Ar atskleisti vaikui, kad jis gimė po dirbtinio apvaisinimo procedūros

Ar papasakoti paaugusiam vaikui, kad jo susilaukti tėvams kainavo daug pastangų ir jo gyvybė buvo pradėta mėgintuvėlyje? Tokį klausimą psichologei uždavė mama Lina.

Lina klausia:

„Mūsų sūnui 1 metukai, o pastojau aš tik po dirbtinio apvaisinimo. Mus su vyru vis kamuoja klausimas, ar kai sūnus paaugs, reikėtų jam tai papasakoti?“

Į klausimą atsako psichologė Jurga Dapkevičienė.

Ką, kiek ir kaip sakyti apie vaikų kilmę visada sprendžia tėvai. Tai pirmiausia tėvų teisė, jų ir atsakomybė.

Mano, kaip psichologės rekomendacija būtų atsižvelgti į vaiko poreikius ir jo brandą.

Paprastai augdami vaikai užduoda įvairiausių klausimų, į kuriuos ir reikia atsakyti sąžiningai, atvirai, nemeluojant ir neišsisukinėjant, tačiau ir neperkraunant vaiko pertekline informacija, nesukeliant sumaišties.

Kad galėtumėte ramiai ir paprastai patenkinti vaiko smalsumą, labai svarbu, kad jūs pati gerai žinotumėte, ką jums reiškia tai, kad susilaukėte kūdikio dirbtinio apvaisinimo pagalba? Ką ši patirtis davė? Kokį kelią iki jos nukeliavote? Kaip jus tai paveikė?..

Giliai pažinti savo patirtį ir ją reflektuoti būtina ne tam, kad paskui galėtumėte viską perpasakoti vaikui. Ne, toks elgesys pažeistų jo ribas. Vaikai neturėtų būti mūsų draugais ar (dar blogiau) psichologais.

Taip pat paklauskite savęs, kodėl aš noriu papasakoti vaikui šią istoriją? Kam jam reikia tai žinoti? Kokia mano žodžių prasmė? Ką jam tai duos?.. Ko aš pati siekiu apie tai kalbėdama? - Gal tada jis supras, koks jis mums svarbus ir ypatingas?.. (Vienturčiai retai kada stokoja išskirtinumo ir ypatingumo jausmo), o gal susivoks, kad turi būti mums dėkingas, nes daug dėl jo padarėme? (Nemanau, kad kelti vaikui pamatinės kaltės jausmą būtų gera mintis).

Gal baiminatės, kad paslaugi tetulė apie tai prabils pirmai progai pasitaikius ir norite patys apie tai kalbėti?..

Įvairių gali būti priežasčių, dėl kurių jūs norite vaikui papasakoti apie tai, kokiu konkrečiai būdu jis atėjo į pasaulį. Giliau pažindama ir suprasdama save, jausitės tvirtesnė, labiau pasitikėsite savo motiniška intuicija. Tuomet ir klausimas, ką ir kiek pasakoti vaikui nebekamuos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis