Vaiko akių uždegimas: priežastys ir gydymas

Kai vaiko akys ima ašaroti, traiškanoja, parausta, dažniausiai įtariame akių uždegimą ir kreipiamės į gydytoją – kaip jis patars gydyti?

Kaip atpažinti akių uždegimą


Akių junginės uždegimas (konjunktyvitas) – tai gleivinės, kuri dengia vidinę vokų pusę, uždegimas. Vaikas gali susirgti į akis patekus bakteriniam ar virusiniam užkratui. Kai uždegimą sukelia bakterijos, akys parausta, ašaroja, pūliuoja, rytais vokai būna sulipę nuo traiškanų. Kai ligos eiga sunkesnė, gali parausti net akių obuoliai. Sergant virusinės kilmės uždegimu akytės nepūliuoja arba pūliuoja mažai, išskyros būna vandeningos, kartais net kraujingos.


Gydymas


Tinkamai (kaip skyrė gydytojas) lašinant ir laikant vaistus, uždegimas nesunkiai išgydomas. Lašiukus reikėtų saugoti vėsioje, nesaulėtoje vietoje, kad nesugestų. Neretai tėvai daro klaidų – vaistų lašina daugiau ar mažiau kartų per dieną, per trumpai ar per ilgai. Uždegimas greičiau praeina, jei akys papildomai kelis kartus per dieną nuo kraštelio nosytės link išorės valomos iki kūno temperatūros atvėsusiame ramunėlių nuovire suvilgytu tamponu. Vieno arbatinio šaukštelio ramunėlių užtenka pusei stiklinės verdančio vandens.


Jei akių uždegimą sukėlė tie patys virusai kaip ir viršutinių kvėpavimo takų uždegimą (slogą, gerklės skausmą, kosulį), uždegimas baigiasi savaime, kai praeina jį sukėlusi liga. Akių junginės uždegimas taip pat gali kilti, vaikui sergant užkrečiamąja liga (vėjaraupiais, tymais ir kt.) arba į akis patekus svetimkūniui.Visais atvejais reikia kreiptis į gydytoją.

Jauni tėvai neretai painioja akių uždegimą su kūdikystėje dažnu akyčių traiškanojimu. Dažno kūdikio akys ne pūliuoja, o tik traiškanoja. Jas pakanka atsargiai valyti vatos tamponu, suvilgytu atvėsusiu virintu vandeniu arba ramunėlių nuoviru.


Kai kalta būna alergija


Alerginis konjunktyvitas – akių uždegimas, kurį sukelia įvairūs alergenai: žiedadulkės, namų dulkių erkutės, naminių gyvūnų kailis, plunksnos, mikroskopiniai grybeliai. Maisto alergenai alerginį konjunktyvitą sukelia labai retai. Vaiko akys parausta, niežti, ašaroja, paburksta vokai, jie gali patinti. Jei vaikui yra ne tik alerginis konjunktyvitas, bet ir rinitas, vadinasi, serga šienlige, kuri vaiką vargina tam tikru metų laiku. Priklauso nuo to, kam mažylis yra alergiškas. Alerginis konjunktyvitas gydomas vaistais nuo alergijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis