Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai

Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.

Vaidotas Urbonas
Vaidotas Urbonas
DELFI / Kiril Čachovskij

Mažylių pratinimas prie naujų produktų – nemenkas iššūkis daugumai tėvų. Patarimų gausu, tačiau suprasti, kokie sprendimai iš tiesų geriausi kiekvienam jų, nėra lengva. Apie tai, kodėl vaikai turi pažinti skirtingų vaisių ir daržovių skonius, pasakoja gydytojas vaikų, gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.Svarbiausia – įvairovė

Tėvai, dažnai linkėdami vaikams gero, ieško vieno teisingo maitinimo būdo. Tačiau, pasak dr. V. Urbono, universalaus ir visus mažylio poreikius patenkinančio produkto nėra – sveiko augimo paslaptis yra maisto raciono įvairovė.

Primaitinimą rekomenduojama pradėti nuo bulvių, cukinijų ir kitų daržovių tyrelių, taip pat reikėtų duoti įvairių vaisių. Natūraliai vaisiai yra saldesni ir vaikai juos mieliau valgo. Todėl labai svarbu nepradėti mažyliui nuolaidžiauti ar nustoti pratinti prie daržovių. Priešingu atveju gali pradėti formuotis klaidingi mitybos įpročiai“, – teigia gydytojas gastroenterologas.

Kiekvienas produktas, vaisius ar daržovė, pasižymi savybėmis, kurių galbūt neturi kiti. Jeigu vaikas iš tiesų nemėgsta vieno produkto, tai dar nereiškia, kad kažkas su juo blogai. Tačiau jeigu vaikas valgys tik vienos ar dviejų rūšių produktus, ilgainiui jam pradės trūkti reikiamų maistinių medžiagų.

Jeigu vaikas nevalgo

Jeigu vaikas valgo nenoriai, gydytojas ragina stengtis rodyti pavyzdį – patiems tėveliams valgyti sveikiau ar drauge su vaiku. Stebuklingų būdų, kaip pripratinti vaikus valgyti vaisius ir daržoves nėra. Geriausia, dažnai ir kantriai duoti ragauti skirtingų produktų, o nepavykus pamaitinti – bandyti vėl.

„Nors iki 6 mėnesių amžiaus geriausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, tačiau gydytojui rekomendavus ir prižiūrint, mažylis pirmąsias vaisių ir daržovių tyreles valgyti gali pradėti ir nuo 4 mėnesių. Egzotinių vaisių ar patiekalų, grybų ar jūros gerybių duoti nereikėtų, tačiau sulaukus vienerių metų, vaikai jau turėtų būti paragavę ir pripratę prie didžiosios dalies maisto produktų“, – pataria dr. V. Urbonas.

Maitinimas suaugusių maistu paprastai pradedamas nuo įvairių daržovių tyrelių – morkų, cukinijų ar bulvių. Pastarąsias vaikai ypač noriai valgo. Tačiau labai svarbu, kad bulvės netaptų mitybos pagrindu ar pagrindine daržove. Bulvių glikeminis indeksas yra didesnis, todėl ypač saikingai jas valgyti turėtų vaikai, kurie turi padidėjusį svorį.

Alergijų pavojus

V. Urbonas teigia, jog maitinant mažylius, geriausia rinktis mūsų kraštui būdingus vaisius ir daržoves, o per ankstyvi eksperimentai su egzotiniais ar net citrusiniais vaisiais gali pasireikšti nemaloniomis maisto alergijomis.

„Pirmosios 1000 vaiko gyvenimo dienų yra labai jautrus laikotarpis, kurio metu dažnai pasireiškia maisto alergijos. Dauguma vaikų iki trejų metų jas išauga, tačiau iki tol juos maitinti reikėtų labai atsakingai. Jeigu mažylis pasijunta blogai tik nuo didesnio konkretaus produkto kiekio, matyt, jam pasireiškia vadinama netikra maisto alergija. Tuomet pakanka produktą valgyti rečiau ir mažesniais kiekiais. Pastebima, kad vaikai, kurie anksčiau pripranta prie įvairių vaisių, daržovių bei kitų produktų, turi mažesnę maisto alergijų riziką“, – atkreipia dėmesį gastroenterologas.

Pirmosios 1000 vaiko gyvenimo dienų yra labai jautrus laikotarpis, kurio metu dažnai pasireiškia maisto alergijos. Dauguma vaikų iki trejų metų jas išauga, tačiau iki tol juos maitinti reikėtų labai atsakingai.dr. Vaidotas URBONAS

Tikroji maisto alergija pasireiškia ir nuo itin mažo produkto kiekio. Todėl supažindinti vaiką su naujais produktais rekomenduojama pamažu – po vieną šaukštelį, iš lėto didinant jų kiekį. Jeigu vaikas, paragavęs naujo produkto, pasijunta blogai, kurį laiką nemaitinkite šiuo produktu arba kreipkitės į gydytojus.

Kaip maitinti?

Pasak vaikų gastroenterologo, labai svarbu mažylius maitinti ir kuo ekologiškesniu, t. y. kuo natūraliau ir arčiau gyvenamosios vietos užaugintu, maistu. Tačiau tokio maisto įvairovę ne visada paprasta užtikrinti. Kintantys metų laikai, gyvenimo būdas ar net laiko stoka gali pakenkti vaikų maisto raciono įvairovei ar kokybei.

„Šaltuoju sezonu Lietuvoje sumažėja maistingų vaisių ir daržovių asortimentas. Todėl „Milupa“ vaisių ir daržovių tyrelės stikliniuose indeliuose gali saugiai ir patogiai padėti palaikyti subalansuotą mažylio mitybą bet kuriuo metu“, – teigia dr. V. Urbonas.

Pasak gydytojo, mažylių mityba – tai pasiruošimas normaliam žmonių maistui. Jeigu jau išdygo dantukai, vaiką reikėtų pradėti maitinti mažiau pertrintomis ar maisto gabaliukais papildytomis tyrelėmis. Kartais tėveliai per ilgai maitina skystomis ar net geriamomis tyrelėmis, taip padarydami meškos paslaugą. Tik įpratęs kramtyti, vaikas išmoks pajusti saiko jausmą bei pažins visą maisto skonių ir tekstūrų įvairovę.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie vaikų iki trejų metų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam! Daugiau apie projektą sužinokite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_73151288

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis