Vaikų ligoninės gydytojai perspėja: veganiška mityba vaikams yra pavojinga

Paaiškėjo, kad į Vaikų ligoninę dėl visą savaitę užsitęsusio vėmimo, viduriavimo, vangumo, irzlumo patekęs 7,5 mėnesio kūdikis, kenčia dėl baltymų ir didelio vitamino B12 trūkumo, sveikatai pavojingos mažakraujystės.

Būklei pablogėjus, vaiką teko gydyti Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje. Tokios kritinės vaiko būklės priežastis – veganiška mamos ir kūdikio mityba.


Pasak kūdikį gydžiusio Vaikų ligoninės vyresniojo gydytojo gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, vaikas labai nusilpo, nes jo organizmui pritrūko reikalingų medžiagų. Kadangi kūdikis buvo maitinamas tik motinos pienu ir vaisių tyrelėmis, negaudavo net kruopų košės, jo kraujyje ėmė trūkti būtinų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir susiformavo mažakraujystė.


Gydytojo doc. V. Urbono nuomone, tik suaugęs žmogus gali rinktis savo gyvenimo ir mitybos būdą, būti vegetaru ar veganu, tačiau augančiam kūdikiui būtina gauti ne tik motinos pieno, bet ir mėsos, kiaušinių, žuvies. „Vitamino B12 atsargų dar motinos įsčiose vaisius gauna iš mamos organizmo sukauptų atsargų, tačiau jei mama jų neturi, kūdikis jų taip pat nesukaups".


Pagrindinis vitamino B12 šaltinis yra mėsa. Vaikų mitybos specialistai rekomenduoja kūdikiams duoti mėsos jau nuo 5,5 mėnesio, vėliau kūdikis turi gauti kiaušinių ir žuvies. Jei mama vaiką tik žindys, bet neprimaitins kitu maistu, kūdikis turės sveikatos problemų, neaugs jo svoris, vaikas bus išblyškęs, blogai vystysis.


Vitaminas B12 labai svarbus ne tik mažakraujystės prevencijai, bet ir augančio organizmo nervų sistemos vystymuisi. Mokslinėje literatūroje yra aprašytas atvejis, kai vaikas, maitintas veganiškai, buvo atvežtas į ligoninę dėl mažakraujystės ir prasidėjusių traukulių, sukeltų vitamino B12 stokos. Ir nors mažakraujystė buvo išgydyta, liekamųjų reiškinių – nervų sistemos pažeidimas liko.


Vaikų ligų gydytojai apie pavojų suluošinti savo vaiko sveikatą turi perspėti visus tėvus, bandančius savo mitybos būdą primesti augantiems vaikams. Vaikų ligoninėje dirbančių gydytojų gastroenterologų duomenimis, laimei, tokių atvejų pasitaiko retai. Net ir būdami veganai, išsilavinę tėvai savo vaikams tokių dietų netaiko. Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugija, teikianti mitybos rekomendacijas visos Europos šalims, nedviprasmiškai skelbia, kad veganiška dieta vaikams yra nepriimtina ir neskirtina, o vegetariška – nerekomenduojama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis