Ar tikrai po gimdymo poros intymus gyvenimas nebebus toks, koks anksčiau

Psichologės Karolinos Gurskienės pamąstymai tema, apie kurią garsiai kalba nedaugelis – intymus poros gyvenimas susilaukus kūdikio.

Pamiršus gimdymo skausmus ir jo sukeltus padarinius, po maždaug 6 – 8 savaičių, ateina laikas, kai pora vėl grįžta prie intymumo.

Žinojimas, kad kitame kambaryje miega kūdikis, keičia prieš tai buvusį šeimyninį gyvenimą ir bendrą namų psichologinį klimatą.

Abu tėveliai puikiai supranta kuo rizikuoja – meilės žaidimus gali tekti bet kada nutraukti, nes gali nubusti kūdikis. Tačiau bandyti visada verta, jeigu abu supranta, kad taip nutikus, galės pasidžiaugti maloniai kartu praleistu laiku, kuris nebūtinai bus orientuotas į tikslingą pabaigą.

Nors, ypač mamytei, sunku atsiriboti nuo minčių apie mažylį, tėvelis savo švelnumu ir išradingumu gali prikaustyti mamos dėmesį ir kūną, taip padėdamas mamai sugrįžti prie intymumo ir tarsi trumpam pabėgti nuo vien su kūdikiu susijusios kasdienybės.

Nuovargis ir intymus gyvenimas

Moteris turėtų sąmoningai pasistengti nenustumti vyro ir seksualinio gyvenimo į tolimus planus. Paprastai vyrai tikisi, kad nėštumo pabaigoje sumažėjęs moters seksualinis potraukis atgis po to, kai gims vaikelis.

Deja, neretai būna taip, kad nors ir potraukis po gimdymo atgyja, dažnai jį nugali noras verčiau pailsėti ir atgauti jėgas kitai dienai, nei audringai praleisti naktį. Nors kūniški malonumai ir gundo protą, atėjus vakarui kūnas prašo poilsio, o protas tarsi išsijungia pats, užmiršęs visus pažadus sau. Ir iš tikrųjų, dažnai moterys po gimdymo skundžiasi, kad vakarinėms glamonėms su vyru tenka tarsi sau pasižadėti, nes po dienos su kūdikiu nei impulsyvumui, nei begalinei aistrai vienos nelieka.

Supratingi ir šeimą tausojantys vyrai paprastai išlaukia, jie supranta moterį ir kiek gali prisideda prie rūpinimosi kūdikiu po darbų.

Tačiau nekūrenama ugnis užgęsta ir kuo labiau atidedamas intymumas, tuo mažiau lieka noro prie jo sugrįžti. Iš pradžių moteris nori mylėtis, tačiau vakarais fiziškai tam nebeturi jėgų, vėliau šis noras blėsta, nes dienos su mažyliu taip greit nelengvėja, kol galiausiai, jeigu leidžiama norui „užsnūsti", jis gali ir visai išnykti.

Todėl moteris turėtų pasistengti ne tik dėl savo vyro, bet ir dėl savęs bei abiejų santykių – juk savo šeimyninį gyvenimą pradėjote dviese, tad atsiradus kūdikiui reikėtų atrasti laiko ir jėgų ir judviejų santykiams bei bendroms paslaptims, kurios nepriklauso vaikams – tai tik jūsų dviejų. Vyras ir žmona dviese pradeda eiti savo bendrą gyvenimą, dviese jį ir pabaigia. Vaikai gimsta, auga ir išeina kurti savo šeimų, ir vyras su žmona vėl lieka dviese. Todėl stengtis vienas dėl kito visada yra sąžiningas ir teisingas pasirinkimas: teisingas pasirinkimas šeimai, nes mama ir tėtis myli vienas kitą ir teisingas pasirinkimas tėvams, nes džiaugiasi tėtis, kai mama laiminga. Visa tai garantuoja šeimyninę laimę ir palankią atmosferą augti būriui vaikų.

Pagalbos paprašymas ir jos priėmimas

Kad mamai liktų jėgų ir noro vakare pabūti su vyru, o ne nuo pietų laukti vakaro ir miego, jai reikia pagalbos. Paprastai tėčiai po darbų gana noriai pabūna su savo mažyliais ir, patikėkite, jie tai daryti tikrai moka!

Šiuolaikinei mamai reikia labiau atsipalaiduoti – pasitikėti savo vyru ir neabejoti jo galimybėmis. Mylintis tėvas visada atras būdų, kaip susitvarkyti su verkiančiu, alkanu ar su pilnomis sauskelnėmis mažyliu, o jeigu nežinos – paklaus.

Ramiai pagulėti vonioje, kai niekas nieko neįmeta į vandenį, išsilyginti sijoną, kai niekas netampo už lygintuvo laido ar tyliai ant sofos išgerti kavos puodelį be rizikos, kad jis bus išspirtas iš rankų – kartais šios smulkmenos mamai gali prilygti tikram stebuklui. Atsitraukti nuo kūdikio nebūtina ilgam, dažniausiai užtenka keliolikos minučių, kad mama atsigautų ir jaustųsi linksmesnė bei energingesnė.

Kūdikis namuose – tai naujas ir be galo įdomus potyris. Jeigu vyras ir žmona norės, jie tikrai atras būdų, kaip vėl suartėti tiek fiziškai, tiek psichologiškai, neužleidžiant visos erdvės kūdikiui.

Ieškokite vienas kito iš naujo: kuo daugiau lieskite vienas kitą, nenuvertinkite „labas rytas",„labanakt" bei bučinių svarbos, gerkite kartu kavą žiūrėdami vienas kitam į akis ir kartu stebėkite ramiai miegantį savo mažylį.

Net jeigu kūdikis miega vienoje lovoje kartu su jumis, jam užmigus atraskite laiko ir vietos vienas kitam. Susilietę kūnai daro stebuklus ne tik užmegzdami naują gyvybę, bet ir padeda geromis emocijomis tą naują gyvybę auginti. O tada laimi visi.

Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis