Paslaptingasis vitaminas M, kuris padeda sveikti

Kai suserga mažylis, nori nenori, kartais tenka gultis į ligoninę. Kokia yra guldymo tvarka ir kas tas "stebuklingas" vitaminas M, padedantis sveikti, konsultuoja Vaikų ligoninės, VŠĮ VUL Santariškių klinikų filialo vaikų neurologė dr. Jurgita Grikinienė.

Pasidomėkite iš anksto tvarka savo poliklinikoje

Susirgus mažyliui pirmiausia reikia kreiptis į tą pirminės sveikatos priežiūros įstaigą (polikliniką, šeimos sveikatos centrą ar kt.), kurioje esate prisiregistravę ir kurioje lankotės pas vaikų gydytoją.

Visada naudinga iš anksto pasitarti su savo vaikų gydytoju, ką daryti, jei tektų kreiptis dėl ūmios ligos, ir kokia yra gydytojo bei greitosios pagalbos iškvietimo į namus tvarka.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Ar atleisti neištikimam vyrui tik dėl vaikų?

Garsenybių vaikų mokyklos paslaptys

Verta žinoti savo gydytojo darbo grafiką, registratūros ar gydytojo kabineto telefono numerį, laiką, kuriuo budi kiti jūsų poliklinikos gydytojai (ar jie būna visą dieną, ar dirba šeštadieniais).

Taigi, jeigu staiga susirgs mažiukas, jūsų arba budintis gydytojas apžiūrės jį namuose ar poliklinikoje ir nuspręs dėl tolesnio gydymo taktikos. O jei liga sunki, išrašys siuntimą į ligoninę. Jei jūsų pirminės sveikatos priežiūros įstaiga nedirba, į namus galima kviesti greitąją pagalbą.

Būtini daiktai vykstant į ligoninę:

Vykstant į bet kurią gydymo įstaigą reikia turėti:

- Vaiko dokumentą su jo asmens kodu, kompensuojamųjų vaistų knygelę ir siuntimą (jei atvykstate siųsti savo vaikų gydytojo). 

- Reikia turėti ir higienos reikmenis: muiliuką, rankšluostį, servetėlių, tualetinio popieriaus, dantų šepetėlį, dantų pastos ir t. t. 

- Bus reikalingos šlepetės, patogūs dieniniai drabužiai (geriausi yra minkšti medvilniniai, nespaudžiantys) ir naktiniai drabužiai, pižama. 

- Jei gulatės su kūdikiu, būtinai turėkite jo buteliuką, žinduką, mišinuką (jei juo maitinate) ar specialius maisto produktus (jeigu tokius vartojate), kūdikio drabužėlių, sauskelnių, higienos priemonių. 

- Visada verta turėti savo puodelį, dubenėlį, valgymo įrankius. 

- Nepamirškite pasiimti vaiko mėgstamų žaislų, knygelių. Vyresniems vaikams ir tėvams pravers knyga, žurnalas, mezginiai - žodžiu, viskas, kas padėtų užsimiršti ir maloniau leisti kartais prailgstančias valandas ligoninėje.

„Vitaminas M" ir kiti mylimukai 

Sergančiam vaikui labai svarbu jaustis saugiam. Nesaugus, ilgalaikį stresą patiriantis vaikas sveiksta blogiau. Saugumo jausmą suteikia tik šalia esanti mama (ją gydytojai kartais vadina vitaminu M) ir mėgstamas žaisliukas. Net jei žaisliukas ir būna apčiaudėtas bei apkosėtas, jis„serga" ta pačia liga kaip ir jo mažasis šeimininkas, taigi daugiau kuo nors vaikučio užkrėsti negali.

Mažyliai iki trejų metukų visada guldomi kartu su mama ar tėčiu, vienu įtėvių ar globėjų. Jei vaikas vyresnis, paisoma įvairių sąlygų, tačiau pagal Vaiko teisių konvenciją ir kitus įstatymus vaiko nuo tėvų jėga niekas atskirti negali. Ligoninėje svarbiausi yra sergančio vaiko poreikiai, todėl žiūrima, kaip geriau jam. 

Nedarbingumas skiriamas vienam iš tėvų

Nedarbingumo pažymėjimas ar medicininė pažyma yra išduodama vienam tėvų, įtėvių arba globėjų. Todėl apsvarstę šeimynines aplinkybes patys turite nuspręsti, kuriam gultis į ligoninę, kuris geriau prižiūrės sergantį vaiką. Jeigu darbo grafikas leidžia neimti nedarbingumo pažymėjimo, tada vaiką slaugyti galima keičiantis mamai su tėčiu ar seneliais. 

Paprastai kartu su mažyliu paguldytam asmeniui yra skiriama atskira lova, taip pat jis gali naudotis ligoninės skyriuje esančiomis higienos patalpomis (tualetais, vonia, dušu). 

Pagal dabar galiojančią tvarką, jei vaikas dėl sunkios ligos ar būklės gydomas reanimacijos ar intensyviosios terapijos skyriuje, tėvai su juo kartu neguldomi ir nedarbingumo pažymėjimas tam laikotarpiui nėra išduodamas. Tėvai visada gali ateiti ir pasikalbėti su gydytoju, pabūti prie vaikučio, žinoma, paisoma jo sveikatos.

Maitinimo ligoninėje ypatumai 

Pagal dabartinę tvarką vaikams yra skiriamas visas maitinimas. Kartu su vaikučiu paguldytas asmuo, jeigu mažyliui dar nėra vienų metukų, taip pat maitinamas ligoninės maistu. Jeigu slaugomam vaikui yra daugiau kaip vieni metukai, tėvai maistu turi pasirūpinti patys. Gali jo atsinešti iš parduotuvės, ligoninės kavinės ar pan. Ligoninėse būna šaldytuvai, skirti ligonių ir juos slaugančių asmenų maistui laikyti, todėl tėvai gali jais pasinaudoti. 

- Ligoniukui nerekomenduojama nešti greitai gendančių maisto produktų, ypač daug. Nors ligoninėse ir yra ligonių maistui skirti šaldytuvai, vaikai paprastai atnešto maisto greitai nesuvalgo, pamiršta jį įdėti į šaldytuvą ir tas pradeda gesti. 

- Jei nešate šviežią maistą, pavyzdžiui, mėsytę, sriubą, mišrainę, blynelius ir t. t., neškite tik vieną porciją ir pasistenkite ją greitai sumaitinti. 

- Nerekomenduojama nešti bulvių traškučių, gazuotų limonadų, daug saldumynų, nes jie gali pakenkti vaiko sveikatai. 

- Nereikia nešti daug maisto, nes kai kurie vaikai dėl streso, kad guli ligoninėje, ar lėtai slenkančio laiko, yra linkę persivalgyti ir dėl to turi virškinimo bėdų. Apie vaiko mitybą rekomenduočiau pasikalbėti su gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis