Reklama

Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai

 (4)
Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaidotas Urbonas
Vaidotas Urbonas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Mažylių pratinimas prie naujų produktų – nemenkas iššūkis daugumai tėvų. Patarimų gausu, tačiau suprasti, kokie sprendimai iš tiesų geriausi kiekvienam jų, nėra lengva. Apie tai, kodėl vaikai turi pažinti skirtingų vaisių ir daržovių skonius, pasakoja gydytojas vaikų, gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

Svarbiausia – įvairovė

Tėvai, dažnai linkėdami vaikams gero, ieško vieno teisingo maitinimo būdo. Tačiau, pasak dr. V. Urbono, universalaus ir visus mažylio poreikius patenkinančio produkto nėra – sveiko augimo paslaptis yra maisto raciono įvairovė.

Primaitinimą rekomenduojama pradėti nuo bulvių, cukinijų ir kitų daržovių tyrelių, taip pat reikėtų duoti įvairių vaisių. Natūraliai vaisiai yra saldesni ir vaikai juos mieliau valgo. Todėl labai svarbu nepradėti mažyliui nuolaidžiauti ar nustoti pratinti prie daržovių. Priešingu atveju gali pradėti formuotis klaidingi mitybos įpročiai“, – teigia gydytojas gastroenterologas.

Kiekvienas produktas, vaisius ar daržovė, pasižymi savybėmis, kurių galbūt neturi kiti. Jeigu vaikas iš tiesų nemėgsta vieno produkto, tai dar nereiškia, kad kažkas su juo blogai. Tačiau jeigu vaikas valgys tik vienos ar dviejų rūšių produktus, ilgainiui jam pradės trūkti reikiamų maistinių medžiagų.

Jeigu vaikas nevalgo

Jeigu vaikas valgo nenoriai, gydytojas ragina stengtis rodyti pavyzdį – patiems tėveliams valgyti sveikiau ar drauge su vaiku. Stebuklingų būdų, kaip pripratinti vaikus valgyti vaisius ir daržoves nėra. Geriausia, dažnai ir kantriai duoti ragauti skirtingų produktų, o nepavykus pamaitinti – bandyti vėl.

„Nors iki 6 mėnesių amžiaus geriausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, tačiau gydytojui rekomendavus ir prižiūrint, mažylis pirmąsias vaisių ir daržovių tyreles valgyti gali pradėti ir nuo 4 mėnesių. Egzotinių vaisių ar patiekalų, grybų ar jūros gerybių duoti nereikėtų, tačiau sulaukus vienerių metų, vaikai jau turėtų būti paragavę ir pripratę prie didžiosios dalies maisto produktų“, – pataria dr. V. Urbonas.

Maitinimas suaugusių maistu paprastai pradedamas nuo įvairių daržovių tyrelių – morkų, cukinijų ar bulvių. Pastarąsias vaikai ypač noriai valgo. Tačiau labai svarbu, kad bulvės netaptų mitybos pagrindu ar pagrindine daržove. Bulvių glikeminis indeksas yra didesnis, todėl ypač saikingai jas valgyti turėtų vaikai, kurie turi padidėjusį svorį.

Alergijų pavojus

V. Urbonas teigia, jog maitinant mažylius, geriausia rinktis mūsų kraštui būdingus vaisius ir daržoves, o per ankstyvi eksperimentai su egzotiniais ar net citrusiniais vaisiais gali pasireikšti nemaloniomis maisto alergijomis.

„Pirmosios 1000 vaiko gyvenimo dienų yra labai jautrus laikotarpis, kurio metu dažnai pasireiškia maisto alergijos. Dauguma vaikų iki trejų metų jas išauga, tačiau iki tol juos maitinti reikėtų labai atsakingai. Jeigu mažylis pasijunta blogai tik nuo didesnio konkretaus produkto kiekio, matyt, jam pasireiškia vadinama netikra maisto alergija. Tuomet pakanka produktą valgyti rečiau ir mažesniais kiekiais. Pastebima, kad vaikai, kurie anksčiau pripranta prie įvairių vaisių, daržovių bei kitų produktų, turi mažesnę maisto alergijų riziką“, – atkreipia dėmesį gastroenterologas.

Pirmosios 1000 vaiko gyvenimo dienų yra labai jautrus laikotarpis, kurio metu dažnai pasireiškia maisto alergijos. Dauguma vaikų iki trejų metų jas išauga, tačiau iki tol juos maitinti reikėtų labai atsakingai.
dr. Vaidotas URBONAS

Tikroji maisto alergija pasireiškia ir nuo itin mažo produkto kiekio. Todėl supažindinti vaiką su naujais produktais rekomenduojama pamažu – po vieną šaukštelį, iš lėto didinant jų kiekį. Jeigu vaikas, paragavęs naujo produkto, pasijunta blogai, kurį laiką nemaitinkite šiuo produktu arba kreipkitės į gydytojus.

Kaip maitinti?

Pasak vaikų gastroenterologo, labai svarbu mažylius maitinti ir kuo ekologiškesniu, t. y. kuo natūraliau ir arčiau gyvenamosios vietos užaugintu, maistu. Tačiau tokio maisto įvairovę ne visada paprasta užtikrinti. Kintantys metų laikai, gyvenimo būdas ar net laiko stoka gali pakenkti vaikų maisto raciono įvairovei ar kokybei.

„Šaltuoju sezonu Lietuvoje sumažėja maistingų vaisių ir daržovių asortimentas. Todėl „Milupa“ vaisių ir daržovių tyrelės stikliniuose indeliuose gali saugiai ir patogiai padėti palaikyti subalansuotą mažylio mitybą bet kuriuo metu“, – teigia dr. V. Urbonas.

Pasak gydytojo, mažylių mityba – tai pasiruošimas normaliam žmonių maistui. Jeigu jau išdygo dantukai, vaiką reikėtų pradėti maitinti mažiau pertrintomis ar maisto gabaliukais papildytomis tyrelėmis. Kartais tėveliai per ilgai maitina skystomis ar net geriamomis tyrelėmis, taip padarydami meškos paslaugą. Tik įpratęs kramtyti, vaikas išmoks pajusti saiko jausmą bei pažins visą maisto skonių ir tekstūrų įvairovę.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie vaikų iki trejų metų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam! Daugiau apie projektą sužinokite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_73151288

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas – ne suaugęs!

Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai (4)

Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.

Gydytojas pataria, kodėl svarbu mažylį mokyti valgyti šaukšteliu (1)

Mokymasis valgyti savarankiškai yra ypatingai reikšmingas tolimesnei vaiko raidai ir mitybos įpročiams.

Agnė Gilytė: vaikas nuo mažų dienų turi suprasti maisto skonį

Viena populiariausių stilisčių Lietuvoje, bestseleriu tapusios knygos „Spintologija" autorė ir dviejų berniukų mama Agnė Gilytė savo energija ir charizma stebina kasdien. Veikli moteris pripažįsta, maistas jos šeimos gyvenime yra labai svarbus. Todėl šį kartą Agnė sutiko su mūsų skaitytojais pasidalinti savo patirtimi maitinant vaikus bei laimingo gyvenimo paslaptimis.

Gydytoja dietologė: kaip išmokyti vaikus valgyti tai, kas sveika, o ne tai, ko norisi (1)

Sveikatos specialistai tvirtina, kad norint užtikrinti sveiką mažylių augimą, teisingi mitybos įpročiai yra ypač svarbūs.

Indrė Stonkuvienė: tėvų misija – padėti vaikui išsiugdyti savo skonį (6)

Energinga aktorė, televizijos laidų vedėja ir stiliaus patarimų komandos „Style Support" įkūrėja Indrė Stonkuvienė savo nuoširdumu užburia kiekvieną.

Vaikų dietologė: kaip nepadaryti klaidų maitinant mažus vaikus?

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų. Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.

Vaida Kurpienė: koks gėrimas mažiems vaikams yra sveikiausias?

Maži vaikai yra ypač jautrūs aplinkos temperatūros pokyčiams, be to, daug lengviau nei suaugusieji netenka skysčių. Tai ypač aktualu vasarą, karštomis dienomis.

Dr. Vaidotas Urbonas: koks maistas sustiprina imunitetą (3)

Kaip maitinti vaikus, kad nenusilptų jų imunitetas? Į šį klausimą atsako gydytojas, vaikų gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

Gydytojas: kaip maitinti vaikus, kad jie nepriaugtų antsvorio (12)

Su antsvorio ir nutukimo problema Lietuvoje kasmet vis dažniau susiduria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Gydytoja rekomenduoja: nuo alergijų vaikus apsaugos trys mitybos taisyklės (1)

Netinkamai maitinami mažamečiai vaikai ne tik negauna visų jiems reikiamų maisto medžiagų, bet kartais susiduria ir su odos bėrimu, niežuliu ar pilvo pūtimu.

Gydytoja dietologė įvardija produktus, kurių negalima duoti vaikams iki 3 metų (10)

Kasdien sukate galvą, ką pagaminti savo mažyliui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus, lakstote po namus su šaukštu košės, taip tikėdamiesi, kad vaikas gaus reikiamas kalorijas ir energiją?

Gydytojai perspėja: 1-3 metų vaikų mitybos įpročiai yra labai svarbūs

Gydytojų teigimu, 1-3 metų vaikai yra stumte stumiami į pasaulį, kuriame vyrauja netinkami mitybos įpročiai.

3 saldūs pavojai vaikams, prieš kuriuos tėvai užmerkia akis (9)

„Mano vaikas – tikras smaližius", - draugei pasakoja trejų metų Kasparo mama. „Oho, - nusistebi pašnekovė, - mano Kotryna, kuriai irgi treji, saldainių dar nėra ragavusi".

3 svarbiausi vitaminai vaikui: ką valgyti, kad jų netrūktų (1)

Augančiam vaikui sveika ir pilnavertė mityba yra būtina – tik subalansuotas maistas patenkina vaiko vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį.

Psichologė – apie tėvų klaidas, kurios atgraso vaiką nuo sveiko maisto

„Nemanipuliuokite maistu – nenaudokite jo baudimui ar apdovanojimui“, – sako psichologė Karolina Gurskienė ir aptaria vaikų iki 3 metų mitybos psichologinius aspektus.