Tiesa ir mitai apie pykinimą važiuojant automobiliu

Svaigsta galva, pykina, vaikas tampa baltas it kreida, jaučia silpnumą, jį išpila šaltas prakaitas - tai dažniausi „supimo ligos" požymiai. Iš tiesų tai nėra tikra liga, ir žinant keletą taisyklių, nemalonių pojūčių važiuojant automobiliu galima išvengti.

Kuo mažesnis vaikas, tuo didesnė rizika, kad jį „užsups" ir supykins


Netiesa. Supimo „liga" pasitaiko gana dažnai, manoma, kad ji kamuoja apie 10 proc. vaikų. Tačiau vieni vaikai užsupami gana greitai, kitiems supimo bėda atsiranda tik ilgai važiuojant, o kiti išvis nežino, kas tai yra. Paprastai kūdikiai kelionių metu nevemia, ši problema prasideda apie trečiuosius-ketvirtuosius gyvenimo metus. Vaikui paaugus ir subrendus jo nervų sistemai, ši problema praeina savaime.


Tai paveldima, jei pykino mamą ar tėtį, pykins ir vaiką


Ir taip, ir ne. Pasitaiko, kad vieną vaiką važiuojant pykina, o jo brolį ar sesę - ne. Nepastebėta, kad vaikai tiesiogiai paveldėtų tai iš tėvų, tačiau faktas yra tas, kad kelionėje negaluoja jautresnės nervų sistemos mažyliai. O štai vienokią ar kitokią nervų sistemą mes paveldime.


Važiuojant vėsesniu oru pykina rečiau, negu per karščius


Tiesa. Jeigu tik galima rinktis, kada važiuoti su jautresniais vaikais automobiliu, vasarą geriau tai daryti ryte ir vakare, kai oras neįkaitęs. Karštis iš tiesų sustiprina pykinimą. Jeigu kelionė pakankamai ilgai, sustokite dažniau ir išlipkite iš automobilio, kad vaikas galėtų pakvėpuoti grynu oru.


Kad nepykintų, patartina žiūrėti tiesiai į kelią


Tiesa. Jei važiuodamas vaikas žais arba vartys knygą, tai gali labiau provokuoti pykinimą. Geriausia kelionės metu žiūrėti tiesiai į tolį. Žiūrint pro šoninius langus, mirguliavimas didesnis, ir greitai besikeičiantys vaizdai gali pabloginti padėtį. Nereikia ir užsimerkti, nes tada pykina dar labiau.


Ar pykins, priklauso ir nuo vairuotojo meistriškumo


Tiesa. Ramiai ir tolygiai važiuojant lygiu keliu pykina rečiau, negu vingiuotame ir kalnuotame kelyje. Dažniau supykina ir tais avejais, kai vairuotojas staigiai stabdo, ypač važiuojant per kalnelius ar posūkiuose.


Pykina vienodai, visai nesvarbu, kurioje vietoje sėdima


Netiesa. Yra žinoma, kad šiek tiek mažiau supama ir pykinama sėdint priekyje, šalia vairuotojo. Tačiau atminkite, kad pagal galiojančius įstatymus, Lietuvoje sėdėti šalia vairuotojo gali tik didesni kaip 150 cm ūgio vaikai. Mažesniesiems leidžiama sėdėti priekyje tik jų ūgiui ir svoriui tinkančiose automobilio kėdutėse.


Tuščiu skrandžiu geriau važiuoti, negu pilnu


Tiesa ir mitas. Vaikai, kuriuos važiuojant greit supykina, prieš kelionę ir jos metu neturėtų valgyti nieko riebaus - verčiau apsiriboti nedidelėmis vaisių ar košės porcijomis. Ir prieš kelionę, ir jos metu venkite saldumynų ir gazuotų gėrimų. Labiausiai tinka paprastas vanduo. Dar geriau, jei vaikas kelionėje miegos.


Supimo ligą galima nugalėti treniruojant vaiką


Mitas. Nei nupirkę namie sūpynes ir kasdien supdami vaiką, nei mėtydami jį į viršų situacijos nepakeisite. Yra duomenų, kad teigiamos įtakos vestibiuliarinio aparato stiprinimui turi vaikų joga. Jos metu vaikas mokosi giliai kvėpuoti, nusiraminti, atsipalaiduoti, o tai puiki nervų sistemos treniruotė.


Vaistų nuo pykinimo, skirtų vaikams, nėra


Mitas. Jų yra, tačiau juos rekomenduoti gali tik vaiko gydytojas, įvertinęs vaiko sveikatą. Jei vaiką pykina tik retkarčiais, galima bandyti kovoti su tuo natūraliais metodais, tačiau jei ši problema labai vargina visą šeimą, pasitarkite su gydytoju.


Bet kokiu atveju, tai, kad vaiką pykina kelionės metu, nepriklauso nuo jo valios, todėl nepykite ir nebarkite jo, jei jis ir vėl sublogavo automobilyje. Geriau turėkite šiam reikalui iš anksto pasiruošę maišelių ar dėžučių vėmimui.


Kas dar padeda, kad važiuojant nepykintų?


- Kelionės metu neskaityti ir nepiešti, žiūrėti per langą;

- Sėdėti šešėlyje, o ne prie lango, per kurį plieskia saulė;

- Kramtyti kramtomąją gumą;

- Jei automobilyje yra vietos, atsigulti horizontaliai ant nugaros;

- Čiulpti ledinukus (mėtinius, citrininius);

- Vengti nereikalingų kelionių;

- Važiuojant staigiai nestabdyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis