Vaikas vežimėlyje: klaida, kuri gali brangiai kainuoti

Kūdikio vežimėlį stumdantys tėvai neretai daro vieną klaidą, kuri, pasirodo, nėra jau tokia nekalta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Visi žino, kad palikti vaiką prikaitusiame automobilyje draudžiama, net jeigu tai tik kelios minutės. Tačiau mažai kas susimąsto, kad nemažesnį pavojų vaikui gali kelti ir dar viena dažnai tėvų daroma klaida, rašo babycenter.com.

Vis stipriau šviečiant saulei vežimėlyje gulintį vaiką tėvai dažnai pridengia antklode, kad apsaugotų nuo spindulių. Net jeigu ta antklodė ir labai plona, pasak Švedijos mokslininkų, tai gali sukelti pirties efektą. Tiesą sakant, temperatūra vežimėlio viduje gali pakilti iki pavojingo lygio.


„Vežimėlyje darosi labai karšta, panašiai kaip termose, – leidiniui „Svenska Dagbladet" sakė pediatras Svante Norgrenas. – Taip pat prastai cirkuliuoja oras ir uždengus vežimėlį sunku matyti kūdikį."


Minėtas laikraštis nusprendė atlikti vežimėlio eksperimentą ir pažiūrėti, kas nutiks. Ir štai kas paaiškėjo.


Be antklodės: temperatūra karštyje palikto vežimėlio viduje pasiekė 22 laipsnius Celsijaus.


Su plona antklode: per 30 minučių temperatūra pakilo iki 34 laipsnių Celsijaus, o po valandos – net 37 laipsnius Celsijaus.


Ir kas galėjo pagalvoti, kad toks nekaltas dalykas kaip vežimėlio pridengimas antklode karštą dieną gali baigtis nelaime? Esmė tame, kad maži vaikai ypač jautrūs perkaitimui, kuris gali sukelti net širdies smūgį. Prie jo požymių priskiriamas odos paraudimas, sausumas ir karštumas, greitas pulsas, mieguistumas, greitas ir negilus kvėpavimas, vėmimas ir sąmonės praradimas.


Adobe Stock


Ką tėvai galėtų padaryti, kad apsaugotų savo atžalas nuo tokio pavojaus:


  • Vaikus renkite laisvais ir lengvais drabužėliais.


  • Kai būnate lauke, stenkitės, kad vaikas būtų šešėlyje. Taip pat patikrinkite, kad jis neperkaistų važiuodamas automobiliu.


  • Karštomis dienomis duokite jam daugiau skysčių, nei įprastai.


  • Jeigu temperatūra ypač aukšta, pagal galimybes su mažyliu būkite namuose, ypač per saulės piką.


  • Jeigu namuose labai karšta ir neturite oro kondicionieriaus, ieškokite vėsos tokiose vietose kaip viešoji biblioteka, prekybos centras ar bažnyčia.


Adobe Stock


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis