu - greičiausiai peršalama kai sušala kojos. „Batukus vaikui šaltajam sezonui reikia rinktis atsakingai. Vaikas batais avės kasdien, todėl nepagailėkite laiko ir lėšų gerai avalynei", - sako veltinių batų kūrėja Daiva Zgrabskė. - Vaikai per vasarą ūgteli, tad svarbu tinkamai pasirinkti batų dydį".


Taip pat atkreipkite dėmesį, kokiomis savybėmis pasižymi šilti batai. Ponia Daiva išskiria 5 pagrindinius kriterijus, kuriais vadovaujantis galima išrinkti gerus batus vaikui. Žieminiai batukai vaikams turi būti:


- funkcionalūs ir patogūs vaikui;

- šilti, bet kvėpuojantys;

- lankstūs ir lengvi;

- estetiški, lengvai prižiūrimi;

- derantys prie vaiko stiliaus.


Vaiko savarankiškumas itin svarbus


Kai renkate batus vaikams, atkreipkite dėmesį į kelis svarbius kriterijus: ar vaikas pats sugebės be suaugusiųjų pagalbos apsiauti batus? Ar batukai prasiplatina juos aunant ir pėda ties keltimi įmaunama lengvai? Taip pat pašnekovė pataria rinktis tokius batus, kurie skatintų vaiko savarankiškumą. Jei vaikas pats sugebės apsiauti ir savarankiškai užsisegti batus, jis bus laimingesnis, negu tada, kai jam teks nusivilti maunantis batukus su įmantriais užsegimais ar raišteliais.


Kaip išrinkti žieminių batukų dydį?


„Prieš pirkdami batus žiemai, atidžiai išmatuokite vaiko pėdutes, gali būti, kad per šiltąjį sezoną vaikas ūgteli smarkiau ir dydžiu didesnių batų jau jam nebeužteks. Nepamirškite, kad batų viduje turite palikti 1 - 1,5 cm laisvos vietos vaiko pėdutėms augti. Juk nenorite vėl pirkti naujų batukų žiemai besibaigiant" - pataria avalynės dizainerė.


Kaip pamatuoti pėdutę?


Pastatykite vaiko pėdutę ant balto popieriaus lapo. Įsitikinkite, kad vaikas ištiesė visus pirštus ir atpalaidavo pėdą. Kruopščiai apibrėžkite pėdą pieštuku. Tą patį atlikite su kita pėdute.

Išmatuokite atstumą nuo ilgiausio piršto iki kulno. Jei pėdučių ilgiai nevienodi (o taip gali būti ir tai normalu) vadovaukitės ilgesniosios matmenimis. Prie gauto ilgio pridėkite 1-1,5cm - toks turi būti žieminių batukų ilgis jų viduje.

„Nematuokite išorės, tai netikslinga. Dažna klaida - tėveliai suglaudžia turimų batukų paduką su naujais ir lygina. Tai nėra teisinga, skiriasi batų konstrukcijos ir toks matavimas visiškai neatskleidžia kiek erdvės turės vaiko koja viduje", - sako Daiva Zgrabskė.


Žieminių batų modeliai vaikams


Dažniausia problema, su kuria susiduria tėvai - šąlančios arba gausiai prakaituojančios galūnės. „Abiem atvejais būkite natūralistais, rinkitės ne naujoviškas medžiagas, o tik gamtines ir natūralias - kailį, veltinį, odą. Pavyzdžiui, veltiniai batai vaikams yra ne tik lengvi, o avies vilna gerai šildo, bet jie ir puikiai kvėpuoja, todėl pėdutės niekada nebūna drėgnos nuo šilumos pertekliaus".


Kad batukai taptų mylimiausiais


Leiskite vaikams rinktis ir pareikšti savo nuomonę. Žinoma, tėveliai geriausiai žino, kokia avalynė jų vaikui tinkamiausia. „Tačiau jei išrinksite vaikui batus už jį, nesistebėkite, kad vėliau jis atsisakys juos avėti, - sako avalynės dizainerė. - Jūs išrinkite modelį, bet leiskite vaikui pačiam išsirinkti spalvą ar aplikaciją, nepamirškite pagirti jo pasirinkimo".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis