Agnė Gilytė: vaikas nuo mažų dienų turi suprasti maisto skonį

Viena populiariausių stilisčių Lietuvoje, bestseleriu tapusios knygos „Spintologija" autorė ir dviejų berniukų mama Agnė Gilytė savo energija ir charizma stebina kasdien. Veikli moteris pripažįsta, maistas jos šeimos gyvenime yra labai svarbus. Todėl šį kartą Agnė sutiko su mūsų skaitytojais pasidalinti savo patirtimi maitinant vaikus bei laimingo gyvenimo paslaptimis.

„Man labai pasisekė, jog mano vaikų pediatrė nuo pat pradžių patarė, kaip prižiūrėti vaikus. Ji sudarė primaitinimo planelį, kuris netrukus pasiteisino. Pradėjome maitinti nuo daržovių tyrelių – iš pradžių davėme ragauti vieno produkto, tada kito, po to ir maišyti, pavyzdžiui, bulvytes su cukinijomis ar morkas su kalafioru", – pasakoja stilistė.

Pripratinus prie daržovių, Agnė vaikus supažindino su košėmis, vaisiais ir uogomis. ji pripažįsta, jog nors vaikų maitinimas jai sekėsi sklandžiai, ji visą laiką atidžiai stebėjo, ar nauji maisto produktai mažyliams tinka ir nesukelia alergijų.

„Abu mano vaikai labai skirtingi. Dažnai juokauju, kad pirmagimis, kuriam jau 3,5 metų, nuo pat pradžių buvo labai vyriškas. Jam iš karto patiko daržovės, netrukus pamėgo ir mėsą. Tuo metu jaunėlis panašesnis į mane – labiausiai mėgsta saldesnius produktus, pavyzdžiui, „Milupa" vaisių tyrelės – ypač kriaušių, mėlynių, obuolių", – patirtimi dalinasi A. Gilytė.

Išskyrus natūraliai vaisiuose esantį cukrų, „Milupa" tyrelėse nėra pridėtinio cukraus, o jų pasirinkimas yra itin didelis, tad kūdikis gali susipažinti su skirtingų vaisių ir daržovių skoniu. Moteris mano, kad pagrindinė paslaptis, kaip sveikai auginti mažylius, slypi nuoseklume ir sąmoningame maisto įvedime. Pasak jos, tik reguliariai ir sistemiškai maitinamas vaikas teisingai pripras prie suaugusiųjų maisto, jausis saugus ir ilgainiui išmoks pamatinių sveikos mitybos principų.

„Tikiu, kad vaikas turi suprasti, kad valgo ir ką jis valgo. Negerai, jeigu valgantis vaikas yra blaškomas, maitinamas po ranka pasitaikiusiais produktais. Natūralu, jog, jei mažylį lesinsime tarsi paukščiuką, jis arba nenorės valgyti, arba valgys automatiškai, nejaus skonio ir negalės suprasti, ko jis nori ar nenori", – pastebi A. Gilytė.

Net ir gyvendama itin aktyvų gyvenimą, stilistė mano, jog valgymo tradicijas palaikyti yra svarbu. Pasak jos, savaitgalio pusryčiai ir kasdienės vakarienės su šeima – pagrindinis laikas, kai visi gali būti drauge. Be to, kai vaikai auga, kiekviena diena kupina atradimų, kuriais norisi pasidalinti.

„Iš tiesų, mes esame tikri skanaus ir kokybiško maisto mėgėjai. Daug keliaujame, aktyviai dirbame ir leidžiame laisvalaikį, todėl valgome ne tik namie. Tačiau neleidžiame, kad tai sutrikdytų mūsų vaikų mitybos įpročius. Kai vaiką prižiūri artimieji, vykstame į parką, ar miestą, visuomet su savimi turiu „Milupa" vaisių ar daržovių tyrelių stikliniuose indeliuose. Tai itin patogu, kadangi galiu vaikus pamaitinti, kad ir kur bebūčiau", – pasakoja stilistė.

Moteris apibendrina, jog mažyliai valgo dažnai, tačiau po nedaug, ypač naujų skonių produktus. Todėl „Milupa" tyrelės yra didelė pagalba supažindinant vaikus su naujais skoniais. Agnė pastebi, kad daug kartų šildytas maistas niekam, ypatingai vaikams, nėra naudingas. Todėl pratindama vaikus prie naujų produktų ir supažindindama su kuo didesne skonių įvairove, pirmiausia duodavo tyreles stikliniuose indeliuose.

Komentuoja gydytoja dietologė dr. Lina Barauskienė:

„Mitybos įpročiai, suformuojami dar vaikystėje, yra labai svarbūs. Svarbu, kad vaikas įprastų valgyti panašiu metu. Mažiems vaikams neretai maisto prireikia čia ir dabar, nesvarbu, kur tėvai tuo metu yra, ar ką yra pasiruošę gaminti. Norint užtikrinti reguliarų vaikų maitinimą, mažyliams pritaikytos vaisių ir daržovių tyrelės gali būti puikus pasirinkimas. Be to, tai geras būdas supažindinti vaiką su naujais produktais ir skoniais – vaikai iki vienerių metų dar tik pratinasi prie maisto, todėl iš anksto sunku numatyti, ar vaikui produktas iš karto patiks. Jei vaikas ne iš karto pamėgsta produktą, tai nereiškia, kad jo niekada nevalgys. Todėl tėvai turėtų atkakliai bandyti į vaiko dietą įtraukti naujus skonius. Net jei iš pirmo ar net trečio karto vaikui tai nepatiks, galbūt pamėgs nuo penkto.

Mažyliams tėvai yra pagrindinis pavyzdys, todėl, jei vaikas matys, jog šeima tuo pat metu valgo pusryčius, pietus ir vakarienę, renkasi sveikus užkandžius, ir pats įpras taip elgtis. Ypač svarbu, kad tėveliai vaikus įpratintų valgyti vaisius ir daržoves nuo pat mažumės. Kadangi kūdikio virškinamasis traktas dar tik pratinasi prie kietojo maisto, mažylio iki vienerių metų maisto racione turėtų būti kuo įvairesnių daržovių ir vaisių. Iš šių produktų patys mažiausieji lengviausiai įsisavina augančiam organizmui būtinas maisto medžiagas, vitaminus bei mineralus. Taip pat čia gausu ir skaidulų."

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie vaikų iki trejų metų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam! Daugiau apie projektą sužinokite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_72702202

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis