Dėl Dievo meilės, nesakykite to pagimdžiusiai moteriai

Po gimdymo dar kurį laiką, veikiama hormonų ir naujo gyvenimo ritmo, moteris būna jautresnė, negu įprastai. Netyčia ištartas grubesnis žodis ar neapgalvota pastaba gali atnešti daug ašarų ir graužaties.

Todėl labai prašome nesakyti to neseniai pagimdžiusiai moteriai.

„Jis kaip du vandens lašai panašus į dėdę Joną“

Visai gali būti,kad dėdė Jonas yra šaunus senolis – geras, dosnus, mielaširdingas. Vaikystėje jis, galbūt, buvo labai simpatiškas vaikas. Tačiau šiandien jis – septyniasdešimtmetis senelis, ir jo išvaizdos sulyginimas su ką tik gimusio mažylio tėvams gali iš tiesų nepatikti. Jei nenorite supykdyti mamos, paklauskite jos pačios, į ką, jos nuomone, panašus mažylis. O jei žūtbūt patys norite rasti panašumų tarp mažylio ir jo artimųjų, geriau sakykite, kad jis panašus į mamą arba tėtį. Net jei tai ir melas, tai yra „baltas" melas. Sakomas tam, kad jauna mama ar tėtis, ką tik susilaukę vaikučio, jaustųsi ypatingais tėvais.

„Kodėl tu atrodai tokia liūdna ir nelaiminga? Juk norėjai šio vaiko...“

Iš laimės šokinėjantys jauni tėvai dažniausiai būna tik gražiose reklamose. Realybė yra tokia, kad po gimdymo moterį užplūsta nuotaikų kaita - liūdesį keičia džiaugsmas, laimę – abejonės. Būti pavargusiai, būti neišsimiegojusiai ir būti sutrikusiai dėl savo naujojo gyvenimo yra labai normalu. Nekritikuokite jaunos mamos būsenos, o verčiau paklauskite, gal jai reikia kokios nors pagalbos. Tai geriausia, ką galite padaryti tokioje situacijoje.

„Tau dabar gerai, tu nedirbi...“

Labai gaila, kad yra manančių, jog būti mama lygu nieko neveikti. Paklauskite jaunos mamos, ką ji daro visą dieną, kad po pietų ant stalo randa ryte pasidarytą arbatą arba į dušą pirmą kartą įlenda tik grįžus iš darbo vyrui. Darbo laikas, kai eini į darbą, paprastai trunka 8 valandas per parą. Darbo laikas auginant kūdikį trunka 24 valandas per parą. Be atostogų ir pietų pertraukų.

„Džiaukis, kad dabar kūdikis tik miega, štai kai paaugs, tada ir prasidės visos problemos..."

Nieko sau padrąsinimas! Iš karto „palengvėja" tokį išgirdus. Vaikui tėvai reikalingi kiekviename amžiaus tarpsnyje – ir kai jie kūdikiai, ir kai paaugliai. Kol vaikas visai mažas, jam daugiausiai reikia priežiūros – pamaitinti, panešioti, priglausti, užmigdyti, nuprausti ir t.t. Jauni tėvai atiduoda visas jėgas, augindami savo kūdikį, todėl nereikia sumenkinti jų pastangų ir įdedamo triūso.

„Atrodai kaip negimdžiusi. Kada dings pilvas?"

Ooo, jeigu jums artimas žmogus taip iš tiesų pasakė, metas rimtai pasvarstyti, ar jis jums tikrai draugas. Moterys per nėštumą priauga skirtingą kiekį kilogramų, labai skirtingai jie ir dingsta. Vienoms prireikia kelių mėnesių, kitoms – metų. Nemanykite, kad jaunos mamos nesirūpina savo kūnu ir neturi namie veidrodžių. Tokios neetiškos pastabos jūsų santykiams gali rimtai pakenkti.

„Skirk laiko sau, nešokinėk taip aplink vaiką"

Iš pirmo žvilgsnio šis patarimas atrodo labai logiškas, tačiau daugelį mamų jis gali ne juokais įskaudinti. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiui itin svarbus fizinis kontaktas su mama, maitinimasis mamos pienu. Jokie dirbtiniai mišinukai ar profesionaliausios auklės to neatstos. Kiekviena mama klausosi savo vidinio balso ir augina vaiką taip, kaip moka geriausiai.

„Kodėl jis verkia ir verkia?..."

Taip, tikrai, kūdikiai turi tokią savybę verkti. Kartais visai be paaiškinamos priežasties. Jei galėtų, kiekviena mama ar tėtis nuspaustų kūdikiui mygtuką „Stop. Tyliai", kai jų namuose vieši svečias. Bet kartais taip nutinka, kad mažylis nerimsta, kai namuose yra svetimų žmonių arba jis jaučia mamos nerimą.

„Anksčiau nebuvo sauskelnių, skalbimo mašinų ir tokių modernių žaislų, bet mamos kažkaip išgyvendavo ir be to"

Toks palyginimas nei į tvorą, nei į mietą. Anksčiau Lietuvoje visi važinėjome automobiliais „Lada", kodėl nesiūlote dabar imti ir persėsti į juos atgal? Kartų supriešinimas egzistuoja visais laikais, be to, ko gero, neužaugs nė vienas vaikas. Tačiau tai nereiškia, kad anksčiau viskas buvo blogai, o dabar – gerai. Arba atvirkščiai – esą šiandieninės mamos niekam tikusios, o ankstesnės buvo ypatingos. Mamos darbas yra unikalus ir ypatingas visais laikais. Kaip sakoma geroje senoje patarlėje, pasaulyje egzistuoja tik vienas tobulas vaikas, ir jį turi kiekviena mama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis