Kada ir kaip nujunkyti vaiką: pataria gydytoja

Kada palankiausias metas nujunkyti vaiką ir kaip tai padaryti kuo išmintingiau? Atsakymo į šį klausimą ieškome drauge su gydytoja neonatologe.

Konsultuoja neonatologė medicinos mokslų daktarė doc. Eglė Markūnienė, knygos „Žindymo menas ir mokslas" autorė.


Kada atsisakys krūties?


Prieš pradedant žindyti kūdikį svarbu nenusiteikti, kad tai darysite metus, dvejus ar ilgiau. Vaikas pats parodys, kada jam nebereikia pieno, ir nebeims krūties. O tada jau nebereikia paskui jį bėgioti ir siūlyti krūtį. Kai vaikui pasiūloma tiršto maisto, tuo metu jau formuojamas tam tikras jo gyvenimo ritmas. Labai natūraliai vaikas ragauja įvairaus maisto ir iki metukų jau būna susipažinęs su visu maistu, kurį valgo jo šeima.


Mažyliui, kuris valgo tiršto maisto tris kartus per dieną, krūtis jau nuolatos nesiūloma, o palaukiama, kada pats paprašys. Pravartu stebėti, ar jis nori valgyti, ar žinda, nes nuobodu. Šiuo atveju galima pasiūlyti mažiukui kitokios veiklos. Motinystė yra menas pajausti, kada vaikui tikrai reikia krūties, kad pavalgytų, o kada jis nori nusiraminti. Atjunkymas gali ilgokai užtrukti, jeigu šeima (tėtis irgi turėtų dalyvauti priimant sprendimą) nusprendžia, kad lauks, kol pats mažylis atsisakys krūties.


Patartina neturėti išankstinės nuostatos, kiek laiko žindysite savo kūdikį, ir dar dėl vienos priežastis - mama, jei mažylis atsisako krūties anksčiau, nei planavo, labai išgyvena, kad vaikas nebeima jos krūties.


Nujunkymo būdai


Jeigu pasirinkote būdą, kad nustosite žindyti nelaukdama, kol vaikas atsisakys krūties, jis gali iš pradžių protestuoti. Šeima labiausiai pažįsta savo vaiką, ji ir turėtų galvoti, koks būdas tinkamiausias jam nujunkyti. Nujunkymas - tai taisyklių įvedimas, auklėjimas, tad svarbu tai daryti ramiai ir be pykčio bei žinoti, kad kiekvienas naujas įgūdis suformuojamas per 5-7 dienas, o įtvirtinamas per 20-27 dienų. Tėvai, pasitelkę vaizduotę, suranda būdų, kuo užimti krūties ieškantį mažylį, išmoksta jį nuraminti naktį.


Ko gero, patogiausia iš pradžių atsisakyti žindyti rytais. Nes rytais vaikas atsibunda pailsėjęs, jam galima paruošti skanaus maistelio ir kuo nors užimti. Paskui nustoti žindyti dieną, nes ir vėl galima kur nors išeiti, sudominti veikla.

Sunkiau atsisakyti žindyti vakarais ir naktimis - reikia daugiausiai padirbėti. Po dienos įspūdžių vaikui labai svarbu prisiglausti prie mamos, todėl vėliausiai rekomenduojama nustoti žindyti vakarais. O kai nuspręsite, kad esate pasiruošusi nustoti žindyti, tiesiog nebeduokite pieno, o migdykite vaiką sugalvojusi kitą ritualą, pvz., paskaitykite pasaką prieš miegą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis