Pakilo temperatūra: 6 dažniausiai daromos klaidos

Karščiuojantis vaikas tėvams visada kelia baimę. Kokių klaidų vengti matuojant temperatūrą? Konsultuoja vaikų ligų gydytoja neurologė Rūta Maciulevičienė.

1. Mušame temperatūrą iškart, vos pakyla per 37,5 C


Paprastai ji mažinama tada, kai yra aukštesnė nei 38,5 C. Tačiau pirmiausia reikėtų stebėti vaikutį. Jeigu jis žaidžia ir neblogai jaučiasi, jos galima ir nemušti. Paprastai kūdikiui net ir labai aukšta, iki 40 C, temperatūra nepavojinga. Tačiau jeigu termometro stulpelis rodo 40-41 C, ją reikia kuo skubiau mažinti. Pakilus tokiai aukštai temperatūrai keičiasi organizmo baltymų struktūra ir gali iškilti pavojus gyvybei.


2. Bijome natūraliai šaldyti organizmą


Jei temperatūra labai aukšta, kūdikio organizmą reikia kuo skubiau šaldyti. Saugiausia tai daryti vandeniu, vėsiais kompresais. Mažylį išmaudykite po vėsiu dušu ir paguldykite vėsiame kambaryje. Jeigu vaikutį ištiko traukuliai, aukštą temperatūrą galima numušti ledo maišeliais arba tiesiog kūnelį ištrinant sniegu. Natūraliai šaldyti mažylio organizmą yra saugiau, negu temperatūrą mažinti vaistais. Mat visi mažinantieji temperatūrą gali sukelti šalutinį poveikį.


3. Panikuojame


Jeigu mažylis karščiuoja, bet gana gerai jaučiasi ir nėra vangus bei apatiškas, dėl temperatūros nerimauti nereikėtų, nes jo organizmas pats ginasi. Antra vertus, negalime perlenkti lazdos laukdami, kas bus toliau. Jeigu vaikutis karščiuoja ilgiau negu 48 val., reikia ieškoti pagalbos. Į gydytoją reikėtų kreiptis, jeigu temperatūra ilgiau negu dvi paras pakyla ir nukrinta, vėl pakyla ir nukrinta, net jeigu mažylis neblogai jaučiasi. Tokiu atveju reikia ieškoti ligos židinio, mat maždaug per dvi paras virusų pažeistoje gleivinėje prisiveisia bakterijų ir gali kilti bakterinių komplikacijų. Į gydytoją kreipkitės, jeigu temperatūra nukrito, tačiau mažylis ir toliau vangus bei guli kaip lapas.


4. Pamirštame pasiūlyti skysčių


Karščiuojantis vaikas daug miega ir gali nepaprašyti valgyti, tačiau reikia nepamiršti, kad dėl temperatūros labai greitai netenka skysčių. Kad taip nenutiktų, pasistenkite kuo dažniau duoti atsigerti vandens.


5. Kišame maistą


Mažylio organizmas pats geriausiai žino, kaip gintis nuo temperatūros. Jeigu nėra apetito, maisto nereikia.


6. Per šiltai apklojame


Dažnai karščiuojantį kūdikį labai šiltai apklojame, nes bijome, kad nesušaltų. Vis dėlto geriau užkloti lengva antklode, kad neperkaistų organizmas. Šilčiau užkloti galima tada, kai temperatūra kyla ir mažylį purto šaltis.

Paprastai karščiuojantis vaikutis smarkiai prakaituoja, todėl dažnai keiskite drabužėlius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis