Vaikai Lietuvoje kitąmet bus nemokamai skiepijami nuo rotaviruso

Nuo ateinančių metų rudens vaikai nemokamai bus pradėti skiepyti nuo rotavirusinės infekcijos. Vakcina, kuria bus skiepijami vaikai nuo 2 mėnesių, jau yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimųkalendorių.

Šiai vakcinai per metus planuojama išleisti apie 600 tūkst. eurų. Vaikams skiepyti skirtas vakcinas Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) perka kasmet, už jas sumokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Suprantant vaikų skiepų svarbą ir siekiant užtikrinti gerą augančios kartos sveikatą, kasmet skiriama vis daugiau PSDF biudžeto lėšų imunoprofilaktikos programai. Šiemet šia programai vykdyti skiriama apie 8,7 mln. eurų, tai yra net 2,3 mln. daugiau nei pernai ir 4 mln. eurų nei užpernai.


Specialistai primena, kad rotavirusinė infekcija – tai virusinė žarnyno infekcija, kūdikiams ir mažiems vaikams sukelianti sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens, todėl sutrinka daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija. Siekiant apsaugoti vaikus nuo rotavirusinės infekcijos rekomenduojama juos paskiepyti. Priklausomai nuo nupirktos vakcinos, vaikai gali būti skiepijami 2 arba 3 kartus.


Organizatorių nuotr.


Laikantis Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje nustatytų terminų vaikai mūsų šalies gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, yra nemokamai skiepijami VLK perkamomis vakcinomis nuo šių užkrečiamųjų ligų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, B tipo Haemophilus influenza infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos. Be to, 11 m. mergaites skiepijamos žmogaus papilomos viruso vakcina.


Specialistai ragina laiku paskiepyti vaikus nuo užkrečiamųjų ligų. VLK atkreipia tėvų dėmesį, kad dėl skiepų pirmiausiai reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Prieš kiekvieną vaiko skiepijimą tėvai turi būti informuoti apie vakcinų skyrimo tvarką, o dėl informacijos gavimo bei sutikimo skiepyti tėvai turi pasirašyti vaiko sveikatos raidos istorijoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis