Kurie serbentai vertingiausi, ką skystina agrastai ir kodėl žemuogės gerina apetitą?

Šiuo metu daržuose bei soduose noksta uogų ir vaisių derlius. Tai, kad valgyti šviežių vaisių ir daržovių sveika, žinome visi. Tačiau kokių naudingųjų medžiagų turi slyva ir nuo kokio amžiaus serbentų jau gali paskanauti vaikai, galime būti primiršę. Pateikiame svarbiausią informaciją.

Slyvos

Ji turi daug vit. C, B grupės vitaminų, taip pat joje gausu kalio, vario ir kitų mineralinių medžiagų, cukraus, pektinų. Turi savybę skystinti vidurius, tad puikiai tinka jiems užkietėjus. Na, o vaikui, kurio viduriukai ir taip skysti, slyvų patartina nesiūlyti. Stabdo puvimo procesą žarnyne. 

Kadangi šie vaisiai - didžiulis angliavandenių šaltinis, jų reikėtų vengti sergančiajam diabetu. Slyvų sultys žadina apetitą ir padeda virškinti. Tačiau žinotina, kad dabar jau keičiasi požiūris į bet kokias sultis, ne tik slyvų: jos stokoja ląstelienos, tad negalima gardžiuotis vien jomis - nevalgant žalių vaisių kietėja viduriai.


Kada galima duoti vaikui?

1-2 slyvų tyrės ar sulčių kūdikiui galima duoti jau pirmųjų metų pabaigoje - 11-12 mėn. Vaisius minkštas, todėl vaikučiui lengva kramtyti, tik reikia išimti kauliuką ir nulupti kietą luobelę. Sulaukus 1 m. slyvos jau galima nebelupti, bet kauliuką išimti būtina iki 4 m. 

Žiemą tinka šaldytos slyvos. Nuo 1 m. užkietėjus viduriukams galima duoti pagriaužti 2-3 džiovintus vaisius per dieną. Jei vaikas jų nemėgsta, tinka vanduo, kuriame per naktį brinko. Rūkytų slyvų galima duoti tik nuo 5-6 m., o kompoto ir džemo - kaip ir kitų vaisių, maždaug nuo 1 m.

Fotolia nuotr.


Vyšnia turi karotino, šiek tiek vit. C, B ir PP, nikotino rūgšties, daug lengvai organizmo pasisavinamos geležies, kalio, magnio ir kitų mikroelementų. Be organinių rūgščių (citrinos ir obuolių), turi karotino, folinės rūgšties, rauginių medžiagų, gausu ir pektino. Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergančiajam diabetu. 

Šis vaisius mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, todėl gerai tinka sergant kvėpavimo takų ligomis. Atsargiai, vyšnių sėklose yra nuodingų medžiagų! 

Trešnės turi vit. C ir P, cukraus, karotino, geležies. Jos labai skanios, minkštos, todėl jas vaikai ypač mėgsta. Trešnės gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek - ir vidurių užkietėjimą. Jei vaikutis yra kam nors alergiškas, ir vyšnių, ir trešnių reikėtų duoti atsargiai - nuo raudonų uogų dažniau beria nei kitų.

Kada galima duoti vaikui?

Paskanauti uogų vaikui galima jau į pirmųjų metų pabaigą, bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau - po keletą. Tik reikia nulupti uogos odelę ir išimti kauliuką. Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinti, valo organizmą. Uogomis galima paskaninti jogurtą ar kruopų košę. Tinka ir šaldytos.

Shutterstock nuotr.


Visų rūšių (baltieji, raudonieji, juodieji) serbentuose yra organinių rūgščių, tanidų, mikroelementų, pektino, rauginių medžiagų (malšina uždegimą, naikina mikrobus), folinės rūgšties, daug kraują gerinančios geležies ir kalio, vit. C, P, PP, B1 ir kt. Serbentai skatina žarnyno veiklą, sugeria nuodingąsias medžiagas ir padeda joms pasišalinti. 

Vertingiausi - juodieji serbentai. Jie skanūs, vit. C yra daugiau nei citrinoje. Tai mūsų krašto turtas. Kadangi šiose uogose yra mažai fermentų, ardančių vit. C, visą žiemą gerai išsilaiko trintose su cukrumi. Gydo avitaminozę (vitaminų stoką), stiprina organizmo atsparumą ligoms, malšina žarnyno uždegimą. 

Mažiau vit. C turi kitų rūšių serbentai (mažiausiai - baltieji), bet jie labiau tinka alergija sergančiam vaikui. Raudonųjų serbentų sultys ir uogos žadina apetitą, aktyvina žarnyno judesius, tad tinka užkietėjus viduriams. 

Kada duoti vaikui?

Kūdikiui serbentų negalima, nes gali pūsti pilvuką. Nebent išspausti keletos uogų sulčių arba iš tyrės paruošti gaivą ir perkošti, bet tik antrojoje metų pusėje. Gerai išsilaiko šaldytos. Jomis, kaip ir šviežiomis, skaninama košytė, varškytė, arbata. Nuo 1 m. uogų galima suvalgyti apie 50 g. Jei pilvukas jautrus, taip pat geriau tinka sultys arba džemas, drebučiai.

Shutterstock nuotr.


Agrastas

Uogose daug cukraus, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų (ypač daug vario), pektinų, rauginių medžiagų, karotino, folinės rūgšties ir vitaminų (C, E, P, B grupės). Gerai gaivina, tinka, kai yra mažakraujystė, dažnos kraujosruvos, odos ligos. Šiek tiek skystina vidurius.  

Kada duoti vaikui?

Iki 1 m. vaikui agrastų duoti nereikėtų, o mažiems vaikams (maždaug iki 5 m.) geriau gerti sulčių, nes labai kieta luobelė ir blogai sukramčius skauda pilvą. Agrastų turėtų valgyti po nedaug ir retai net ir didesni vaikai, nes juose daugi oksalatų, kurie skatina akmenis inkstuose. Agrastų džemu tinka pagardinti košę, arbatą ar blynelius.

Shutterstock nuotr.


Tai uogos, kurios turi cukraus, karotino, organinių rūgščių, pektininių, rauginių, mineralinių bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų, vit. C, PP, K, H ir B grupės vitaminų. Labai dažnai sukelia alergiją, nes išprovokuoja tam tikras organizmo medžiagas. Oda parausta, iškyla pūslytės, niežti.

Žemuogėse yra ir kalcio, fosforo, kobalto, pektinų, karotino, vit.C, K, E, P, B grupės vitaminų. Kaip ir braškės, turi ypač daug geležies, tad tinka mažakraujystę turintiems vaikams. Gerina apetitą, padeda virškinti. Uogų sultys naikina mikrobus, tad galima paskalauti gerklę esant uždegimui.

Kada duoti vaikui?

Kūdikiui pradėti duoti tik pusę sutrintos braškės (kelias žemuoges) tik į pirmųjų metų galą - 10-12 mėn. Jei mažylį nuo ko nors jau beria, net ir tos puselės reikia atsisakyti.

Sulaukęs metų vaikas gali pasimėgauti 2-3 braškėmis per dieną ar 2-3 šaukšteliais žemuogių. Jokiu būdu reikia nepersivalgyti: kai kada nuo kelių braškių nieko nenutinka, bet suvalgius daugiau išberia.

Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis