Esminė tėvų klaida, dėl kurios įvyksta daug konfliktų su trimečiais

Mamos žino, kad trimečio auklėjimas – ne juokų darbas. Vadinamoji trečiųjų metų krizė tėvams kainuoja daug pastangų ir kūrybiškumo.

Tačiau dėmesio! Ar tikrai visada kalta yra trečiųjų metų krizė? Aiškėja, kad dėl daugumos konfliktų, pavirstančių nuolatiniu karu su trimečiu mažyliu, kalti neretai būna patys tėvai.


Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad dauguma tėvų daro bendrą klaidą auklėdami savo vaikus. Jie būna įsitikinę, kad vaikas pajėgus geriau kontroliuoti savo emocijas, nors iš tiesų taip nėra. Tai ypač galioja kalbant apie trejų metų vaikus. Trimetis fiziologiškai nėra pakankamai brandus tam, kad galėtų sukontroliuoti savo emocijas, nors būtent to iš jo ir tikisi tėvai.


Siekiant sumažinti tiek tėvų, tiek ir vaiko patiriamą stresą, būtina realistiškai įsivaizduoti 3 metų vaiko raidą ir auklėjimą, suvokti, ką jis gali, o ko – ne.


Jei tėvai mano, kad vaikas turėtų savo emocijas kontroliuoti geriau, nei tai yra įmanoma jo amžiaus, konfliktas tampa užprogramuotas. Tokiu būdu auklėjime pasitaiko kur kas daugiau bausmių vaikui, o ne palaikymo, padrąsinimo, paskatinimo.


Kaip tėvai įsivaizduoja savo mažylių galimybės?


- 56 proc. tėvų mano, kad nė 3 m. neturintis vaikas jau gali suvaldyti norą padaryti tai, ko jam neleido daryti.


- 36 proc. tėvų mano, kad vaikai iki dvejų metų geba kontroliuoti save.


- 43 proc. mano, kad vaikai iki dvejų metų moka dalintis ir žaisti su kitais vaikais.


- 24 proc. tėvų mano, kad nė vienerių metų nesulaukę vaikai jau moka kontroliuoti emocijas, pavyzdžiui, atsispirti isterijai, kai jaučiasi nuliūdę.


- 42 proc. mano, kad toks gebėjimas išsivysto iki 2 metų.


Kokia gi yra reali situacija?


- Vaiko savikontrolė susiformuoja jam sulaukus 3,5-4 m. Prireiks dar kelerių metų, kol vaikas bus išmokęs ją taikyti.


- Gebėjimas dalintis daiktais, žaislais atsiranda vaikui sulaukus 3-4 m.


- Gebėjimas kontroliuoti emocijas neatsiranda anksčiau 3,5-4 m.


Atliktas tyrimas taip pat patvirtina, kad daugumai tėvų nėra lengva valdyti savo pačių emocijas, kai vaikai praranda savitvardą. Visiems mums tai yra pažįstama. Vis tik nerimauti nereikėtų, nes galiausiai vaikai išmoks taikyti savikontrolę. Tiesiog nereikia iš vaikų tikėtis to, kas nėra įmanoma pagal jų realią raidą.


Vaiko auklėjimas, o ypač mažo - iki 3 metų - turi būti išskirtinai tik pozityvus, sudarytas iš paaiškinimų, pamokymų, padrąsinimų, o ne iš bausmių. Kai tėvų lūkesčiai, susiję su vaiko gebėjimais, yra realūs, vaiko elgesį jiems pavyksta kontroliuoti protingiau ir efektyviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis