Gydytoja dietologė įvardija produktus, kurių negalima duoti vaikams iki 3 metų

 (10)
Kasdien sukate galvą, ką pagaminti savo mažyliui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus, lakstote po namus su šaukštu košės, taip tikėdamiesi, kad vaikas gaus reikiamas kalorijas ir energiją?
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Dauguma tėvelių tvirtina, kad būtent vaikų mityba yra vienas iš didžiausių kasdienių galvosūkių. Pasak gydytojos-dietologės Linos Barauskienės, užtenka žinoti kelias pagrindines taisykles, kurios ne tik palengvins šį procesą, bet ir užtikrins, kad jūsų mažylis gautų visavertį maistą, pakankamai skysčių ir net pats mielai sėstųsi prie pusryčių ar vakarienės stalo.

Gydytoja-dietologė pateikia svarbiausias rekomendacijas ir triukus, kurie padės planuojant kasdienę 1-3 metų amžiaus vaiko mitybą.

Valgymo režimas ir dienos racionas

Vienas iš pagrindinių dalykų, ką kiekvienas tėvelis turėtų skiepyti savo vaikui – tai dienos režimas. Kaip nuo pat gimimo kiekvienas kūdikis išalksta kas kelias valandas, taip, ir jam paaugus, pusryčiai, pietūs ir vakarienė turėtų būti patiekiami tuo pačiu metu. Šių trijų valgymų metu maistas turi būti šiltas. Tarp pagrindinių valgymų mažylis turėtų 2-3 kartus užkandžiauti (priešpiečiai, pavakariai, naktipiečiai). Gydytoja-dietologė pastebi, kad vaikai daug labiau linkę paisyti savo režimo, jei tėveliai rodo pavyzdį ir valgo kartu su vaiku.

„Žinoma, ne visi tėveliai turi galimybę kiekvieną kartą valgyti kartu su savo mažyliu, juk suaugusiojo ritmas visai kitoks. Tačiau visada galima kartu prisėsti prie stalo, suvalgyti vaisių, riešutų ar atsigerti arbatos. Svarbu, kad vaikas matytų teigiamą pavyzdį", – pataria L. Barauskienė.

Svarbu nepamiršti ir skysčių, kurie taip reikalingi vaiko organizmui. Duoti atsigerti mažyliui reikėtų kiekvieno valgymo metu. Jeigu norite, kad mažylio apetitas nesumažėtų ir jis valgytų jūsų pagamintą maistą, neduokite sulčių ar kito saldaus gėrimo likus valandai ar mažiau iki valgymo. Apskritai saldinti gėrimai turėtų būti duodami tik retomis išimtimis.

Dienos racione – visa paletė produktų

Kalbant apie dienos racioną, galioja paprasta taisyklė: 5+5+3+2. Ji reiškia, kad per dieną 1-3 metų vaikas turi suvalgyti penkias porcijas bulvių ir grūdinių produktų (duona, grūdų trapučiai, bulvių košė), penkias porcijas daržovių ir vaisių (obuoliai, kriaušės, slyvos, bananai, brokoliai, morkos), tris porcijas pieno produktų (pieno mišinukai, nesaldus jogurtas, sūris) ir dvi porcijas daug baltymų turinčio maisto (pupelės, žirneliai, lęšiai, vištienos krūtinėlė, liesos jautienos faršas, veršiena, kiaušiniai, žuvis).

„Pavyzdžiui, pilnam grūdinių produktų dienos racionui galima rinktis 2 riekes duonos, 2 ryžių trapučius ir 3-5 valgomus šaukštus sausų pusryčių be cukraus. Pieno produktų dienos racionas apima 250 ml mamos pieno arba pieno mišinuko, 200 g nesaldaus jogurto ir 45 g ne kieto, nesaldaus sūrio arba grūdėtos varškės. Kiekvienas tėvelis gali rinktis, priklausomai nuo to, kokį maistą jo vaikas mėgsta, tačiau būtina išlaikyti šias proporcijas ir stengtis kartais paįvairinti maisto meniu", – teigia gydytoja-dietologė.

Produktai, kurių reikėtų vengti

Anot gydytojos-dietologės Linos Barauskienės, dažniausiai tėveliai mitybos klaidas daro dėl dviejų priežasčių: nežinojimo arba nusileisdami vaikų kaprizams. Pavyzdžiui, vietoj vandens duoda atsigerti sulčių ar kitų saldintų gėrimų, nes mažylis kitaip visai negeria, o sausainius ar traškučius pateisina tuo, kad vaikas liks alkanas.

„Žinoma, visiškai neišvengsime netinkamo maisto, tačiau gruzdintas, riebaluose virtas ar keptas maistas vaikui nėra naudingas ir netgi draudžiamas. Taip, jis gauna reikiamas kalorijas, tačiau negauna jokių vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, o gauna ligas sukeliančias medžiagas (kancerogenus). Tokie produktai, kaip sūrūs ar saldūs, riebaluose gaminti valgiai, greito vartojimas maistas taip pat netinka tokio amžiaus vaikams. Reikia nepamiršti, kad vaikas nėra suaugęs, visas jam duodamas maistas, turėtų būti gaminamas atskirai", – teigia gydytoja-dietologė.

Vaikams taip pat nerekomenduojami ir įvairūs užkandžiai, sausainiai, tortai, pyragai bei kiti saldumynai. Atsakingai reiktų rinktis ir gėrimus. Glotnučiuose, sultyse, vaisvandeniuose yra per daug cukraus. Vengti reiktų ne tik kavos, bet ir arbatos, kitų gėrimų, kuriuose yra kofeino.

„Vengtini produktai sumažina vaiko apetitą, tada jis nebevalgo tinkamo maisto, trukdo pasisavinti naudingoms maisto medžiagoms, labai kenkia augantiems dantukams. Be to, per gausus netinkamo maisto vartojimas gali lemti vaiko nutukimą ir su juo susijusias ligas", – primena L. Barauskienė.

Apetitą skatina tinkamas valgymo etiketas

Pasak gydytojos, nemažiau svarbus ir maisto patiekimas. Mažyliai viską vertina per prizmę, ar tai įdomu, ar nuobodu, tad sukūrus savotišką ritualą su vaikiškais indais, įrankiais, maisto gaminimu ir patiekimu tikrai susilauksite daugiau susidomėjimo.

„Pasirūpinkite, kad vaikai turėtų savo mažą lėkštelę bei tinkamo dydžio įrankius, maistą patiekite mažomis porcijomis. Stenkitės neversti vaiko ragauti maisto, kurio jis nenori, tegul vaikai patys nusprendžia, kiek nori valgyti. Maistui skirkite pakankamai laiko, bet neblaškykite mažylio dirgikliais: televizorius, kompiuteris ar telefonas neturėtų būti vakarienės palydovas", – sako gydytoja.

Maitinant 1-3 metų amžiaus vaikus reikalinga ir tam tikra laisvė – stenkitės nekreipti dėmesio į netvarką aplink vaiko lėkštę ar ne vietoje nukritusį kopūsto lapą. Nepamirškite, kad mažylis taip susipažįsta su skirtingais maisto produktais. Būdami kantrūs ir rodydami teigiamą pavyzdį padėsime ir jam greičiau išmokti sveikos mitybos įpročių.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie vaikų iki trejų metų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam! Daugiau apie projektą sužinokite ČIA.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas – ne suaugęs!

Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai (4)

Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.

Gydytojas pataria, kodėl svarbu mažylį mokyti valgyti šaukšteliu (1)

Mokymasis valgyti savarankiškai yra ypatingai reikšmingas tolimesnei vaiko raidai ir mitybos įpročiams.

Agnė Gilytė: vaikas nuo mažų dienų turi suprasti maisto skonį

Viena populiariausių stilisčių Lietuvoje, bestseleriu tapusios knygos „Spintologija" autorė ir dviejų berniukų mama Agnė Gilytė savo energija ir charizma stebina kasdien. Veikli moteris pripažįsta, maistas jos šeimos gyvenime yra labai svarbus. Todėl šį kartą Agnė sutiko su mūsų skaitytojais pasidalinti savo patirtimi maitinant vaikus bei laimingo gyvenimo paslaptimis.

Gydytoja dietologė: kaip išmokyti vaikus valgyti tai, kas sveika, o ne tai, ko norisi (1)

Sveikatos specialistai tvirtina, kad norint užtikrinti sveiką mažylių augimą, teisingi mitybos įpročiai yra ypač svarbūs.

Indrė Stonkuvienė: tėvų misija – padėti vaikui išsiugdyti savo skonį (6)

Energinga aktorė, televizijos laidų vedėja ir stiliaus patarimų komandos „Style Support" įkūrėja Indrė Stonkuvienė savo nuoširdumu užburia kiekvieną.

Vaikų dietologė: kaip nepadaryti klaidų maitinant mažus vaikus?

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų. Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.

Vaida Kurpienė: koks gėrimas mažiems vaikams yra sveikiausias?

Maži vaikai yra ypač jautrūs aplinkos temperatūros pokyčiams, be to, daug lengviau nei suaugusieji netenka skysčių. Tai ypač aktualu vasarą, karštomis dienomis.

Dr. Vaidotas Urbonas: koks maistas sustiprina imunitetą (3)

Kaip maitinti vaikus, kad nenusilptų jų imunitetas? Į šį klausimą atsako gydytojas, vaikų gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

Gydytojas: kaip maitinti vaikus, kad jie nepriaugtų antsvorio (12)

Su antsvorio ir nutukimo problema Lietuvoje kasmet vis dažniau susiduria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Gydytoja rekomenduoja: nuo alergijų vaikus apsaugos trys mitybos taisyklės (1)

Netinkamai maitinami mažamečiai vaikai ne tik negauna visų jiems reikiamų maisto medžiagų, bet kartais susiduria ir su odos bėrimu, niežuliu ar pilvo pūtimu.

Gydytoja dietologė įvardija produktus, kurių negalima duoti vaikams iki 3 metų (10)

Kasdien sukate galvą, ką pagaminti savo mažyliui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus, lakstote po namus su šaukštu košės, taip tikėdamiesi, kad vaikas gaus reikiamas kalorijas ir energiją?

Gydytojai perspėja: 1-3 metų vaikų mitybos įpročiai yra labai svarbūs

Gydytojų teigimu, 1-3 metų vaikai yra stumte stumiami į pasaulį, kuriame vyrauja netinkami mitybos įpročiai.

3 saldūs pavojai vaikams, prieš kuriuos tėvai užmerkia akis (9)

„Mano vaikas – tikras smaližius", - draugei pasakoja trejų metų Kasparo mama. „Oho, - nusistebi pašnekovė, - mano Kotryna, kuriai irgi treji, saldainių dar nėra ragavusi".

3 svarbiausi vitaminai vaikui: ką valgyti, kad jų netrūktų (1)

Augančiam vaikui sveika ir pilnavertė mityba yra būtina – tik subalansuotas maistas patenkina vaiko vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį.

Psichologė – apie tėvų klaidas, kurios atgraso vaiką nuo sveiko maisto

„Nemanipuliuokite maistu – nenaudokite jo baudimui ar apdovanojimui“, – sako psichologė Karolina Gurskienė ir aptaria vaikų iki 3 metų mitybos psichologinius aspektus.