Ar po cezario pjūvio gimę vaikai skiriasi nuo natūraliu būdu gimusių bendraamžių

Ar skiriasi tokie vaikučiai nuo bendraamžių, į pasaulį atėjusių po natūralaus gimdymo?

Dažniausi mitai apie „cezarinukus“:

- jie neturi atsargumo jausmo;

- nemoka pakovoti už save, nepasitiki savimi, nes gimė labai lengvai;

- yra jautresni.


Psichologė psichoterapeutė dr. Lina Kalinauskienė


Nesu aptikusi mokslinių duomenų, rodančių, kad gimę cezario būdu vaikai psichika skirtųsi nuo natūraliai gimusiųjų.


Cezario būdu gimę vaikai gali turėti padidintą riziką kokių nors pažintinių gebėjimų (dėmesio, mąstymo, atminties) sutrikimų tada, jeigu jų sveikatai buvo iškilęs pavojus (nes buvo pasirinkta gimdyti ne natūraliai).


Pavyzdžiui, vaiko pridusimas, kitaip sakant, hipoksija, gali atsiliepti jo gebėjimui sukaupti ir išlaikyti dėmesį.


Vaiko gimimo būdas pats savaime negali lemti mokėjimo pakovoti už save. Ši savybė pradeda formuotis ne anksčiau, kaip tada, kai vaikas ima suvokti save, tai yra dvejų-trejų metų.


Pakankamai gerai susiformuoja paauglystėje, tačiau kinta visą gyvenimą. Atsargumo jausmas yra įgimta ir genais perduodama asmens savybė. Aplinka jai gali turėti nedidelį poveikį. Cezario operacija čia niekuo dėta.


Tarptautinės tarybos sertifikuota žindymo konsultantė, IBCLC, Naujagimiui palankios ligoninės vertintoja Rima Kurtinaitienė


Cezario pjūvis yra didelis išbandymas mamai ir kūdikiui. Dažnai yra svarstoma, ar toks gimdymo būdas gali turėti įtakos vaiko emocinei, psichinei raidai ir mamos elgesiui, tačiau šios srities tyrimų nėra atlikta daug.


Vienas, per kurį dalyvavo nedaug mamų, parodė, kad moterų, gimdžiusių vaikučius su cezario pjūvio operacija, smegenų žievėje esantys centrai, atsakingi už empatiją, emocijas, taip pat ir vidinės smegenų struktūros, atsakingos už motyvaciją, įprastas mintis ir veiksmus, ne taip jautriai reagavo į kūdikio verksmo garsus, nei moterų, kurios gimdė natūraliai.


Yra žinoma, kad natūraliai gimdant išsiskiria įvairūs hormonai, kurie po vieną ir visi kartu skatina mamą „įsimylėti" savo kūdikį. Šie hormonai taip pat veikia ir smegenų sritis, atsakingas už sprendimų priėmimus ir prioritetus.


Kai atliekama planinė cezario pjūvio operacija, moteris netenka galimybės patirti tokio šių hormonų poveikio, kaip natūraliai gimdžiusi. Taip pat spėjama, kad tai gali turėti įtakos ir pogimdinės depresijos atsiradimui.


Kitas cezario pjūvio operacijos poveikis yra kūdikio ir mamos atskyrimas pirmomis gyvenimo dienomis. Tyrimai rodo, kad po cezario pjūvio operacijos gali vėliau prasidėti pieno gamyba, moterys pirmomis savaitėmis gali patirti daugiau žindymo nesklandumų.


Taip pat pastebėta, kad žindančios mamos yra jautresnės savo vaikų poreikiams ir labiau skatina jų saugų prieraišumą. Tačiau kartais cezario pjūvio operacija yra neišvengiama ir gelbsti mamos ir (ar) vaikučio gyvybę.


Tuomet verta atminti, kad sunkumus galima įveikti pasitelkus pagalbą, o santykius su vaikučiu kuriame ne vien biologiniu pagrindu, bet ir sąmoningai apsispręsdamos juos mylėti ir jais rūpintis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis