13 netikėtų ir keistų faktų apie kūdikius

Kūdikio gimimas yra savaime stebuklas, kurį ir taip sunku suvokti.

Paskui per pirmuosius gyvenimo mėnesius kūdikio organizme įvyksta keletas išties neįprastų dalykų. Štai keletas įdomiausių faktų apie kūdikio raidą.

Viename puoduke...

Naujagimio organizme esantis kraujas tilptų vos į vieną puoduką.

Sudie, plaukeliai!

Dauguma naujagimių per pirmuosius tris ar keturis gyvenimo mėnesius netenka visų plaukų, kuriuos turėjo gimimo metu.

Vienas šuo, du šunys...

Maždaug šešių mėnesių kūdikiai supranta, kad kiekvienas objektas yra unikalus. Pavyzdžiui, jeigu iki to laiko pro jūsų mažylį prabėga šuo, jam atrodo, jam atrodo, kad visada tai yra tas pats šuo.

Daugiafunkciškumas

Iki septynių mėnesių kūdikiai gali tuo pat metu kvėpuoti ir nuryti. (75 procentai suaugusiųjų, skaitančių šią informaciją, bando tai padaryti.)

Tvirtas įsikibimas

Kūdikis sugeba taip tvirtai įsikibti, kad laisvai kybodamas sugebėtų išlaikyti visą savo kūno svorį.

Gana lankstus

Kūdikiai gimimo metu neturi tikrų kelio girnelių. Šiuo metu jos sudarytos tik iš kremzlių ir rentgenogramoje net nematomos. Tik po šešto gyvenimo mėnesio pradeda pamažu formuotis kaulinės struktūros.

Sparčiai aukštyn

Jeigu jūsų kūdikis kiekvienais metais taip sparčiai augtų kaip pirmaisiais, per savo aštuonioliktą gimtadienį būtų maždaug penkių metrų aukščio.

Sunkiasvoris

Jeigu vaiko kūnas augtų taip pat greitai, kaip jo smegenys, būdamas vos vieno mėnesio jis svertų apie 80 kilogramų.

Miego trūkumas

Per pirmuosius dvejus vaiko gyvenimo metus tėvai netenka maždaug šešių mėnesių miego.

Suaugusi pėda

Kai vaikui sueina dvylika mėnesių, jo pėda būna maždaug pusės jo suaugusio pėdos dydžio.

Šviesa tamsoje

Kūdikio smegenis galima palyginti su žibinto funkcija: visus jo aplinkoje esančius dalykus jis priima iki tam tikro lygmens. O štai suaugusiųjų smegenys funkcionuoja kaip kišeninis žibintuvėlis: dėmesys sukaupiamas į tam tikras veiklas ar dalykus, o fonas yra prislopintas.

Mes visi esame gimę anksčiau laiko

Kad galėtume stovėti vertikaliai, žmogaus dubuo yra mažesnis negu visų kitų primatų. Tai viena iš priežasčių, kodėl kūdikiai gimsta dar iki galo neišsivystę – kad galėtų tilpti pro savo mamos dubenį. Todėl pirmuosius tris kūdikio gyvenimo mėnesius kai kurie medikai traktuoja kaip „ketvirtąjį nėštumo trimestrą".

Dėmesio, kandžiojuosi!

Nors daugumai kūdikių pirmieji dantukai išsikala tarp penkto ir aštunto mėnesio, pasitaiko vienas iš dviejų tūkstančių atvejų, kai kūdikis gimsta jau su dantimis. Tarp žinomiausių istorinių pavyzdžių minimi Napoleonas Bonapartas ir Julijus Cezaris.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis