Darželio grupėje yra neklaužada: kaip reaguoti kitiems

Pustrečių metų sūnų auginanti mama leidžia jį į darželį ir nerimauja, ar ten sūnus neišmoks netinkamo elgesio iš kitų vaikų.

Giedrė klausia:


„Mano sūnui 2,5 m. Jis lanko darželį. Jokių problemų su juo neturiu, tačiau darželyje grupėje yra berniukas kuris nuolat isterikuoja, krenta ant žemės, daužo galvą į grindis. Gal galėtumėte pakomentuoti kaip tai veikia kitus vaikus (spėju, kad nėra sveika matyti vaikams kasdien tokias isterijas). Ar tai nepakenks mano ir kitiems vaikams?“


DELFI / Kiril Čachovskij


Atsako Individualiosios psichologijos instituto psichologė Rasa Kardaitė Vėlyvienė (www.ipi.lt).


Sveiki, Giedre, smagu, kad su savo sūnumi neturite problemų. Tuo pačiu, esate sunerimusi, kad sūnų supanti aplinka, gali turėti teigiamą ar neigiamą įtaką jūsų sūnaus raidai ir vystymuisi.


Sunku iš jūsų klausimo suprasti, kas jus konkrečiai neramina. Jeigu darželyje, vaikų grupėje, yra netinkamą elgesį naudojantis vaikas, tai ar šalia esantys suaugę gali, moka, sugeba tvarkyti su tokiu vaiko elgesiu?


Labai svarbu, kaip reaguoja suaugusieji ir kokią žinutę siunčia šalia esantiems kitiems vaikams. Jeigu kiti vaikai pradeda netinkamai elgtis, tai nereiškia, kad kažkas blogo atsitiko ir jūsų vaikas „sugedo“, tai daugiau tėvams žinutė, kad vaiko netinkamas elgesys yra netinkamai priimtas ir vaikams toks elgesys tampa naudingas.


Vaikas yra puikus ir protingas stebėtojas, jis stebi ir kai pamato, kad kažkoks elgesys kitam, šalia esančiam, gali teikti bent kokią naudą, dažniausiai pabandys taikyti, išbandyti ir savo gyvenime tokį elgesį. O jam, jo aplinkoje, suveiks ar nesuveiks. Tarkime, jeigu vaikas „isterikuoja, krenta ant žemės ir t.t.“, šalia esantys suaugęs, palieka kitus vaikus, meta savo veiklą ir skuba prie tokio vaiko, jį bando raminti, stengiasi suprasti jo elgesį, tai kiti vaikai stebėdami, kad netinkamu elgesiu galima gauti visą suaugusio dėmesį, gali būti, išbandys tokį elgesį taip pat.


Sunkiausia, kad vaikai netinkamo elgesio modelį gali bandyti bet kurioje aplinkoje, nebūtinai toje, kurioje jam teko tai stebėti. Iš klausimo galima suprasti, kad esate sunerimusi, nes žinote, kad netinkamai besielgiantis vaikas grupėje yra, matyt, tai gali tapti jums problema, o gal jau ir yra.


Gal pavyktų pasikalbėti su auklėtojomis, ką jos daro tuo metu, pasiūlyti kažkokių kitų tokio vaiko elgesio korekcijos sprendimo būdų. Parodyti savo nerimą dėl to, kad nerimaujate, kaip paveiks jūsų sūnaus elgesį, kas konkrečiai jus neramina.


Auklėtojos gali daugiau ir išsamiau jums suteikti informacijos apie esamą situaciją. Jos daugiau turi informacijos apie tokio vaiko šeimą, santykius šeimoje, situaciją ir panašiai. Iš to jos gali aiškiau suprasti tokio vaiko elgesį ir labiau padėti jums suprasti, kad toks vaiko elgesį gali ar negali paveikti jūsų vaiko elgesį.


Giedre, nebijokite kalbėti su jūsų vaikus auklėjančiais žmonėmis, duokite jiems galimybės jums atsakyti į jūsų rūpimus kausimus.


Sėkmės!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis