Emigruoti ketinanti mama: kaip paruošti vaiką išsiskyrimui?

Į užsienį mūsų skaitytoja planuoja kol kas vykti viena, trejų metų sūnų palikdama močiutės globai. Moteris klausia psichologės patarimo – kaip geriau paruošti vaiką šiam išsiskyrimui?

Skaitytoja klausia:


„Viena auginu 3 metų sūnų. Gyvename su juo pas mano mamą. Situacija tokia, kad ketinu išvažiuoti į užsienį ir jei viskas pasiseks, po poros mėnesių pasiimsiu sūnų pas save. Bet kol kas jis liks su mano mama. Klausimas būtų toks: kaip sūnų paruošti išsiskyrimui? Kaip močiutei reiks jam pasakyti, kur mama ir kada ji grįš jo netraumuojant? Nes dabar išeiti į parduotuvę ir palikti jį namie su kažkuo yra bėdų, o kaip elgtis emigracijos atveju?“


Atsako psichologė Jurga Dapkevičienė.


Suprantama, kad nerimaujate ir baiminatės. Planuojate didelius gyvenimo pokyčius ir susiduriate su nežinomybe. Tenka daug atlaikyti, tačiau net tokioje situacijoje jūs rūpinatės vaiko jausmais, ieškote būdu juos sušvelninti. Deja, tiksliai numatyti, kaip vienas ar kitas vaikystės įvykis paveiks žmogaus gyvenimą, mes negalime. Bendra taisyklė tokia: kuo vyresnis vaikas, tuo stipresnis ego, tuo sąmoningiau jis išgyvena įvykius, geriau susitvarko su traumų pasekmėmis. Be to, vyresnis vaikas turi geresnius bendravimo įgūdžius, geba palaikyti ryšį, kai realus kontaktas neįmanomas. Jei jūsų ir sūnaus išsiskyrimas šiuo metu yra būtinas ir neišvengiamas, pirmiausia nusiteikite tam pati. Jūs žinote, ką darote, kodėl taip elgiatės ir kodėl šiuo metu tai yra geriausia.


Norėdama padėti vaikui susidoroti su numatomu išsiskyrimu, kuo daugiau su juo bendraukite. Pasakokite jam apie laukiančius pokyčius, paaiškinkite, kodėl išvykstate ir kodėl jo neimate kartu. Nesvarbu, kad mažylis dar daug ko nesupranta. Pasistenkite, kad jums išvykus vaiko gyvenimo rutina kuo mažiau keistųsi. Jei vaiko rutinoje planuojami pakeitimai (pvz., planuojate leisti į darželį), geriau padarykite tai dar iki išvykstant.


Sukurkite trumpą istoriją, kurioje vyksta mamos ir sūnaus išsiskyrimas, gyvenimas atskirai ir vėl susijungimas. Žaiskite žaidimus šia tema. Pabandykite įtraukti į juos vaiką, paskatinkite jį išreikšti jausmus. Kurkite istorijas su mėgstamais vaiko herojais, atkreipkite dėmesį, kai išsiskyrimai ir susitikimai vyksta pasakose ar animaciniuose filmuose. Akcentuokite, kad mama visada myli, rūpinasi, galvoja, pasiilgsta ir laukia susitikimo.


Padovanokite kokią nors smulkmeną – priminimą apie save. Taip pat paprašykite, kad ir vaikas jums ką nors padovanotų (duotų). Vaikas gali daug ko nesuprasti, bet pasikartojantys ritualai, žaidimo ar pasakojimo metu išgyventas simbolinis išsiskyrimas palengvins realybės išgyvenimą. Be to, visa tai stiprins ir ramins jus pačią. Būdama rami, lengviau priimsite ir atlaikysite vaiko pyktį bei protestą – nebijokite, visa tai gerai – mažylis turi jėgos ir kovoja už savo poziciją.


Močiutė taip pat turėtų būti pasiruošusi priimti vaiko liūdesį ir pyktį, parodyti supratimą, nenuneigti šių jausmų. Juk iš tikrųjų liūdna, o kartais ir pikta, kai mama išvažiuoja... Maži vaikai mąsto egocentriškai, jie įvykius sieja su savimi ir įsivaizduoja, kad viskas vyksta dėl jų kaltės. Todėl labai svarbu vaikui kuo suprantamiau paaiškinti jūsų išvykimo priežastis. Ir jūs, ir aplinkiniai turėtų vengti bet kokios užuominos, kad išvykstate, nes jis buvo blogas ar parvyksite, jei jis bus geras. Gąsdinimas išsiskyrimu kelia nesaugumą ir jokiu būdu negali būti vaiko auklėjimo priemone.


Išvažiavusi kuo dažniau prisiminkite savo mažylį, konkrečias su juos susijusias situacijas. Tokiu būdu būsite geriau pasiruošusi jo susigrąžinimui. Nenustebkite, jei vaikui jūsų grįžimas taps ne vien džiugiu, bet ir stresą keliančiu įvykiu. Galite sulaukti pykčio, protesto, nepasitikėjimo ir nesaugumo apraiškų. Maži vaikai yra konservatyvūs, mėgsta rutiną, vengia pokyčių, stengiasi laikytis to asmens, prie kurio jie labiausiai prisirišę. Antra vertus, jie greitai ir gerai prisitaiko.

Galime tikėtis, kad jūsų jautrumas, supratingumas ir ramybė padės mažyliui kiek įmanoma sėkmingiau išgyventi išsiskyrimą, o vėliau ir susitikimą. To jums ir linkiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis