Verdame pirmą košę kūdikiui: kokia ji turi būti

Kūdikiui sulaukus 4-6 mėnesių, kai jam nebeužtenka mamos pieno ar mišinuko, rekomenduojama pradėti primaitinimą kietu maistu.

Ko pasiūlyti pirmą kartą – daržovių ar kruopų košės, pasitarkite su gydytoju. Jeigu nuspręsite, kad startui geriausia yra daržovienė, jūsų dėmesiui, kaip, kiek ir kokią ją virti.


Kaip virti daržoves, kad išsaugotų kuo daugiau vertingų savybių?


Kol kūdikis mažas, patogiausia jam košę virti atskirame, mažame puode. Užkaiskite puodą su vandeniu, kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplaukite daržoves, supjaustykite jas stambiais gabalais ir dėkite į verdantį vandenį. Daržoves pjaustykite kuo vienodesnio storio gabaliukais - tada jos vienu metu išvirs.


Kiek pilti vandens?


Vandens pilkite šiek tiek daugiau, negu apsems daržoves, nes verdant vanduo garuoja. Geriau košę virti uždengtame puode, nes taip vandens išgaruos mažiau, o tai reiškia, kad daržovėse liks daugiau maistingųjų medžiagų.


Dėkite ne visas daržoves iš karto


Ne visos daržovės verda vienodai ilgai. Ilgiausiai verda morkos, burokėliai, pupelės, žalieji žirneliai, ropės. Vidutiniškai - bulvės, kopūstai, kalafiorai, brokoliai. Na, o daugiausiai ląstelienos turinčios daržovės - moliūgai, cukinijos, pomidorai - verda greičiausiai, todėl į puodą juos reiktų dėti paskutinius.


Svarbu - nepervirkite!


Skusdami ir lupdami daržoves stenkitės tai daryti atidžiai ir nelupkite stora luobele - iš karto po ja paprastai yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu kūdikiui virsite pomidorą (beje, jis išverda per kelias minutes), būtinai prieš tai nulupkite odą. Daržoves virkite tol, kol jos bus išvirusios, bet nepervirusios ir neištežusios.


Kuo gardinti daržovių košę kūdikiui?


Iki metų kūdikiams maisto nerekomenduojama nei specialiai saldinti, nei sūdyti. Natūralaus sūrumo ar saldumo turi pačios daržovės, pavyzdžiui, salstelėjusį skonį suteikia moliūgas, morka, burokėlis. Išvirtas ir sutrintas daržoves paskaninti galima keliais būdais:


- daržoves iki norimos konsistencijos atskiesti mamos pienu arba mišinuku

- daržoves atskiesti daržovių nuoviru, kuriame virė daržovės

- įdėti šaukštelį aliejaus (alyvuogių, saulėgrąžų ir pan.)

- įdėti šaukštelį sviesto


Sveikiausia - kas kartą vaikui pasiūlyti šviežios košės


Jeigu kūdikis nesuvalgo visos išvirtos porcijos, paruoštą daržovienę laikykite šaldytuve ir prireikus vėl pašildykite. Nepatartina šildyti mikrobangų krosnelėje (maistas sušyla netolygiai, išlieka rizika apsideginti), geriau indelį su koše įstatykite į didesnį indą, pripildytą karšto vandens. Vis dėlto sveikiausia mažyliui valgyti kas kartą šviežiai išvirtos košės, todėl geriau virkite nedidelėmis porcijomis, kad nebūtų apmaudu dėl visos nesuvalgytos košės.


Pirmoji košė - iš vienos daržovės


Primaitinimą pradėti patariama nuo vienos daržovės, geriausia, tokios, kuri auga mūsų klimato zonoje. Paprastai Lietuvoje tėvai primaitinimą pradeda nuo bulvės arba morkos. Po kelių dienų, įsitikinus, kad daržovė nealergizuoja vaiko, jis gerai ją toleruoja, galima išbandyti daržovių variantus.


Kokios 7 daržovės tinkamiausios primaitinimo pradžiai?


- Bulvė;

- Morka;

- Moliūgas;

- Cukinija;

- Kopūstas;

- Brokolis;

- Žiedinis kopūstas.


7 daržovienių receptai, tinkantys primaitinimo pradžiai


„Obuoliuota" bulvienė


Viena bulvė;

Vienas obuolys;

Stiklinė vandens.

Į verdantį vandenį įdėkite bulvę, baigiant jai virti įdėkite obuolį. Viską sutrinkite.


Moliūgų tyrelė


Apie 100 gramų moliūgo;

Trupinėlis sviesto;

Stiklinė vandens.

Moliūgą 10-15 min. pavirkite vandenyje, pridėję sviesto sutrinkite viską. Galite įdėti šlakelį mamos pieno ar mišinuko.


Švelni daržovių tyrelė


Apie 100 gramų moliūgo;

Apie 100 gramų cukinijos;

Trupinėlis sviesto arba šlakelis aliejaus;

Nedidelė morka.

Į verdantį vandenį įdėti morką, iki virimo pabaigos likus dešimt minučių, įdėti moliūgą ir cukiniją. Viską sutrinti, įdėti aliejaus arba sviesto.


Bulvės ir morkos tyrelė


1 vidutinio dydžio bulvė.

1 morka.

Trupinys sviesto.

Į verdantį vandenį įdėti nuskustą morką ir bulvę. Kai suminkštėja ir išverda, įdėti sviesto ir viską sutrinti iki tyrelės konsistencijos.


Moliūgo ir bulvės draugiška tyrelė


1 bulvė;

100 gramų moliūgo;

Truputį sviesto.

Į verdantį vandenį sudeti bulvę, kiek vėliau - moliūgą ir virti, kol suminkštės . Po to pridėjus sviesto sutrinti.


Natūraliai saldi tyrelė


100 gramų moliūgo;

1 obuolys.

Sudėti abi sudedamąsias dalis į verdantį vandenį ir išvirus sutrinti. Galima paskaninti sviestu arba aliejumi.


Žalia daržovienė


1 vidutinė bulvė;

1 nedidelė morka;

5 šakelės brokolio;

Sviesto.

Į verdantį vandenį pirmiausia dėkite morką, o po kelių minučių - bulvę ir brokolį. Išvirus pridėkite sviesto ir viską sutrinkite. Jeigu košė per kieta, įpilkite skysčio, kuriame virė daržovės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis