Tėvai aplaidžiai žiūri į šį medikų patarimą, o pasekmės gali būti skaudžios

Jau seniai tėvai įspėjami nevalyti vaikams ausų su higieniniais vatos pagaliukais, ir vis tik daugybė vaikų dėl šios priežasties atsiduria ligoninėse.

Kai rašoma leidinyje „The Journal of Pediatrics“ išspausdintame tyrime, JAV nuo 1990 iki 2010 m. daugiau nei 263 000 vaikų atsidūrė skubios pagalbos priimamuosiuose dėl ausų sužeidimų minėtais higieniniais pagaliukais.

Tyrimo objektas buvo vaikai iki 18 m., tačiau vaikai iki 8 m. sudarė 67 proc. tiriamųjų, o vaikai iki 3 m. amžiaus buvo didžiausia sužeistųjų grupė.


Dažniausia diagnozė būdavo svetimkūnis ausyje ir ausies būgnelio pažeidimas, o tai reiškia, kad dalis pagaliuko įstrigo ausies kanale ir pažeidė ausies būgnelį.


Adobe Stock


Neatsargus vatos pagaliukų naudojimas gali baigtis klausos praradimu, galvos svaigimu, kraujavimu, skausmu, rašoma tyrime.


Tai sunkus sužalojimas, kurio tikrai gali nebūti, jei tėvams bus laiku apie tai priminta. Tyrimas parodė – net jei žmonės nevalo savo vaikams ausų su ausų pagaliukais, jie valo sau ausis su pagaliukais. Tokiu atveju laikykite pagaliukus tokioje vietoje, kur vaikai jų nepasiektų.


Adobe Stock


Siera ausyse – normalus reiškinys, ausys valosi, taigi siera galiausiai išsiskirs savaime. Gydytojai pataria, kad sierą iš ausų turime išvalyti tik tiek, kiek jos pasiekiame pirštu, pagaliukų kišti nereikia.


Be to, mėginant išvalyti sierą ausų krapštukais, galima netgi sukaupti jos perteklių. Kai naudojami ausų krapštukai, siera gali būti įstumiama atgal į ausį, taip sukuriamas kamštis ir gali kilti infekcijų. Ausies kanalas labai trapus, o ausies būgnelis dar trapesnis, todėl bet kokios neprofesionalios intervencijos gali ausį pažeisti. Blogiausiu atveju galima traumuoti ausies būgnelį, o tada jau gresia rimtos problemos.


Jei norite, kad jūsų kūdikio ausys būtų tinkamai prižiūrėtos, pakaks švelniai drėgnu audiniu nuvalyti išorinę ausies dalį po maudynių ar pastebėjus ištekėjusią sierą.


Vaikų ausyse esanti siera yra skystesnė, negu suaugusiųjų, todėl ji yra labiau matoma ausyse. Jei vis dėlto manote, kad vidinėje ausyje yra sieros sankaupų ir jums neramu, aptarkite šį klausimą su pediatru artimiausio vizito metu.

Gydytojai sako, kad jei sieros sankaupos netrukdo jiems matyti ausies būgnelio, viskas yra gerai. Tik jei siera blokuoja visą kanalą, tuomet tai jau kelia problemų. Tokiu atveju gydytojas tam tikru prietaisu arba šiltu skysčiu sieros perteklių pašalins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis