Mamos ir vaiko sportas po gimdymo: trenerės patarimai

Apie tai, kad sportas sveika, žinome visi. Tačiau tik neseniai Lietuvoje išpopuliarėjo aktyvių tėvų sportas su kūdikiais.

Mamos ir vaiko sportas kartu - ne tik fizinis, bet ir emocinis ryšys


Jeigu prieš gerus dvidešimt metų kūdikius mamos saugojo lyg stiklinius drugelius, tai šiandien mažyliai drąsiai dalyvauja specialiai jiems pritaikytose treniruotėse kartu su mamomis. Apie tokio sporto specifiką ir naudą pasakoja asmeninė sveikatingumo ir mitybos trenerė, mama Diana Černiavskienė, kuri veda grupinius užsiėmimus mamoms su vaikais.



Diana, kada anksčiausiai galima pradėti sportuoti su vaiku, kad tai nesukeltų streso nei mamos organizmui, nei mažajam?


Sportas sportui nelygu - viskas priklauso nuo pratimų, sportinės veiklos, kurią mama renkasi. Pirmuosius nesudėtingus kvėpavimo pratimus, skirtus stiprinti dubens dugną, aktyvinti kraujotaką bei limfą galima daryti jau gimdymo namuose vaikutį pasidėjus ant krūtinės - tai irgi pirmieji pratimai kartu su mažyliu.


Tačiau kalbant apie fizinius pratimus, pirmiausia sportui turi būti pasiruošusi mama - reikėtų pasitarti su ją nėštumo ir gimdymo metu prižiūrėjusiu gydytoju. Jis geriausiai galės patarti, kada saugu pradėti. Kada moteris galės sportuoti taip pat priklauso, ar ji gimdė natūraliai, ar buvo atliktas cezario pjūvis. Po cezario pjūvio reikėtų daug ilgesnės pertraukos, kad visi audiniai tinkamai sugytų. Atsižvelgiant į šiuos faktorius, sportuoti mama galėtų pradėti praėjus keliems mėnesiams-pusei metų po gimdymo. Visais atvejais rekomenduoju pradėti prižiūrint specialistui - asmeniniam treneriui arba kineziterapeutui.


Vaiką į savo mankštą mama gali įtraukti nuo pirmųjų dienų - kaip jau minėjau, iš pradžių tiesiog pasiguldyti mažyli ant krūtinės ar pilvo ir kartu atlikti nesudėtingus atstatomuosius pratimus. Vėliau, ir mamai, ir mažyliui tvirtėjant, galima įtraukti vis sudėtingesnius pratimus, pavyzdžiui, pilvo preso stiprinimo pratimai, pritūpimai, įtūpstai, vaiką laikant prispaudus prie krūtinės, vaikučio kėlimai virš galvos ir pan.


Kokie pagrindiniai sporto kartu šeimoje privalumai?


Pirmiausia, judėjimas yra sveikata, o judėjimas drauge - sveikatinimas visos šeimynos, tarpusavio ryšio stiprinimas, teigiamos emocijos, kartu mokymasis bendrauti, veikti drauge, siekti bendrų tikslų, o tuo pačiu lavinama vaiko kantrybė, suvokimas, kad mama tam tikrais atvejais užsiima kita veikla, neskiria jam viso dėmesio, tad jis turėtų luktelėti - tas ateina tikrai ne iš karto, kantrybės reikia ir mamai.


Taip pat mamai nereikia ieškoti, kur ir su kuo palikti mažylį bei vėliau jaudintis, kaip jis jaučiasi. Tuo pačiu vaikui yra rodomas teigiamas pavyzdys, formuojamas suvokimas, kad judėjimas yra sveikata, judėti būtina, o kartu tai daryti daug smagiau. Aš manau, kad kuo anksčiau vaikas įpranta prie sporto, judesio, tuo tvirtesnis, guvesnis jis auga, bei daug lengviau ateityje ugdyti sveiką gyvenseną. Vaikai net ir nuo pirmųjų mėnesių visko iš pasaulio mokosi pavyzdžiu ir bandydami, ragaudami. Tad visada geriau tėvams ne tik pasakoti, auklėti, kalbėtis su vaiku apie judėjimo svarbą ar sveiką gyvenseną, bet ir nuo pat mažens rodyti pavyzdį.


Vida Press


Kokiu sportu užsiimti pradedančiajai mamai?


Pradedančioji sportuoti mama turėtų rinktis tokią veiklą, kuri jai priimtiniausia ir mėgstamiausia, tai gali būti konkreti sporto rūšis, šaka arba tiesiog aktyvus pasivaikščiojimas. Svarbu, kad mama gerai jaustųsi sportuodama, jaustų malonumą ir jokiu būdu nepervargtų - iš pradžių labai svarbu rinktis mažo arba vidutinio intensyvumo fizines veiklas, klausytis savo kūno ir nepersitempti. Aš visad rekomenduoju iš pradžių sportuoti su trenerio ar kineziterapeuto priežiūra arba rinktis mankštas mamoms su vaikais - būtent šios treniruotės yra visokeriopai pritaikytos moteriai pogimdyminiu laikotarpiu bei įtraukia mažylius į sportą.


Kokius pratimus naudoti sportuojant su vaiku?


Pratimai gali būti labai įvairūs - priklausomai nuo mamos fizinio pajėgumo bei mažylio amžiaus. Jei kalbėtume apie pratimus, skirtus mamoms, vaikus galima naudoti kaip papildomą svorį, tai gali būti pritūpimai, įtūpstai į priekį, atgal, į šonus, atsigulus ant nugaros - pratimai dubens dugnui, sėdmenims (dubens pakėlimas), pilvo presui (kojų kėlimas, žirklės, atvedimai į šonus, susirietimai gulint it t.t.), įstrižiniams raumenims (pasisukimai į šonus), nugarai ir pan. Visų šių pratimų metu svarbu išlaikyti teisingą pradinę padėtį, stabilią neutralią, kuo tiesesnę nugarą, įtemptus pilvo raumenis, nuleistus pečius.


Tuo tarpu vaikui skirti pratimai turėtų būti orientuoti į sąnarių pramankštą, galūnių pasukimus į vieną ir į kitą pusę, ratu, lankstumo koordinacijos gerinimą, plokščiapėdystės profilaktiką bei nugaros stiprinimą ir pan. Bet vėlgi, akcentuoju, kad pratimai skiriasi priklausomai nuo vaiko amžiaus.


Kuo skiriasi sportas su kūdikiu ir sportas su vaiku?


Sportas su kūdikiu yra labiau skirtas mamai, jos mankštai, raumenų stiprinimui, tuo tarpu mažylis tiesiog būna šalia arba pagelbėja kaip papildomas svoris. Tuo tarpu su ūgtelėjusiu vaiku galima sugalvoti daug pratimų drauge, tačiau mažametis jau reikalauja daugiau dėmesio atliekant ir pasirenkant pratimus, todėl šiuo atveju tikslingiau rinktis arba treniruotė mažamečiui, arba mamai, nors būna ir bendrų treniruočių. Aš visada rekomenduoju mamoms arba tėvams su mažamečiais rinktis aktyvų bendrą laisvalaikį, įvairias rekreacines veiklas, bendrus sportinius žaidimus, važinėjimą dviračiu, bėgiojimą, aktyvų vaikščiojimą ir pan.


Ką daryti, jeigu vaikas nenori įsitraukti į mankštinimąsi kartu?


Tikrai nereikėtų vaiko versti sportuoti drauge, jei jis nenori. Pirmiausia, vertėtų pasiaiškinti tokio nenoro priežastis, jei vaikas jau kalba ir geba paaiškinti, jei ne - tėvai turėtų mankštintis vieni, vaikui leidžiant tiesiog būti šalia, tuo pačiu pasakoti jam mankštos privalumus, rodyti gerą pavyzdį ir savo teigiamas emocijas - labai svarbu ne tiek žodžiais, kiek veiksmais perteikti mankštinimosi naudą, patiriamas geras emocijas, na, ir kaskart pakviesti vaiką prisijungti. Vaikai kartoja tai, ką mes darome, ypač tai, kas mums patiems smagu, tad iš savo praktikos galiu tvirtai pasakyti, kad jei mankšta pačiai mamai patinka ir tinka, vaikas tikrai prisijungs ir netgi ūgtelėjęs pats bandys kartoti atliekamus pratimus, jei ne - tai ir pati mama netruks ja užsiimti.


Vida Press


Koks turėtų ar galėtų būti tėčio vaidmuo šioje šeimos sporto komandoje?


Klausimas jau sufleruoja atsakymą - jei kalbame apie šeimos sporto KOMANDĄ, tai tėtis turėtų būti jos pilnavertis narys ir esant galimybei sportuoti drauge. Žinau, kad tėčiai dažnai dirba ir turi mažai galimybių prisijungti prie treniruočių, tačiau tokiu atveju reikėtų taikytis ir rinktis visiems patogų variantą. Tarkim, kaip jau minėjau, aktyvus laisvalaikis, įvairus sportiniai žaidimai ir pan. Tėtis grįžęs iš darbo turėtų nesukristi į sofą prie televizoriaus ar kompiuterio, o skirti bent valandėlę savo atžalai kartu aktyviai pajudėti. Tai gali būti tėčio mėgstamas žaidimas ar sportine veikla, tokiu atveju pats tėtis atsigaus po dienos darbų, vaikas pajudės ir stiprės abipusis ryšys. Mes su vyru auginame 1,5m mažylį - jų mėgstamas užsiėmimas vakare po darbų yra futbolas namų sąlygom arba sporto pratimai, pavyzdžiui, atsispaudimai, prisitraukimai - labai smagu stebėti, kaip vaikas stengiasi kuo tiksliau pakartoti tėčio veiksmus.


Keli patarimai pradedančiosioms mamoms su kūdikiais:


  • Nesvarbu, kurį pratimą atliekate, neverskite savęs, jei nepavyksta ar kyla nemalonūs pojūčiai, mankšta pirmiausia turėtų teikti malonumą ir geras emocijas.


  • Prieš kiekvieną mankštą atlikite apšilimo pratimus.

.

  • Nepamirškite prieš ir po bei pačios treniruotės metu gerti daugiau vandens.


  • Taip pat po treniruotės vertėtų nepamiršti atlikti tempimo ir kvėpavimo-relaksacijos pratimų. Norint realių rezultatų, nesvarbu, ar tai svorio koregavimas, raumenų tvirtinimas, nugaros skausmų mažinimas, ar tiesiog miego bei bendros savijautos gerinimas, mankštą būtina derinti su sveika mityba, nes sportas yra 20%, o mityba visi 80%.


  • Svarbiausia, neskubėkite kuo greičiau pasiekti rezultatų, nes po gimdymo susigrąžinti buvusią figūrą ar savijautą ne visuomet paprasta. Tiesiog neskubėkite ir mėgaukitės naujuoju gyvenimo periodu kartu su savo mažyliu.


Visad geriau rinktis būtent mamoms skirtas specialias treniruotes, o kartu sportuojant su savo mažyliu, užmegsite dar gilesnį ryšį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis