Trys saldumynai, kurie nekenkia vaikams Receptas

Kiekviena mama svajoja surasti tokį saldumyną, kuris mažyliui būtų naudingas. Skubame į pagalbą ir pristatome tris saldžius, bet sveikus produktus. Konsultuoja gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

1. Džiovinti vaisiai 


Vaikų užkandžiams labai tinka švieži ir džiovinti vaisiai - šiuose daug maistinių skaidulų, geležies, kalcio, C, P, B grupės vitaminų, provitamino A - karotino, mineralinių druskų (ypač kalio), įvairių mikroelementų. Jie ypač naudingi dėl virškinimą gerinančios ląstelienos. Džiovinti vaisiai stiprina organizmo atsparumą ir saugo nuo streso. Kad organizmas geriau įsisavintų maistingąsias medžiagas, vaisius prieš vartojant būtina pamirkyti, o valgant - gerai sukramtyti. Nepamirškite, kad džiovintuose vaisiuose yra didesnė maisto medžiagų koncentracija, taigi reikėtų valgyti saikingai. Pirkdami džiovintų vaisių, įsitikinkite, ar vaikas jiems nealergiškas.


2. Medus 


Medus - natūralus saldiklis. Didžiausią medaus dalį sudaro gliukozė (34 proc.) ir fruktozė (apie 40 proc.). Be šių angliavandenių, meduje yra mineralinių medžiagų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, vitaminų B1, B2, B6, C ir pantoteno rūgšties, kurios saugo organizmą nuo ligų. Medus - natūralus antioksidantas, neturi cholesterolio. Nerekomenduojamas vaikams iki vienų metų, nes meduje yra Clostridium botulinum sporų, kurių dėl skrandžio šarminės pH negali sunaikinti mažylio virškinamasis traktas, todėl rizikuojama susirgti botulizmu.


Bet ir siūlant šio produkto vyresniems vaikams reikia būti atsargiems. Meduje gausu įvairių augalų žiedadulkių, todėl jis gali sukelti alergines reakcijas. Vienas valgomasis šaukštas medaus turi 60 kalorijų. Taigi medaus, kaip ir cukraus, bet kurio amžiaus vaikui ar suaugusiajam duodama saikingai. Vaikams visiškai pakanka 1-2 arbatinių šaukštelių per dieną. Jeigu medumi saldinate vaiko gėrimą, pvz., arbatą, jos temperatūra neturėtų viršyti 40-50 laipsnių. Antraip medus neteks visų naudingų savybių.


3. Hematogenas 


Hematogenas vertinamas kaip organizmą stiprinančios kompleksinės terapijos dalis. Visų rūšių lietuviškuose hematogenuose yra vitamino C. Hematogenas su linų sėmenimis turi dar ir B grupės vitaminų. Vitaminas C ir B grupės vitaminai padeda geriau įsisavinti geležį ir baltymus bei sustiprina teigiamą poveikį organizmui geriau, nei vartojant cheminius preparatus. Dėl sudėtyje esančių gyvūninės kilmės baltymų albumino, hemoglobino (hemo geležis) hematogenas rekomenduojamas vaikams, linkusiems į mažakraujystę.


Svarbu! 


Vaikų medžiagų apykaita yra daug greitesnė nei suaugusiųjų, todėl vaikams taip norisi greitai įsisavinamų angliavandenių (greitai gaunama energija). Vaikai labai daug juda ir dėl to norisi papildyti išeikvotas energines atsargas saldumynais. Suvalgius per daug, lengvai įsisavinami angliavandeniai kaupiasi organizme riebalų pavidalu ir paskatina antsvorį. Besaikis saldumynų valgymas gali sutrikdyti medžiagų apykaitą. Kad vaikas vystytųsi visavertiškai, turėtų gauti nuo 30-40 g per dieną (du sausainiai arba 2-3 saldainiai) greitai įsisavinamų angliavandenių.



Iš sumaltų džiovintų vaisių galima pagaminti skanių ir sveikų "saldainiukų". Shutterstock nuotr.


DŽIOVINTŲ VAISIŲ RUTULIUKAI. Receptas.


"Saldainiukams" reikia: apie 200 gramų įvairiausių džiovintų vaisių: slyvų, spanguolių, razinų, abrikosų, vyšnių. Iš principo tinka įvairiausi jūsų mėgstami džiovinti vaisiai, tačiau bene daugiausia reikiamo lipnumo suteikia džiovintos slyvos, tad jos - būtinos!


Pasiruošimas: visus džiovintus vaisius kruopščiai nuplaukite. Atsargumas gėdos nedaro, tad galima palaikyti keliolika minučių užpylus vandeniu ir tada juos nuspausti.


Vaisių smulkinimas: tam tinka trintuvas, smulkintuvas, virtuvės kombainas. Vaisiai susmulkinami iki vientisos masės. Jeigu gauta masė nėra pakankamai drėgna ir lipni, įpilkite šlakelį virinto vandens ar šaukštelį skysto medaus.


Formavimas: iš gautos masės drėgnomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio rutuliukus.


Gražinimas: kad rutuliukai būtų patrauklesni, juos galima apvolioti kokoso drožlėse ar smulkintuose riešutuose.


Prieš valgant: džiovintų vaisių rutuliukus galima maždaug valandą palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.


Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis