Atostogos be vaiko: kaip pirmą kartą jį palikti seneliams

Artėjant vasarai, ne viena šeima susidurs su situacija, kai mažą vaiką teks pirmą kartą palikti kitų artimųjų priežiūrai. Ką svarbu žinoti tėveliams?

Renata klausia:


„Sveiki, turiu 1 m. 8 mėn sūnų. Po šiek tiek daugiau nei 2 mėn. išvykstame su vyru trim dienom į kelionę, sūnus liks su seneliais. Dėl to neramu, nes jei dieną gali pabūti su bet kuo iš artimųjų, tai naktį net vyras netinka nuraminimui, kai pabunda. Kaip geriau vaiką paruošti išsiskyrimui? Iki šiol be mūsų nėra likęs nakčiai“.


Atsako individualiosios psichologijos konsultantė Rūta Žukienė, www.ipi.lt.


Laba diena, Renata. Tikrai suprantu Jūsų nerimą pirmą kartą ilgesniam laikui paliekant brangiausią savo turtą.

Įdomu būtų sužinoti, kodėl vaikas pabunda naktį? Ar tai vyksta pastoviai ir tuo pačiu laiku? Gal tai fiziologija, gal jam ką skauda, ar jis užsimano valgyti ar gerti? Ar jis šaukiasi jūsų, nes įpratęs, kad gulite šalia?


Manau, jei yra galimybė, jei seneliai gyvena netoliese, galėtumėte pabandyti papratinti vaikutį ir palikti jį vienai kitai nakčiai seneliams.


Kai nuvešite vaikutį, pabūkite su juo dar kurį laiką, neskubėkite išeiti, tegu jis pripranta prie naujos aplinkos. Pabuvus turėtumėte atsisveikinti, nebandykite išslinkti paslapčiomis, kai vaikas nemato. Nereikėtų tiesiog dingti. Atsisveikinkite su vaiku, pasakykite, kad rytoj atvažiuosite ir išeikite. Netemkite atsisveikinimo momento, tegu jis būna trumpas. Nekreipkite dėmesio į vaiko ašaras. Jums išėjus, po kurio laiko vaikutis apsiramins.


Be to, jis juk lieka su pačiais artimiausiais žmonėmis, savo seneliais. Manau, seneliams taip pat bus didelis džiaugsmas prižiūrėti savo anūkėlį. Kas gi galėtų geriau juo pasirūpinti?


Tegu seneliai prieš miegą išeina su juo pasivaikščioti, pažaidžia su juo, kad vaikas natūraliai pavargtų. Tuomet miegas būna gilesnis ir geresnis. Papasakokite, ką jūs visuomet darote, kai vaikas naktį prabunda, kaip jį raminate, tegu senelis ar močiutė daro tą patį.


Jeigu neturite galimybės papratinti vaikučio, tai tiesiog nuvežkite jį seneliams, pabūkite ir atsisveikinkite. Būkite ryžtinga, kitaip vaikas pajus jūsų nerimą ir pats labiau bijos.


Be abejo, jūs nerimausite. Bet juk paliekate sūnų patiems artimiausiems žmonėms, kurie iš kailio nersis dėl jūsų vaikučio. O juk ir jūs su vyru nusipelnote pabūti tik dviese. Negalvokite apie išsiskyrimą, galvokite apie tai, kaip gera bus vėl susitikti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis