Gydytoja rekomenduoja: nuo alergijų vaikus apsaugos trys mitybos taisyklės

 (1)
Netinkamai maitinami mažamečiai vaikai ne tik negauna visų jiems reikiamų maisto medžiagų, bet kartais susiduria ir su odos bėrimu, niežuliu ar pilvo pūtimu.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tokius alergijos maistui požymius šiandien pastebi ne tik gydytojai, bet ir tėvai. Apklausoje apie 1–3 metų amžiaus vaikų mitybą tėvai atskleidė, jog vienas mažylis iš penkių (21 proc.) Lietuvoje yra susidūręs su alergija maisto produktams. Tačiau išvengti alergijos labai paprasta – galvojant apie vaikų racioną tereikia taikyti tris mitybos taisykles.

Venkite lepinti vaikus alergizuojančiais skanėstais

Alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, kuomet vaiko imuninė sistema kovoja su į organizmą patenkančiomis medžiagomis. Kauno klinikų vaikų alergologijos sektoriaus vadovė doc. dr. Jolanta Kudzytė pastebi, kad kartais tėvai iš per didelės meilės vaikams nori mažamečius palepinti ir duoda jiems alergiją sukeliančių skanėstų.

„Mažamečius vaikus ypač traukia spalvoti ir saldūs skanėstai – nors tėvai juos vaikams perka ir nedažnai, tačiau didesnis įvairių pyragaičių ar saldumynų kiekis, kuriuose yra sintetinių maisto priedų – dažiklių, dirbtinių saldiklių, antioksidantų, konservantų, aromato ir skonio stipriklių – vaiko organizmui gali būti žalingas. Tokias medžiagas vaiko organizmas dar tik mokosi priimti ir apdoroti, tad iki mokyklinio amžiaus vaikams jų reikėtų vengti", – pataria alergologė J. Kudzytė

Gydytoja pastebi, kad alergijas gali sukelti ir labai maži alergizuojančio maisto kiekiai, pavyzdžiui, net ir kruopelė varškės ar pusė riešuto – dėl šios priežasties tėvai turėtų atidžiai skaityti vaikams duodamų produktų sudėties etiketes ir žinoti, kokios medžiagos sudaro mažamečio mitybos racioną.

Pieno produktai, kiaušiniai – su atsarga

J. Kudzytė pasakoja, kad alergijas gali sukelti kiaušiniai ir jų produktai. „Vaikams su atsarga reikėtų duoti žuvies produktų, taip pat žemės, migdolų, lazdynų riešutų ar jų produktų bei vengti pieno gaminių".

Karvės pieno produktus gydytoja rekomenduoja keisti į specialius hidrolizuotus pieno mišinukus vaikams iki vienerių metų amžiaus, o šiek tiek vyresniems vaikams jau galima duoti ryžių, sojų ar avižų pieno. Kadangi vaikai dažnai alergiški maistui, kuriuose yra kviečių ar jų pėdsakų, pavyzdžiui, manų košei ar baltai duonai, vaikui duodant šiuos produktus taip pat reikia labai atidžiai skaityti produktų sudėties etiketes.

„Įvairias maisto alergijas vaikai dažniausiai „išauga" pasiekę šešerių metų amžių, tačiau kartais – tik sulaukę pilnametystės. Vis tik alergija riešutams, žuviai ar kitoms jūros gėrybėms gali likti ir visą gyvenimą, tad mityba reikės rūpintis visada", – tęsia Kauno klinikų vaikų alergologijos sektoriaus vadovė.

Nauji maisto produktai – pamažu

Pasak gydytojos, tėvai dažnai nori ugdyti augančio vaiko skonį ir skuba supažindinti jį su naujais maisto produktais, tačiau plėsti mitybos racioną reikia atsargiai. Vienas iš tokių produktų yra lietuvių nuo seno pamėgtas medus – dėl jo sudėtyje esančių hormoninių medžiagų alergologė pataria vaikams iki trejų metų medaus neduoti.

„Su dar nebandytais maisto produktais mažamečiai vaikai turėtų susipažinti pamažu – tėvai turėtų duoti po vieną naują produktą per dieną ir atidžiai stebėti mažamečių organizmo reakciją. Jei maistas vaikams alergijos nesukelia, jo galima duoti ir dažniau. Ypač atsargiai maitinti naujais maisto produktais vaikus reikėtų tuomet, kai vyresnieji šeimos nariai patys yra alergiški – tokiu atveju vaikas gali būti labiau linkęs į alergines organizmo reakcijas", – pasakoja J. Kudzytė.

Projektas „Vaikas – ne suaugęs“ – tai gydytojų, dietologų ir mitybos specialistų patirtimi parengta informacija, kuri padės tinkamai maitinti savo mažylį. Projekto tikslas – pateikti svarbiausius patarimus apie vaikų iki trejų metų mitybą, paneigti mitus ir papasakoti, kokias klaidas dažniausiai daro tėveliai bei kaip jų išvengti. Padėkime savo mažyliui išvengti suaugusiųjų pasaulio iššūkių ir sudarykime visas sąlygas jam augti sveikam ir laimingam! Daugiau apie projektą sužinokite ČIA.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vaikas – ne suaugęs!

Dr. Vaidotas Urbonas: vaikus iki trejų metų maitinkite labai atsakingai (4)

Pirmieji treji vaiko gyvenimo metai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime.

Gydytojas pataria, kodėl svarbu mažylį mokyti valgyti šaukšteliu (1)

Mokymasis valgyti savarankiškai yra ypatingai reikšmingas tolimesnei vaiko raidai ir mitybos įpročiams.

Agnė Gilytė: vaikas nuo mažų dienų turi suprasti maisto skonį

Viena populiariausių stilisčių Lietuvoje, bestseleriu tapusios knygos „Spintologija" autorė ir dviejų berniukų mama Agnė Gilytė savo energija ir charizma stebina kasdien. Veikli moteris pripažįsta, maistas jos šeimos gyvenime yra labai svarbus. Todėl šį kartą Agnė sutiko su mūsų skaitytojais pasidalinti savo patirtimi maitinant vaikus bei laimingo gyvenimo paslaptimis.

Gydytoja dietologė: kaip išmokyti vaikus valgyti tai, kas sveika, o ne tai, ko norisi (1)

Sveikatos specialistai tvirtina, kad norint užtikrinti sveiką mažylių augimą, teisingi mitybos įpročiai yra ypač svarbūs.

Indrė Stonkuvienė: tėvų misija – padėti vaikui išsiugdyti savo skonį (6)

Energinga aktorė, televizijos laidų vedėja ir stiliaus patarimų komandos „Style Support" įkūrėja Indrė Stonkuvienė savo nuoširdumu užburia kiekvieną.

Vaikų dietologė: kaip nepadaryti klaidų maitinant mažus vaikus?

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų. Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.

Vaida Kurpienė: koks gėrimas mažiems vaikams yra sveikiausias?

Maži vaikai yra ypač jautrūs aplinkos temperatūros pokyčiams, be to, daug lengviau nei suaugusieji netenka skysčių. Tai ypač aktualu vasarą, karštomis dienomis.

Dr. Vaidotas Urbonas: koks maistas sustiprina imunitetą (3)

Kaip maitinti vaikus, kad nenusilptų jų imunitetas? Į šį klausimą atsako gydytojas, vaikų gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.

Gydytojas: kaip maitinti vaikus, kad jie nepriaugtų antsvorio (12)

Su antsvorio ir nutukimo problema Lietuvoje kasmet vis dažniau susiduria ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Gydytoja rekomenduoja: nuo alergijų vaikus apsaugos trys mitybos taisyklės (1)

Netinkamai maitinami mažamečiai vaikai ne tik negauna visų jiems reikiamų maisto medžiagų, bet kartais susiduria ir su odos bėrimu, niežuliu ar pilvo pūtimu.

Gydytoja dietologė įvardija produktus, kurių negalima duoti vaikams iki 3 metų (10)

Kasdien sukate galvą, ką pagaminti savo mažyliui, kad jis gautų visas reikalingas medžiagas ir vitaminus, lakstote po namus su šaukštu košės, taip tikėdamiesi, kad vaikas gaus reikiamas kalorijas ir energiją?

Gydytojai perspėja: 1-3 metų vaikų mitybos įpročiai yra labai svarbūs

Gydytojų teigimu, 1-3 metų vaikai yra stumte stumiami į pasaulį, kuriame vyrauja netinkami mitybos įpročiai.

3 saldūs pavojai vaikams, prieš kuriuos tėvai užmerkia akis (9)

„Mano vaikas – tikras smaližius", - draugei pasakoja trejų metų Kasparo mama. „Oho, - nusistebi pašnekovė, - mano Kotryna, kuriai irgi treji, saldainių dar nėra ragavusi".

3 svarbiausi vitaminai vaikui: ką valgyti, kad jų netrūktų (1)

Augančiam vaikui sveika ir pilnavertė mityba yra būtina – tik subalansuotas maistas patenkina vaiko vitaminų bei mineralinių medžiagų poreikį.

Psichologė – apie tėvų klaidas, kurios atgraso vaiką nuo sveiko maisto

„Nemanipuliuokite maistu – nenaudokite jo baudimui ar apdovanojimui“, – sako psichologė Karolina Gurskienė ir aptaria vaikų iki 3 metų mitybos psichologinius aspektus.