Prieš duodami braškių vaikui, atminkite šį tą svarbaus

Prekybos vietose jau pasirodė pirmosios braškės. Jei ketinate jų pirkti vaikams, atminkite kelias svarbias taisykles.

Braškės, o ypač žemuogės, priskiriamos itin alergizuojantiems maisto produktams, jų nerekomenduojama siūlyti jaunesniems nei vienų metų vaikams. Jei šeimoje yra alergiškų žmonių (nebūtinai braškėms), venkite šių uogų dar ilgiau. Norėdami įsitikinti, ar vaikas nėra alergiškas braškėms, pirmą kartą duokite kąsnelį braškės ir stebėkite, kaip sureaguos organizmas.


Kaip TAVO VAIKO portalui anksčiau yra sakiusi vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė, braškės ir žemuogės yra labiausiai alergizuojančios uogos, kokios tik auga Lietuvoje. „Vaikui iki vienerių metų, kaip ir žindančiai mamytei, nerekomenduojama duoti braškių ir žemuogių. Kūdikiams iki metų naujų maisto produktų reikia stengtis įvesti kuo mažiau ir atsargiai. Braškės, žemuogės, kaip ir citrusiniai vaisiai, kūdikiams yra tabu. Vėliau, antraisiais gyvenimo metais - prašom" - sako gydytoja.


Kuo naudingos braškės?


- Šios uogos yra vitamino C šaltinis. Daugiau nei braškėse šio vitamino yra tik dar vienose lietuviškose uogose – juoduosiuose serbentuose.


- Braškėse gausu antioksidantų.


- Žemuogėse ir braškėse gausu geležies, todėl jos tinka mažakraujyste sergantiems vaikams.


- Gerina imunitetą.


- Yra tyrimų, kad jos gerina atmintį.


- Naudingos sergant peršalimo bei inkstų ligomis.


- 100 g braškių yra apie 43 kcal.


Verta žinoti

Termiškai apdorotos braškės netenka alergizuojančių savybių, taigi jų galite pasiūlyti vaikui, kuris tuoj sulauks metų.

Pradėję duoti vaikui žemuogių ar braškių, kelias dienas nesiūlykite jokio kito naujo produkto. Stebėkite organizmo reakciją. Vaikas iki trejų metų uogomis gali užspringti, todėl prieš duodant mažyliams jas patartina sutrinti.


Kas dera su braškėmis?


Obuoliai, bananai, kiviai, persikai, jogurtas, grietinėlė, pienas, varškė, mangai.


Bananų ir ledų desertas su braškių užpilu


4 nedideli bananai;

0,5 l vanilinių ledų;

400 g šviežių braškių;

1 šaukštelis citrinos sulčių;

200 ml plaktos grietinėlės;

35 g migdolų drožlių.


Plaktuvu sutrinkite braškes ir citrinos sultis. Bananus perpjaukite išilgai pusiau, puseles padėkite į lėkštę, šalia padėkite kelis rutuliukus vanilinių ledų, užpilkite paruoštu braškių užpilu bei papuoškite plakta grietinėle ir migdolų drožlėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis