Netinkamai naudojamos kėdutės gali tapti skaudžios nelaimės priežastimi

2009 m. Izraelyje 15 mėnesių mergaitė sugebėjo atsistoti maitinimo kėdutėje, nes nebuvo tinkamai prisegta. Ji prarado pusiausvyrą, nukrito ant grindų ir susitrenkė galvą.

Europos Sąjungos sužalojimų duomenų bazės duomenimis, kasmet 28 ES šalyse narėse apie 7 700 0–4 metų vaikų patiria sužalojimus dėl maitinimo kėdučių ir šie sužalojimai pakankamai rimti, kad prireiktų skubios medikų pagalbos. 2008–2013 m. iš 13 ES valstybių narių buvo gauti 43 RAPEX pranešimai, susiję su maitinimo kėdutėmis. Nustatytos rizikos: kenksmingos cheminės medžiagos ant paviršiaus, kurį vaikas gali pasiekti burna; užspringimo rizika dėl nuimamų ar lengvai lūžtančių vaikams pasiekiamų detalių; kritimo rizika dėl prasto stabilumo arba netinkamų statymo bei tvirtinimo mechanizmų, neefektyvi prisegimo sistema ar apsauga nuo pirštų įstrigimo.


Kodėl maitinimo kėdutės gali būti pavojingos vaikams?


Maitinimo kėdutės kelia nukritimo riziką. Didžioji dalis nukritimų nuo maitinimo kėdutės nutinka dėl nenaudojamų ar netinkamai naudojamų prisegimo diržų arba dėl nepakankamos vaikų priežiūros. Vaikas gali staiga išslysti iš kėdutės, jei nėra tinkamai prisegtas arba jei nėra dirželio tarp kojų. Nors ir retai, pasitaiko atvejų, kurie baigiasi mirtimi, kai vaikas išslysta iš kėdutės ir pasismaugia. Dažniausiai tokie vaikai buvo prisegti tik su juosmens dirželiu (dirželis tarp kojų nebuvo naudojamas).


Nestabili maitinimo kėdutė gali apsiversti ir vaikas gali susižaloti galvą. Tai gali nutikti aktyviam vaikui atsistūmus nuo stalo ar sienos kojomis, jam atsistojus maitinimo kėdutėje arba kai jis siūbuoja joje pirmyn atgal. Kėdutė gali nuvirsti ir kai vaikas mėgina ja kopti. Kėdutės su stumdomu padėklu gali sužaloti pirštus.


Vida Press


Į ką atkreipti dėmesį prieš perkant ar naudojant maitinimo kėdutes?


- Patikrinkite, ar maitinimo kėdutė atitinka Europos saugos standartą EN 14988- 1:2006+A1:2012 „Aukštos vaikų kėdės".


- Maitinimo kėdutė privalo turėti juosmens diržą ir diržą tarp kojų. Jei kėdutė neturi integruoto penkių taškų diržų įrenginio, įtaisykite jį. Pirkdami šį įrenginį atskirai patikrinkite, ar jis atitinka EN 13210.


- Kadangi diržai turi būti naudojami kiekvieną kartą sodinant vaiką į maitinimo kėdutę, prieš pirkdami patikrinkite, ar diržai patogūs naudoti ir ar yra įmontuoti atskirai nuo padėklo. Jei saugos diržus sunku naudoti, juos prisegti atima daug laiko, maža tikimybė, kad juos naudosite. Penkių taškų integruota diržų sistema yra saugiausia išeitis.


- Įsitikinkite, jog saugos diržas turi tokią sagtį, kuri negali būti užsegta, jei kartu neprisegamas tarpkojo diržas.


- Įsitikinkite, kad sagtis, juosmens ir tarpkojo diržai užtikrins vaiko saugumą ir tvirtai prilaikys jį kėdutėje ir kad kėdutė neapsivers, net jei vaikas pradės joje siūbuoti ar mėgins iš jos išlipti.


- Rinkitės kėdutę, kuri turi platų stabilų pagrindą ir yra pakankamai sunki. Pačios stabiliausios kėdutės turi platų metalinį ar medinį rėmą; tik iš plastiko pagamintos kėdutės yra nerekomenduojamos.


- Patikrinkite, kad padėklas saugiai užsirakina ir kad dangteliai ar kištukai yra tvirtai pritvirtinti ir vaikas negali jų ištraukti.


- Jei perkate sulankstomą maitinimo kėdutę, patikrinkite, ar jos užraktų sistemos yra efektyvios.


- Ieškokite kėdučių su atrama kojoms. Tai neleis vaikui išslysti iš kėdutės ar išslydus įstrigti po padėklu. Net ir esant atramai kojoms, visada naudokite saugos diržus.


- Nenaudokite kėdučių su ratukais.


Vida Press


Kaip saugiai naudoti maitinimo kėdutes?


Laikykite maitinimo kėdutę atokiau nuo sienų, durų, langų, užuolaidų ir įvairių įrengimų. Nepalikite vaiko maitinimo kėdutėje be priežiūros, net jei ir esate jį prisegę saugos diržais.


Vien tik tarpkojo diržas nėra efektyvus siekiant užtikrinti vaiko saugą. Nesant dviejų diržų (liemens ir tarpkojo), vaikas galės atsistoti ir nuvirsti nuo kėdutės ar nuslysti po padėklu ir uždusti galvai užsikabinus už liemens diržo arba jai įstrigus tarp padėklo ir kėdutės.


Įsitikinkite, kad visi saugos diržai yra pritaikyti vaiko dydžiui ir saugiai prisisega. Taip pat patikrinkite, ar padėklas yra tinkamai apsaugotas. Padėklas neturėtų būti naudojamas kaip sulaikymo prietaisas vietoje diržų.


Dažnai tikrinkite diržų ir jų dalių būklę, kad užtikrintumėte, jog jie yra saugiai sujungti ir veikia teisingai. Tik saugos diržai gali apsaugoti vaiką, kad jis neišliptų ir neiškristų iš kėdutės ar nenuslystų žemyn ir neuždustų.


Įsitikinkite, kad padėklo galuose nėra aštrių vietų, ir nuolat patikrinkite, ar nenukrito ar nedingo smulkios detalės. Nenaudokite kėdutės, jei lūžo ar kitaip buvo paveiktas plastikas.


Jei kėdutė yra sulankstoma, laikykite vaikus atokiau, kol ją lankstote, kad vaikai neprisispaustų pirštų.


Patikrinkite, ar sulankstomųjų kėdučių sklendės tinkamai užsirakina kiekvieną kartą išlankstant kėdutę. • Niekada neleiskite vaikui stovėti kėdutėje, nes ji gali apsiversti.


Jei naudojate prie stalo tvirtinamą kėdutę, netvirtinkite jos prie stiklinio stalo ar stalo su viena atrama į žemę, taip pat netvirtinkite jos prie staltiesės.


Neleiskite vaikui lipti į kėdutę be priežiūros.


Neleiskite vaikui lipti į kėdutę ar kabėti ant jos, kai ji yra tuščia, nes ji gali apsiversti.


Vida Press


Informacija iš Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro leidinio „Produktų vaikams saugos vadovas“, kurį galima rasti ir parsisiųsti www.smlpc.lt skiltyje "Metodinė medžiaga/Neinfekcinių ligų profilaktika.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis