7 stereotipai, kurie labiausiai apkartina mamų gyvenimą

Gimus vaikeliui, dažnai linkime jo tėvams „mėgautis motinyste ir tėvyste“. Tačiau realybė tokia, kad gyvename aplinkoje, kurioje nuolat sakoma, kaip „turi būti“, ir jei nėra būtent taip, mama patiria nusivylimą ir kitus neigiamus jausmus.

Gera mama negali pavargti


Mama irgi žmogus, ir ji gali pavargti nuo savo pareigų. Net jei tai jūsų mylimas ir ilgai lauktas vaikas, turite teisę 20 minučių pabūti viena tyloje su žurnalu ir puodeliu arbatos. Kiekviena mūsų iš tiesų turi daug rūpesčių ir pareigų per dieną, tad kartais norisi tiesiog truputį pagulėti, viena akim žiūrint televizorių ar porą minučių paplepėti su drauge telefonu – tai ne nusikaltimas!


Gera mama negali ilgam palikti savo vaiko


Atminkite, „ilgam" reiškia ne mažiau nei mėnesį, ir tai – gyvenime būna įvairių situacijų.


Neverta kaskart darantis manikiūrą, einant į kirpyklą ar sėdint su draugėmis priekaištauti sau, kad šį laiką galėjote praleisti su vaiku, mokydama jį anglų kalbos ar dėliodama su juo kaladėles.


Mažyliui nieko nenutiks, jei jis porą valandų pabus su tėčiu ar močiute. Beje, psichologai tikina, kad vaikams naudinga nuo pat mažens bendrauti su įvairiais žmonėmis. Taigi, mažylio palikimas kelioms valandoms su patikimu žmogumi tikrai niekam nepakenks, o bus tik į naudą.


Gera mama privalo viską spėti


Rūpintis vaiku, parduotuvėje nupirkti tai, kas būtina, gaminti, skalbti, lyginti, plauti grindis, valyti dulkes, laistyti gėles... Ką dar pamiršome įtraukti į šį sąrašą, kuriame nėra tik punkto „atskirti pelus nuo grūdų", kitaip jau būtų galima lygintis su Pelene? Labai svarbu ir būtina perleisti dalį buities darbų kitiems šeimos nariams, ir tai reikia daryti be jokių abejonių ar drovėjimosi.


Pabandykite pirmą kartą ištarti frazę: „Aš nespėju, ar tu negalėtum..." Iš pradžių jums bus sunku pripažinti, kad tenka prašyti pagalbos, bet greitai bus lengviau, ir gyvenimas taps lengvesnis. Svarbiausia, kad padėjėjai nenuviltų!


Gera mama turi būti tobula žmona savo vyrui


Kartais labai sunku po kelių bemiegių naktų vakare adekvačiai reaguoti į žaismingus vyro pasiūlymus. Tad kodėl mes jaučiamės kaltos kaskart, kai užmigdamos iš nuovargio atsisakome sekso, nespėjame rytojui suruošti jo kostiumo ir vakarienei iškepti jo mėgstamų kotletų? Galbūt todėl, kad vyras nuolat įsižeidžia ir sako: „Namie tu nieko ypatingo nedarai, nesuprantu, nuo ko taip pavargsti." Geriausias būdas tai parodyti – pirma pasitaikiusia proga bent pusdieniui palikti jį vieną su vaiku.


Patikėkite, po tokio išbandymo jis supras, kad daug valandų trunkantys jo pasitarimai darbe ir darbų terminai yra niekis, lyginant su 20 minučių isteriškai rėkiančiu aštuonių mėnesių kūdikiu.


Gera mama turi išauklėti stebuklingus vaikus


Ramius, tylius, visiškai savarankiškus, neišrankius maistui ir drabužiams, nereikalaujančius dėmesio, iš pusės žodžio suprantančius bet kokius tėvų prašymus, pradėjusius sėdėti 4, o kalbėti – 10-ies mėnesių, be jokių amžiaus krizių apraiškų. Patikėkite, gamtoje tokių vaikų nebūna, o paprasti vaikai turi būti sveiki ir linksmi išdykėliai, tam jie ir vaikai. Tad pamirškite ilgą „tobulo vaiko apibūdinimų" sąrašą ir mylėkite savo mažylį tokį, koks jis yra.


Gera mama privalo užtikrinti vaikams geriausią išsilavinimą


Mūsų vaikų dienotvarkė labai turininga: ankstyvojo lavinimo mokyklėlė, tada privatus darželis, kuriame taikomos įvairios raidą skatinančios metodikos, muzikos mokykla, profesionalaus sporto būrelis, gimnazija, kurioje dėstomos kelios užsienio kalbos arba licėjus su tiksliųjų mokslų pakraipa, o po to – geriausia šalies aukštoji mokykla. Būtinybė suteikti savo vaikui geriausią išsilavinimą kiekvienai mūsų tarsi išduodama jau gimdymo namuose – vietoj vaiko gimimo liudijimo!


O juk vaiko raidai ne visada reikia kažkokių ypatingų užsiėmimų ir metodikų. Mažylis su džiaugsmu mokysis apie pasaulį tiesiog klausydamasis mylimos mamos pasakojimų, juk jam įdomu sužinoti apie viską, kas vyksta aplink.


Gera mama neturi teisės daryti klaidų


Mamos, žinoma, pasižymi gera intuicija, bet, sutikite, jūs juk negalėjote numatyti, kad vaikas pasileis bėgti, nukris ir išsinarins ranką, prognozuoti, kad staiga ims lyti, mažylis peršlaps kojas ir susirgs, arba nuspėti, kad jam kils alerginė reakcija gydytojo išrašytiems vaistams. Problemos ir klaidos – mūsų gyvenimo dalis. Jei į jas reaguosite ramiai ir išmintingai, jos taps neįkainojama patirtimi, ir jau kitą kartą panašioje situacijoje tikrai priimsite teisingą sprendimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis