Gintaro karoliai vaikui: daugiau naudos ar žalos?

Daug tėvų mėgsta savo mažyliui ant kaklo ar rankos užkabinti gintaro karolius.

Tėvai tiki, kad tai saugo jų vaiką nuo tam tikrų ligų, be to, kalbama, kad gintaras turi teigiamą poveikį ir malšina dygstančių dantukų skausmą.


Tačiau specialistai jau ne pirmą kartą perspėja, kad gintaro karoliai gali būti pavojingi mažyliui.


Bene dažniausiai minima grėsmė - pasismaugimo pavojus. Kūdikiai ir maži vaikai dar gerai nekontroliuoja savo kūno, todėl jei karoliai imtų spausti gerklę, mažyliai patys jų neatlaisvintų.


Dar kitas įvardijamas pavojus - užspringimas. Karoliams pabirus yra tikimybė, kad mažylis įsikiš juos į burną ir užsprings.


Apie tai, kad gintaro karoliai gali atnešti daugiau žalos, o ne naudos, šiomis dienomis įspėjo prancūzų dienraštis „Le Parisien“. Jame aprašytas Prancūzijoje atliktas šio produkto tyrimas, kurio metu tyrimui karoliai buvo paimti iš skirtingų parduotuvių, butikų, turgų.


Vida Press


Iš viso buvo surinkti 32 gintaro karoliai ir apyrankės. Atlikus bandymus nustatyta, kad net 28 iš jų neatitinka saugumo reikalavimų. Tyrėjai taip pat nustatė, jog karolių pardavėjai neinformuoja pirkėjų apie galimas šio produkto grėsmes kūdikiams. Prie karolių nebuvo instrukcijos, kokio amžiaus žmonėms jie tinka ir į ką reikia atkreipti dėmesį.


Tyrimo išvada: geriau nesegti karolių kūdikiams ant kaklo ir tuo labiau nepalikti jų be priežiūros. Jeigu visgi manote, kad karoliai būtini jūsų mažylio sveikatai, geriau rinktis tokius, kurie lengvai atsisega, kad, vaikui užveržus kaklą, jis vienu judesiu galėtų juos nusiimti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis