Žaidimai saulėje: 10 svarbiausių taisyklių, kaip pasirūpinti vaiko oda

Vasara dar tik prasideda, tačiau kaitri saulė mus džiugina jau visą mėnesį.

Ką daryti, kad saulė taptų drauge, o ne prieše? Kaip pasirūpinti vaikų oda saulėtomis dienomis? Paruošėme 10 taisyklių, kurios pravers tiek keliaujant pas močiutę į kaimą, tiek ilsintis parke, tiek išsiruošus į ilgesnes atostogas šiltuose kraštuose.


Taisyklė #1


Vaikų odą saugokite nuo saulės dar atidžiau, negu suaugusiųjų.


Saulė gydo, tačiau saulė ir žeidžia. Viena aktualiausių saulės dovanų vaikams ir suaugusiesiems – vitamino D gamyba žmogaus organizme. Tačiau saulė gali padaryti labai daug žalos. Kam nors kartą neteko pajausti, kaip peršti ir degina odą per ilgai užsibuvus saulėje, koks jausmas, patyrus šilumos ar saulės smūgius? Mažiems vaikams saulė yra ypač pavojinga, nes jų oda nėra iki galo susiformavusi. Tad niekada nepamirškite apsaugos priemonių – specialaus kremo su SPF, drabužių ilgomis rankovėmis, kepurytės.


Taisyklė #2


Pavojingiausia saulė yra dienos metu.


Apsaugos nuo saulės gali prireikti visus metus, pavyzdžiui, jeigu išvykstate atostogų į šiltus kraštus, kur saulė šviečia kiekvieną dieną. Taip pat itin geros apsaugos nuo saulės reikia tada, kai poilsiaujama prie vandens telkinių arba vykstama į kalnus. Lietuvoje mes neturime prabangos vasarą džiaugtis saulėtomis dienomis kasdien, tačiau net ir tokiu atveju nenumokite ranka ir pasirūpinkite apsauga nuo saulės.


Kremas, purškalas, fluidas ar losjonas nuo saulės privalo būti kiekvienų namų vaistinėlėje. Jei saulėtą dieną planuojate išvyką su mažais vaikais, atminkite, kad pavojingiausia saulė yra nuo 11 iki 15 valandos. Taigi, pasivaikščiojimams su vaikais, žaidimams prie jūros tinkamiausias priešpietis ir popietė. Per pietus saulė spinduliuoja net 120 kartų intensyviau nei ryte ar vakare, be to, ultravioletinių spindulių (UVA ir UBV) kiekis vidudienį yra gerokai didesnis.

Vida Press


Taisyklė #3


Ypač atidžiai rinkite priemonę nuo saulės vaikui.


Priemonę nuo saulės vaikui pirkite vaistinėje ar parduotuvėje, nepasikliaukite turguose ar kitomis neaiškiomis sąlygomis parduodamais produktais. Priemonė nuo saulės vaikui turi būti sertifikuota, patikrinta gydytojų dermatologų, be konservantų, emulgatorių, dažomųjų bei kvapiųjų medžiagų, cheminių filtrų.

Atkreipkite dėmesį, koks apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) nurodytas (1 SPF vienetas atitinka 10 minučių, galimų būti saulėje). Mažam vaikui patartina priemonė, turinti kuo didesnį SPF, geriausia – 50. Įsitikinkite, ar kremas tikrai tinka mažam vaikui. Pastebėję, kad nuo jo vaiko oda sudirgsta, netepkite.


Taisyklė #4


Besaikis buvimas saulėje gali turėti liūdnų pasekmių.


Saulės šviesa, ypač UVA ir UVB spinduliai, gali nudeginti odą, pažeisti akis ir susilpnėjusią imuninę sistemą, sukelti priešlaikinį odos senėjimą, alergines reakcijas ir net odos vėžį. Gydytojai vis dažniau perspėja apie akivaizdų ryšį tarp odos vėžio dažnumo ir saulės poveikio, primindami, kad daugiau nei 90 proc. odos vėžio atvejų yra dėl saulės poveikio. Jei turite bet kokių klausimų apie saulės pažeidimų simptomus, rekomenduojame pasitarti su savo gydytoju ar dermatologu.


Taisyklė #5


Apsauga nuo saulės reikia pasirūpinti prieš einant į lauką.


Susiruošę į paplūdimį ar kitą saulėtą vietą, vaiko odą apsaugine nuo saulės priemone patepkite maždaug 20–30 minučių prieš išeidami. Per tiek laiko į odą spėja įsiskverbti ir pradeda veikti apsauginės kremo dalelės.

Nepamirškite pasidomėti, ar priemonė yra atspari vandeniui, ir kas kiek karto reikia pakartotinai ištepti vaiką. Būtinai skaitykite gamintojo pateiktą instrukciją, kaip dažnai naudoti priemonę.


Prieš einant į lauką reikia pasirūpinti ne tik apsauga nuo saulės, bet ir skysčiais vaikui. Saulėtą ir šiltą dieną be galo svarbu palaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą vaiko organizme.


Taisyklė #6


Saulėtą dieną pasirūpinkite tinkama vaiko apranga.


Vaiką apvilkite laisvais, judesių nevaržančiais, šviesių spalvų drabužiais iš natūralaus pluošto audinio – drobės, lino, medvilnės, šilko.


Gerai, jei apdaras dengia rankytes ir kojytes, o neapsaugotos kūno vietos pateptos apsauginiu kremu.

Vaikui tinkamiausios yra šviesios spalvos kepurės su „snapeliu“, panama arba skrybėlė plačiais kraštais, kurie dengia sprandą ir pečius.


Jeigu saulėtą dieną rišate vaikui skarelę (nors tai nėra geriausias galvos apdangalas spiginant saulei), kruopščiai patepkite pečius, ausis ir kitas atviras veido vietas.


Vida Press


Taisyklė #7


Kūdikiui geriausia yra ilsėtis pavėsyje.


Kūdikiui iki 6 mėnesių negalima būti saulės spinduliuose, jam geriausia ilsėtis pavėsyje. Veždami kūdikį vežimėlyje pasirūpinkite, kad jis nebūtų saulės atokaitoje, uždenkite stogelį nuo saulės spindulių ar naudokite skėtį nuo saulės. Taip pat pasirūpinkite apsauga nuo saulės važiuojant automobilyje.


Būkite atidūs ir tuomet, kai mažylis kapstosi smėlyje ar šalia vandens, nes jie atspindi saulės spindulius ir sustiprina šių poveikį.


Jei vaikas žaidžia ne po skėčiu nuo saulės, o šalia jo, odelė labiau nukenčia, nei būnant toli nuo skėčio. Nes skėtis taip pat atspindi saulės spindulius.


Taisyklė #8


Apgamai ir hemangiomos: pasirūpinkite ypatinga apsauga nuo saulės.


Jei vaiko odelėje yra apgamų arba hemangiomų, vaiką ypač saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių, būtinai įsigykite stipresnį apsauginį kremą. Jeigu įmanoma, tegul apgamus ir hemangiomas dengia rūbai. Jeigu jums kyla daugiau klausimų apie probleminės ar itin jautrios odos apsaugą nuo saulės, būtinai pasitarkite su savo gydytoju.


Taisyklė #9


Akiniai nuo saulės – nuo mažų dienų.


Ilgiau žiūrint į saulę be akinių nuo saulės, ultravioletiniai jos spinduliai gali pakenkti akims. Todėl akiniai nuo saulės rekomenduojami ne tik suaugusiems žmonėms, bet ir vaikams. Rinkitės kokybiškus akinukus, kurie sulaiko UV spindulius. Jeigu vaikui skirti akiniai su dioptrijomis dėl akių ligų, galima užsakyti gydomuosius akinukus tamsintais lęšiais.


Taisyklė #10


Vaikų saugumas ir sveikata – tėvų rankose.


Suaugusiųjų pareiga – apsaugoti savo vaikus, kurie neturi gyvenimiškos patirties, o jų augantis organizmas yra daug jautresnis saulės poveikiui. Todėl labai svarbu diegti vaikams tinkamus buvimo saulėje įgūdžius nuo mažų dienų. Vaikas turi žinoti, kad būtina pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės, būtina reguliariai teptis kremu, negalima piktnaudžiauti saule lakstant be kepurės ar akinukų. Vaikai mokosi matydami tėvų pavyzdį, todėl tinkamai elgdamiesi suaugusieji, to moko ir savo vaikus.


***

EUCERIN ® vaikams skirtos priemonės nuo saulės apsaugo jautrią vaikų odą nuo nudegimo saulėje ir sumažina UV spindulių sukeliamų ilgalaikių odos pažeidimų riziką. EUCERIN® apsaugos nuo saulės priemonės su pažangia spektro technologija užtikrina dvejopą odos apsaugą: UVA / UVB filtrai apsaugo nuo UV spindulių, o likochalkonas A neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurių formavimąsi lemia UV spinduliai ir didelės energijos regimoji šviesa.


Gamintojo archyvas

3 EUCERIN ® produktai vaikams, kuriuos rekomenduojame turėti šią vasarą:

EUCERIN® KIDS PURŠKALAS NUO SAULĖS SPF 50+

Apsaugo ir nuramina jautrią vaikų odą. Be kvapiųjų medžiagų, itin atsparus vandeniui. Ypač stipri apsauga – SPF 50+.

EUCERIN® KIDS LOSJONAS NUO SAULĖS VAIKAMS SPF 50+

Apsaugo nuo nudegimo ir sumažina ilgalaikių saulės sukeliamų odos pažeidimų pavojų. Nuramina jautrią vaikų odą. Tinka kūdikiams nuo 3 mėnesių. Be kvapiųjų medžiagų, itin atsparus vandeniui. Ypač stipri apsauga – SPF 50+. Patvirtinta klinikiniais ir dermatologiniais tyrimais: puikiai tinka jautriai vaikų odai.

EUCERIN® KIDS FLUIDAS NUO SAULĖS SPF 50+

Apsaugo odą nuo nudegimų ir sumažina ilgalaikės saulės sukeliamos žalos pavojų. Nuramina jautrią vaikų odą. Be kvapiųjų medžiagų, ypač atsparus vandeniui. Puikiai tinka jautriai vaikų odai ir netgi atopinei odai.

Daugiau informacijos apie produktus rasite: http://eucerinsun.lt/

Užsakymo nr.: PT_78064229

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis