Vaikas išmoko vaikščioti: kokios dažniausios traumos jo tyko

Laimingiausi tėvai yra tada, kai neserga vaikai, nesusižeidžia, nepatenka į ligoninę. Tačiau kartais dėl menko neapdairumo jie smarkiai susižaloja. Kokios dažniausios traumos tyko ką tik vaikščioti išmokusio mažylio?

Tinkama avalynė


Jeigu jūsų namuose yra slidi grindų danga, pasirūpinkite tinkama namų avalyne vaikui. Arba kojinėmis, kurios turi neslystantį padą. Besimokančiam vaikščioti vaikui tai suteiks saugumo ir tvirtumo.


Nudegimai ir apsinuodijimai


Išmokęs vaikščioti, vaikas tampa mobilus ir pasiekia tas vietas, kurios jam anksčiau buvo tabu. Todėl dar kartą apgalvokite, ar jūsų namai yra saugūs vaikščiojančiam mažyliui? Ar pasiekiamose vietose nėra buitinės chemijos priemonių? Vaistų? Nuodingų arba spygliuotų gėlių?


Traumos, būdingos išskirtinai vaikams


Pradėję vaikščioti kūdikiai dažniau patiria kaulų lūžių, nes eina, bėga, o pusiausvyra jų dar netobula. Viena dažniausių traumų yra vadinamieji stipinkaulio panirimai (alkūnės srityje), kurie būdingi tik vaikams. Šie panirimai dažniausi, kad tėtis ar mama mažylį veda už rankos/rankų ir nejučiom timpteli, kad nesidairytų, o eitų greičiau.


Vaikų iki maždaug 4 metų amžiaus raiščiai būna dar netvirti, tad stipinkaulis gali išnirti, jeigu vedame mažylį už dviejų rankučių ir pakeliame į viršų. Kai išnyra stipinkaulis, mažylis skundžiasi, kad skauda, bet nepasako, kurią vietą. Dažniausiai ranka būna nuleista, vaikas negali jos pakelti. Tokia trauma suaugusiesiems visiškai nebūdinga. Jeigu išniro stipinkaulis, į vietą jis įstatomas greitai ir neskausmingai, tačiau tai turi daryti patyręs specialistas.


Traumos ir temperamentas


Ne visi vaikai yra vienodai aktyvūs ir smalsūs, todėl akivaizdu, kad traumų aktyvūs vaikai patiria dažniau už lėtuosius. Nuo mažens vaiką reikėtų mokyti saugaus elgesio. Mažas vaikas neturi savisaugos jausmo ir tėvai yra už jį atsakingi. Neįmanoma uždrausti vaikui lipti, bandyti, eksperimentuoti, tačiau tėvų užduotis – kad jis tai darytų saugiai.


Anksčiau daug vaikų patekdavo pas traumatologus po „eksperimentų" su elektros jungtukais, dabar tokių sumažėjo, nes yra sukurta apsaugų. Tėvai geriau apgalvoja, ar saugiuose namuose auga vaikas.


Vaikui išmokus vaikščioti, verta iš naujo permąstyti, ar namai saugūs tokio amžiaus smalsiam vaikui.
Vaikui išmokus vaikščioti, verta iš naujo permąstyti, ar namai saugūs tokio amžiaus smalsiam vaikui.
Vida Press


Dviratis


Jeigu perkate vaikui dviratį, supažindinkite su saugos taisyklėmis. Būtinai nupirkite alkūnių ir kelių apsaugas bei parūpinkite šalmą. Vaikui, važiuojančiam dviračiu, šalmas gali išgelbėti gyvybę. Todėl jokių derybų: taip, kaip numatyta Kelių eismo taisyklėse, nepilnamečiai vaikai privalo dėvėti šalmus.


Automobilio pavojai


Visi žinome, kokie pavojai kyla, kai tėvai vaiką vežė ne automobilio kėdutėje (arba sėdintį kėdutėje, tačiau neprisegtą). Vaikas iki 135 cm ūgio važiuoja saugiai prisegtas tik jam pagal ūgį ir svorį pritaikytoje automobilio kėdutėje.


Rankų traumos


Kuo vyresnis vaikas, tuo dažniau pasitaiko kaulų lūžių. Dažniausiai lūžta rankų kaulai – dilbiai. Vaikai aktyvūs, nori perlipti per tvorą, užlipti į medį. Maždaug nuo 5 metų rankos lūžiai yra dažniausios traumos.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis