8 dalykai, kuriuos savo vaikui leidžia GERA MAMA

Štai aštuoni dalykai, kurie parodo, kad esate gera mama.

1. Jūs leidžiate vaikams išsipurvinti


Purvas, nešvara, dažai ar maistas: jei jūsų vaikus puošia tokios dėmės, reiškia, jūs viską darote teisingai! Permirkę batai išdžius, dažai ar purvas išsiskalbs, užtat liks puikūs prisiminimai apie nerūpestingą vaikystę. Kaskart, kai leidžiate vaikams tyrinėti gamtą, imti daiktus nuo žemės, jų imuninė sistema stiprėja. Moksliniai tyrimai net nustatė, kad išsipurvinęs žmogus pralinksmėja. Be to, veikla, kurios metu išsipurviname, įtraukia mūsų jutimus – štai kodėl vaikai paplūdimyje valgo smėlį arba kiša kojas į purvą. Nes tai malonu!


2. Jūs jiems daug kartų skaitote jų mėgstamiausią knygą


Jūs skaitote vaikui jo mėgstamą knygutę, o kai užverčiate paskutinį puslapį, išgirstate tai, ko bijojote: „Paskaityk dar kartą!". Mamos, kuri sukandusi dantis atsiverčia pirmą puslapį ir skaito knygutę dar kartą, ir dar kartą, ir dar kartą, meilei mažai kas gali prilygti. Knygos skaitymas vaikui prieš miegą, kai jis jaukiai prisiglaudęs jums prie šono, stebuklingai veikia jo smegenis. Bendro skaitymo patirtis padeda vaikui ugdytis kalbinius ir skaitymo gebėjimus, o visai mažiems vaikams padeda išmokti orientuotis pasaulyje. Be to, bendras skaitymas sustiprina mamos ir vaiko tarpusavio ryšį ir artumą, suteikia vaikui saugumo jausmą.


3. Jūs leidžiate jiems nuobodžiauti


Mūsų visuomenėje vyrauja keista baimė nuobodžiauti. Vaikų kambarius užverčiame šimtais žaislų, kad jie nuolat turėtų kuo užsiimti, nors įrodyta, kad nuobodulys skatina kūrybingumą. Vienas tyrėjas ir vaikų raidos ekspertas netgi teigia, kad nereikia stengtis užpildyti vaiko erdvės, kai jis nuobodžiauja, geriau ugdyti jo gebėjimą ištverti nuobodulį. Visų pirma parodykite vaikui, kad jums nėra nejauku, kai jis nuobodžiauja, kad jūs priimate jo nuobodulį – vaikai juk seka tėvų pavyzdžiu. Jei leisite vaikui nuobodžiauti, vieną dieną jus gali nustebinti jo kūrybiniai proveržiai.


4. Jūs leidžiate ir skatinate kūrybinę veiklą ir žaidimus (dažniausiai)


Dauguma tėvų gali prisiminti ne vieną ir ne du atvejus, kai prieš pat miegą vaiką staiga apima kūrybinis įkvėpimas – jis žūtbūt užsimano piešti, lipdyti, spalvinti ar surengti vaidinimą. Tokiu atveju dažniausiai tenka jo kūrybinį polėkį užgesinti. Bet jei mūzos vaiką aplanko dieną, nevaržykite jo kūrybinių instinktų – net jei po to teks valyti plastiliną, blizgučius ir klijus. Jūs sulauksite apdovanojimo – pamatysite džiaugsmą vaiko veide, kai jis rodys jums, ką sukūrė. Be to, nepamirškite, kad taip lavinama vaiko vaizduotė ir saviraiškos gebėjimas.


5. Jūs leidžiate jiems jus aprengti keisčiausiais kostiumais


Jei leidžiate savo keturmečiui uždėti jums keisčiausią peruką ir aprengti jus visiškai nepriderintu kostiumu, o tada sutinkate vaidinti burtininką, fėją ar piktąją pamotę – reiškia, jūs esate pati geriausia mama. Dalyvaudama vaidmenų žaidime, jūs padedate vaikui lavinti emocinį intelektą, stiprinti jo savimonę ir mokytis atskirti realų pasaulį nuo įsivaizduojamo. Kai jūsų mažasis berniukas pamojęs mediniu šaukštu paverčia jus varle, jis eksperimentuoja su kontroliavimu ir neribotomis galimybėmis. Jo įsivaizduojamame pasaulyje jis gali būti kuo tik panorėjęs, ir jūs taip pat!


6. Jūs mokote juos įgūdžių, kuriuos jie gali panaudoti realiame gyvenime


Vaikams patinka įlysti į tėvų spintą ir viską iš jos iškraustyti. Dažniausiai juos labiau domina kasdieniai suaugusiųjų daiktai nei ryškiaspalviai šviečiantys žaislai, kuriais juos užverčiame. Vienas iš būdų mokyti vaiką suaugusiųjų gyvenimo įgūdžių, juos įdėmiai stebint, yra maisto gaminimas kartu. Be abejo, gamindami kartu su vaiku užtruksite ilgiau, po to teks daugiau visko plauti ir valyti, bet visus šiuos nepatogumus atsvers ta diena, kai vaikas pirmą kartą pats jums pagamins pusryčius ar vakarienę.


7. Jūs nusileidžiate į vaiko lygį ir žaidžiate su juo


Nusileiskite iki vaiko akių lygio, pasivoliokite su juo, paimkite jį ant rankų, pakutenkite, pasukite jį, pažaiskite su juo gaudynių ar slėpynių – taip padėsite vaikui išeikvoti energiją, užmegsite glaudesnį fizinį kontaktą, pademonstruosite, kaip reikia saugiai žaisti ir patikrinsite jo kūno ribas. Beje, staigūs, energingi žaidimai su vaiku tinka ne tik tėčiams, bet ir mamoms.


8. Jūs jiems parodote, kaip rizikuoti


Dauguma mamų instinktyviai nerimauja, kad vaikas nenukristų ir nesusižeistų, tačiau jei nedrausite vaikui jo amžių atitinkančios rizikingos veiklos, jis užaugs pasitikinčiu savimi žmogumi. Drąsos reikalaujanti veikla, tokia kaip karstymasis po medžius, braidymas upeliuose, maudymasis jūroje ir kabėjimas žemyn galva yra labai svarbi smegenų raidai.


Rizikuodami vaikai mokosi spręsti problemas, pasitikrina savo fizinius ir protinius gebėjimus, mokosi dirbti komandoje, mokosi priimti sprendimus ir vadovautis sveiku protu, taip pat ugdosi atsparumą ir socialinius įgūdžius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis