Renkame batus vaikui: į ką atkreipti dėmesį?

Pėdos - viena iš pagrindinių kūno dalių, per kurią gauname informaciją iš aplinkos. Ypatingo dėmesio reikalauja mažųjų pėdutės - juk būtent vaikystėje susiformuoja pėdos skliautas ir eisena. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį? Kaip tinkamai parinkti avalynę ir ką daryti, kad vaiko pėdutė vystytųsi taisyklingai?

Daugumą deformacijų vaikai išauga


„Pėdas galime palyginti su namo pamatu: jei jis kreivas ar netvirtas, pavojus namui sugriūti kur kas didesnis. Tokią pačią įtaką pėdos turi mūsų kūno laikysenai - o nuo jos priklauso ir mūsų sąnarių, raumenų būklė. Kuo anksčiau pradėsime tinkamai rūpintis savo pėdomis, tuo mažiau problemų iškils ateityje", – pasakoja Funkcinės terapijos centro kineziterapeutas Eimantas Žeimys.


Pasak specialisto, dauguma vaikų įvairias pėdos deformacijas, pavyzdžiui, plokščiapėdystę, paprasčiausiai „išauga". „Visi vaikai yra pilnapadžiai - taip yra dėl jų laikysenos ir pėdų apačioje esančio riebalinio audinio, kurio yra kur kas daugiau nei suaugusio žmogaus pėdoje. Fiziologinė plokščiapėdystė dažniausiai dingsta iki 5-erių metų, kai pėdos arka jau yra išsivysčiusi. Tačiau jei ir po 6-ojo gimtadienio pastebite, kad vidinis vaiko pėdos skliautas nusileidęs ir liečia žemę, kreipkitės į specialistą", - pataria E. Žeimys.


Panašiai yra ir su neįprastomis vaikų eisenomis - jas jie taip pat dažniausiai „išauga“: vaikščioti pasukus pėdas į išorę ar į vidų vaikai nustoja apie 8-uosius ar 9-uosius gyvenimo metus, o vaikščioti ant pirštų galų nededant visu svoriu kulno - apie trečiuosius metus. „Vis dėlto, jei tėveliams neramu, kreiptis į gydytoją niekada nebus per anksti - atsarga gėdos nedaro. Specialistas, apžiūrėjęs vaiko pėdutes, gali tiksliai nustatyti jų būklę ir patarti, ką vertėtų daryti, kad pėdutės augtų sveikos - taip galima išvengti daugybės dėl nežinojimo daromų klaidų", - teigia kineziterapeutas.


Fiziologinė plokščiapėdystė dažniausiai dingsta iki 5-erių metų, kai pėdos arka jau yra išsivysčiusi.
Fiziologinė plokščiapėdystė dažniausiai dingsta iki 5-erių metų, kai pėdos arka jau yra išsivysčiusi.
Vida Press


Kaip pasirinkti tinkamą avalynę?


Mažomis pėdutėmis susirūpinusiems tėveliams specialistai pataria neskubėti pirkti ortopedinės avalynės - didelė galimybė, kad jos jūsų mažyliui nė nereikia. „Jei pastebėjote, kad pėdos skliautas nusileidęs, vaikas skundžiasi padų nuovargiu ar skausmu, pirmiausia kreipkitės į specialistą - daugumą pėdos sutrikimų pavyksta išspręsti aktyvinant ir stiprinant pėdos raumenis. Speciali avalynė skiriama tik esant didelei pėdos disfunkcijai," - pasakoja kineziterapeutas E. Žeimys.


Svarbiausia, kad avalynė ne formuotų pėdutę, o leistų jai vystytis pačiai. Vaikiški batukai neturėtų būti nei per dideli ar per platūs (taip padidėja traumų galimybė), nei per maži ar per siauri (tuomet pėdutė taikysis prie bato formos, o ne atvirkščiai). Renkant avalynę mažyliams jie pataria naudoti „nykščio taisyklę": nuo kojos nykščio iki batuko priekio turėtų likti apie 1,5 cm - pėda jausis patogiai, o kartu ir liks „rezervo" jai augti.


Renkant avalynę mažyliams jie pataria naudoti „nykščio taisyklę
Renkant avalynę mažyliams jie pataria naudoti „nykščio taisyklę
Vida Press


Atkreipkite dėmesį ir į avalynės padus. Jie turėtų būti neslidūs, su geru protektoriumi, tačiau kartu ir pakankamai lankstūs, kad einant prisitaikytų prie pėdos judesių. Vienas tabu, apie kurį perspėja specialistai - jokių pakulnių! Jos gali pakenkti pėdutės formavimuisi, tad vaikiškos avalynės padai turėtų būti lygūs.


Sveikiausia - lakstyti basomis


Kineziterapeutas Eimantas Žeimys pataria stiprinti ir lavinti tiek sveikų, tiek deformuotų pėdučių raumenis. „Skatinkite savo vaikus neavėti batų žaidžiant namuose ir lauke (jei oro sąlygos tinkamos). Geriausiai lakstyti basomis, tad jeigu yra galimybė, pamirškite ir kojines (ypač storesnes) - vaikštant basomis jos pamažu mažina pado jautrumą. Namuose stenkitės daiktus paimti pėdomis - tą patį skatinkite atlikti ir savo vaikus, paverskite tai žaidimu. Taip ne tik puikiai lavinsite pėdos judesių koordinaciją, bet ir raumenis", - patarimais tėveliams dalijasi kineziterapeutas. „Mūsų pėdos yra pirmoji ir vienintelė geriausiai funkcionuojanti avalynė. Jei tinkamai jomis rūpinsimės, ši „batų pora" puikiai atlaikys visą gyvenimą", - sako E. Žeimys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis