Kaip atpažinti išmintingą mamą: 3 išskirtiniai bruožai

Mamų būna visokių: greitų it uraganas ir ramių, niekur neskubančių. Tačiau šįkart kalbėsime ne apie temperamentus ir charakterio bruožus, o tai, ką įgyjame būdamos mamomis – gyvenimo patirtį ir išmintį. Išmintingos mamos yra panašios viena į kitą tuo, kad yra įsisąmoninusios šias tris taisykles.

Taisyklė Nr.1. Išmintinga mama žino – tobulų mamų nebūna


Išmintinga mama supranta, kad nėra tobula, kad ji daro klaidų, kartais būna pavargusi, pikta ir nelaiminga. Su tokia mama augantis vaikas išmoksta svarbią gyvenimo pamoką: klysti ir pasimokyti iš savo klaidų yra normalu. Mamos, žinoma, pasižymi gera intuicija, bet, sutikite, jūs juk negalėjote numatyti, kad vaikas pasileis bėgti, nukris ir išsinarins ranką, prognozuoti, kad staiga ims lyti, mažylis peršlaps kojas ir susirgs, arba nuspėti, kad jam kils alerginė reakcija gydytojo išrašytiems vaistams. Problemos ir klaidos – mūsų gyvenimo dalis. Jei į jas reaguosite ramiai ir išmintingai, jos taps neįkainojama patirtimi, ir jau kitą kartą panašioje situacijoje tikrai priimsite teisingą sprendimą.


Taisyklė Nr.2. Išmintinga mama moka atsiprašyti


Todėl ji ir yra išmintinga, kad padariusi klaidą moka pripažinti ją ir atsiprašyti. Tai be galo svarbu auginant vaikus. „Atsiprašau, aš buvau neteisi", „Atsiprašau, esu pavargusi, todėl pakėliau balsą" - šios ir kitos frazės vaikui parodo tinkamą būdą, kaip yra sprendžiami konfliktai. Prisiminkime - vaikai pirmiausia mokosi iš tėvų. Kuo vaikai mažesni, tuo daugiau dalykų perima iš tėvų.


Klaidų nedaro tas, kas išvis nieko nedaro. Vaiko auklėjimas - kūrybiškas, dažnai spontaniškas procesas, kurio subtilybių iš anksto nenumatysi ir nesuplanuosi. Jo metu klaidų neišvengiama, ir tai yra normalu. Pripažinus klaidas, atsiprašius ir jas išsprendus kūrybiškai bei konstruktyviai, vaiko auklėjimas taps daug įdomesniu ir malonesniu, negu nuolatinė įtampa viską padaryti "tobulai".


Taisyklė Nr.3. Išmintinga mama moka žaisti


O, taip, išmintingos mamos moka ne tik būti rimtos ir protingos, bet ir žaismingos. Jos žaidžia su vaikais pagalvių karą, leidžiasi ant rogių nuo snieguotų kalnų ir parėjusios iš darbo įninka ne į telefonus, o į mėgstamą vaiko stalo žaidimą.

Vaikams reikia artumo, todėl jie labai džiaugiasi, kai jų tėvai atranda laiko su jais pažaisti. Amerikiečiai turi posakį „Šeima, kuri žaidžia kartu, išlieka kartu". Kitaip tariant, žaidimai stiprina šeimą. Žaidimai skatina ištvermę ir atkaklumą, jie suteikia pasitikėjimo ir džiaugsmo. Kai šeimos rate žaidžiamas bendras žaidimas, dažniausiai daug juokiamasi. Supratimas, kad visa šeima veikia kažką kartu ir vaikai tame dalyvauja, suteikia jiems pasitikėjimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis