Kaip gimę vaikai pakeičia poros intymų gyvenimą

Pradėjus lauktis mažylio, o ypač jam gimus namus užplūsta begalinė laimė ir džiaugsmas. Užtat miegamajame, išspyręs iki tol viešpatavusią aistrą, apsigyvena nuobodulys. Kaip jo atsikratyti? Straipsnio konsultantas - gydytojas psichoterapeutas seksologas Viktoras Šapurovas.

Kiek porai svarbus darnus lytinis gyvenimas?


Seksualinio gyvenimo šeimoje negalima nei pervertinti, nei neįvertinti. Tai tiesiog šeimos gyvenimo dalis. Tokia pat svarbi kaip buitis, dvasinis, emocinis, finansinis sutarimas. Tačiau jei žmones sieja vien geras seksas, nieko nebus. Nors ir viena šeimos dalis sutrikusi, laikui bėgant neišvengiamai ji sutrikdys ir kitas.


Ką gali lemti vieno sutuoktinio dažnai reiškiamas nenoras suartėti? Kas vyrai ar moterys dažniau pasuoja?


Atsisakius lytinių santykių kyla nesutarimai, nepasitenkinimas, įtampa ir, be abejo, gresia skyrybos. Labai pablogėja atstumtojo gyvenimo kokybė. Dažniau suartėti atsisako moterys.


Kokios didžiausios bėdos miegamajame?


Kokybiškas seksas turi svarbią savybę - suteikti pasitenkinimą. Jis turėtų džiuginti abu partnerius, juos sieti. Tačiau seksualinis vyro ir moters pasitenkinimas labai skiriasi. Vyrai patiria vienokį ar kitokį pasitenkinimą. O štai moterys ne visada yra patenkintos seksu, ne visos pasiekia orgazmą. Moteris gali patirti pasitenkinimą, bet nepasiekti orgazmo, ir maždaug 20 proc. moterų tai tenkina (ji džiaugiasi, kad jai malonu, kad partneris patenkintas). Yra tokių, kurios patiria pasitenkinimą, bet nepatiria orgazmo, ir jos tuo nepatenkintos. Šios aktyviai to siekia, kreipiasi į specialistus, vienos ar su partneriais. O yra tokių, kurios nė kiek nepatenkintos seksu: patiria skausmą, nesusijaudina.


Kai jauna pora pradeda reguliarų lytinį gyvenimą, per kelerius metus padėtis tampa aiški. Jei per tą laiką moteriai nepavyksta pasiekti orgazmo, bet primygtinai to nori, tikimybė, kad ši šeima išliks, lygi nuliui. Ypač jei moteris įsivaizduoja, kad su kitu partneriu jos seksualiniai norai bus patenkinti (ar praeityje buvo patenkinti), kyla didelis pavojus šeimai. Gali būti, kad pasitenkinimo seksualiniais santykiais moteris nepatirs su jokiu partneriu. Tam įtakos gali turėti griežtas auklėjimas, perdėtas religingumas, patirta ar grėsusi prievarta. Beje, kadaise patirta prievarta labai blogai paveikia galimybę pasitenkinti, paprastai tokiu atveju reikalingas nuo pusės iki pusantrų metų galintis trukti psichoterapinis gydymas.


Ar gimę vaikai, rūpinimasis jais gali užgožti moters seksualumą?


Tai gana dažnas reiškinys, kai seksualinis poreikis realizuojamas perdėta meile vaikui. O dėmesio vaikams neturėtų būti nei per daug, nei per mažai - blogi abu kraštutinumai. Žinoma, naujagimis atima labai daug dėmesio ir laiko, todėl surasti jėgų vyrui tikrai nelengva. Kaip tik todėl svarbu, kad vyras taip pat padėtų prižiūrėti kūdikį, kad suvoktų, jog seksualiniai norai bus tenkinami tik tuomet, kai moteris turės tam jėgų. Ir nereikėtų moteriai priekaištauti, tiesiog pačiam prisidėti prie to, kad ji norėtų ir galėtų mylėtis.


Jaunai porai seksualinio gyvenimo problemų iškyla moteriai pastojus ir sumažėjus lytiniam potraukiui. Kaip išvengti trinties miegamajame?


Nėštumas ir laikas po gimdymo yra du laikotarpiai, kai padidėja vyro neištikimybės tikimybė. Juk vyro fiziologija lemia, kad sėkla nuolat gaminasi, o noras mylėtis vis atsinaujina. Moteris turi tai žinoti ir nepamiršti. Antraip vyras patirs pasitenkinimą su kita moterimi. Dar gali masturbuotis, žiūrėdamas pornografinį filmą. Tačiau per nėštumą būna, kad moteriai dėl gresiančio persileidimo visavertis lytinis gyvenimas yra pavojingas, tada galima keisti seksualinio bendravimo formas. Gali būti naudojamos kitos pozos, abipusė masturbacija, svarbiausia yra būti kartu. Kad vyras nesijaustų atstumtas, paliktas likimo valiai.


Ir ypač gimus kūdikiui...


Dabar dar labiau. Ir tai turi būti bendradarbiavimas, o ne priekaištų lavina. Šiuolaikiniai vyrai jau labai retai seksą suvokia vien kaip lytinių organų kontaktą, jie supranta, kad moteriai, visam jos kūnui reikia daug dėmesio. Ir labai svarbu, kad abu stengtųsi suartėti.


Šeimoje atsiradus mažyliui dauguma vyrų jaučia pavydą, nuoskaudą dėl mažesnio moters dėmesio. Kaip rasti vienas kitam laiko ir jėgų?


Svarbu suprasti vienam kito psichologiją. Vyras visada bus dėkingas, jei žmona parodys iniciatyvą. Jei skirdama dėmesio kūdikiui sugebės parodyti, kad ir vyras jai svarbus, reikalingas. Reikėtų kartu su vyru aptarti kontracepcijos klausimą, tai rodo abiejų norą kuo greičiau grįžti prie lytinio gyvenimo. Beje, svarbu pasirinkti efektyvią kontracepciją, tai laimingam šeimos gyvenimui tik padės. Juk jei moteris nuolat bijos nėštumo, tikėtis, kad džiaugsis seksu, norės dovanoti save vyrui, neverta.


Kalbame apie moters nuovargį ir atsisakymą suartėti, tačiau būna ir priešingai - darbe nuvargęs vyras nekreipia jokio dėmesio į jo dėmesio trokštančią žmoną.


Tikriausiai tai bus vyras, kuris darbe daug bendrauja, todėl namuose jam sunku skirti dėmesio žmonai. O moteris, ypač antrais trečiais kūdikio metais, jaučia didelį bendravimo alkį. Dėl to jai kyla net trumpalaikių neurozinių sutrikimų. Tokiu atveju reikėtų suprasti, kad tai laikina. Ir galbūt tai signalas pagalvoti apie kažkokią veiklą, gal net metas grįžti į darbą. Paprastai išsilavinusiems žmonėms geriau yra samdyti auklę, nei sėdėti namie, kankintis ir taip kelti grėsmę šeimai.


Kieno - vyro ar moters rankose šeimos lytinio gyvenimo sėkmė?


Daug kas priklauso nuo moters. Ji negali paleisti iš rankų lytinio gyvenimo. O jei juo nesirūpins, kils grėsmė šeimai. Seksas - vyro silpnoji vieta, per kurią jį galima beveik reguliuoti, ypač jei jis to nepastebi. O jei partneriai regi, kad lytinį gyvenimą ištiko krizė, nereikėtų laukti susitikimo teisme, o imtis iniciatyvos. Galima sugalvoti įvairių būdų santykiams atgaivinti. Tačiau raskite tai, kas teikia malonumą abiem. Vieniems gal patiks naktis viešbutyje. Kitiems padės kartu praleistas laikas treniruoklių salėje ar plaukiojimas baseine. Tretiems tiks kartu pažiūrėti erotinį filmą. Afrodiziakai? Nėra medžiagų, kurios tiesiogiai sujaudintų. Jaudina šilti prisiminimai - tai, kas kažkada patiko abiem. Ir patartina vengti priekaištų, kurie sužadinti geidulio nepadės.


Kaip atgaivinti seksualinį gyvenimą, kai pora kartu jau 5-10 metų ir aistra prigesusi?


Jei aistrą palygintume su laužu, jis degs, jei įmesime malkų. Todėl ilgiau gyvenant kartu reikia jų vis įmesti. Netikėtai. Jei pajutote monotoniją iš vyro, galima šiek tiek lukterėti - fiziologija taip lemia, kad po ilgesnės pauzės jo aistra būna didesnė. Žinoma, nereikėtų laukti mėnesio dviejų.


Planuokite lytinius santykius, įsivaizduokite juos, ruoškitės. Galima kartu nueiti į dušą. Seksualinės sueitys, žaidimai, erotinės prekės. Kartais galima subtiliai vyrą paraginti susidomėti moterimi.


Jei aistrą palygintume su laužu, jis degs, jei įmesime malkų. Todėl ilgiau gyvenant kartu reikia jų vis įmesti. Netikėtai.
Jei aistrą palygintume su laužu, jis degs, jei įmesime malkų. Todėl ilgiau gyvenant kartu reikia jų vis įmesti. Netikėtai.
Shutterstock nuotr.


Padovanojus vyrui kamasutrą?


Negaliu vienareikšmiškai pasakyti. Gal kam nors tokia dovana tinka. Tačiau nepamirškite: absoliuti dauguma vyrų jaučiasi sekso asai, nors gal iš tikrųjų tokie nėra. Todėl vienam ši knyga gali labai patikti (gavo papildomos informacijos), kitas tai gali suprasti kaip priekaištą (neva nieko nežino), o trečią paskatinsite namuose įtaisyti pasiklausymo aparatūrą (siekiant išsiaiškinti, iš kur žmona šito išmoko). Taigi būtina atsižvelgti į konkretų žmogų.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis