Kaip išmokyti vaiką daryti į puoduką: gydytojos patarimai

Išmokyti mažylį naudotis puoduku - nelengva užduotis tėvams. Ko gero, toks pats, kaip ir nujunkyti nuo krūties. Nenuostabu, kad ne visiems vienodai gerai sekasi. Kaip ir nuo kada vaiką pratinti prie puoduko, klausiame vaikų ligų gydytojos Astutės Vaitulionienės.

Kada ateina laikas vaikutį pratinti gamtinius reikalus atlikti į puoduką?

Pradėti pratinti galima tada, kai mažylis pradeda suvokti, kada nori šlapintis. Paprastai tai suvokti pradeda antraisiais trečiaisiais gyvenimo metais. Aišku, vaikai įvairūs ir vieni tai supranta anksčiau, o kiti - vėliau. Tiesa, dažniausiai mergaitės anksčiau sąmoningai išmoksta naudotis puoduku. Iki tol pratinimą „sisioti" į puoduką galima pavadinti dresūra, mat mažylis tai daro refleksiškai, nesąmoningai. Mažyliai nesuvokia, kodėl reikia sėdėti ant puodo. Nesakau, kad tėvai, kurie anksti pradeda pratinti vaikus naudotis puodu ir "gaudo sisiuką", elgiasi blogai. Kada vaiką mokyti naudotis puoduku - kiekvienos šeimos reikalas.

Anksti pradėjus mokyti šio meno galima sutaupyti sauskelnių ir išugdyti šlapinimosi refleksą. Tačiau visiškai atsisakyti sauskelnių nepavyks, mat vaikas - ne mašina, panorės anksčiau, negu mama numatė, ir padarys į kelnes.

Kai kurios mamos dar visai mažus kūdikius nurengia ir palaiko nuogus, kad padarytų „sisiuką". Mat kai pasidaro šalta, mažylis pasišlapina. Ar tai nekenkia kūdikio sveikatai?

Jei mažylis nenori naudotis puoduku, negalima barti ar bausti. Reikia atidėti pamokėles kažkuriam laikui ar net puoduką paslėpti.Gydytoja A.Vaitulionienė

Jeigu mama laikys ilgai, mergytės gali peršalti šlapimo pūslę. Vis dėlto nemanau, kad mama ilgai laiko kūdikį išrengtą tik dėl to, kad šis „pasisiotų".Tačiau kūdikis, pripratęs išrengtas šlapintis, gali bet kada tai padaryti, vos pajutęs, kad mama mauna kelnytes. Tiesiog nebesuvokia, kad tada, kai prisipildo pūslė, jis nori pasišlapinti.

Anksčiau buvo manoma, kad kūdikį, kuris jau pramoko sėdėti, reikia pratinti prie puoduko, mat kol nebuvo sauskelnių, šlapia palutė atšaldavo ir pradėdavo erzinti. Dabar sauskelnės labai patogios ir mažylis į jas „pasisiojęs" nejaučia nei šalčio, nei kokių nors kitokių nepatogumų.

Kartais vaikai, jau išmokę naudotis, staiga puoduko atsisako. Kodėl?

Jeigu vaikas nesuvokia, kodėl tėvai verčia jį sėstis ant puodo ir apskritai kam jis skirtas, gali juo pasibaisėti ir net nežiūri ton pusėn. Tada net ir pasišlapinęs gali neduoti numauti kelnių ar sauskelnių. Bet tai jau protestas prieš tėvų valią.

Kaip geriausiai pratinti prie puoduko?

Kadangi sauskelnės saugo užpakaliuką nuo drėgmės, galima nusegti ir paleisti vaiką bėgioti tik su kelnėmis arba vystyklais. Tuomet jis pasišlapinęs pajus, kad negerai būti šlapiam. O su sauskelnėmis gali tekti pratinti ilgiau. Kai mažylis suvokia, kad labai negera su šlapiomis sauskelnėmis, greičiau apsisprendžia sėstis ant puodo.

Kartais mažylis pasakyti nemoka, kad „prisisiojo" į kelnytes, bet parodo ranka. Tai taip pat ženklas mamai, kad jau gali bandyti sodinti vaiką ant puoduko. Sėsti ant puoduko yra vaiko raidos etapas, todėl suvokęs, kad jau metas, pats paprastai tai parodo.

Gal mažylis greičiau susivoks, kam reikalingas puodas, jeigu matys mamą ar tėtį, atliekančius savo gamtinius reikalus tualete?

Priklauso nuo vaiko. Kartais jis labai domisi, ką ant klozeto daro mama ir nupirkus specialų dangtį gali ir pats panorėti pabandyti elgtis taip pat. Mažylis, sėdėdamas ant klozeto, remiasi rankytėmis, bet jeigu bijo, kad kojytės kybo ore, galima padėti ką nors, kad remtųsi ir jomis. Bet paprastai nebijo kyboti ore, mat vaikai pratę daugiau vartytis. Jeigu nesidomi, gal geriau mokslus pradėti nuo puoduko.

Vaiką būtina paskatinti, pagirti, kai pavyko pasinaudoti puoduku pagal paskirtį, ir nebarti, jeigu sušlapo kelnytės.Gydytoja A.Vaitulionienė

Vieni vaikai iš karto mėgsta gamtinius reikalus atlikti į klozetą, o kiti tik po kelių mėnesių ar metų tai padaro. Jei pats nesiprašo ant puoduko, bet tėvai jau nusprendžia pradėti vaikutį pratinti, patariu tai daryti šiltuoju metų laiku, kai yra ramus gyvenimo periodas ir jis nepatiria kokių nors papildomų emocijų. Be to, reikia nusiteikti, kad šiam mokslui prireiks kokių dviejų trijų savaičių, kol bus pasiektas rezultatas. Vaiką būtina paskatinti, pagirti, kai pavyko pasinaudoti puoduku pagal paskirtį, ir nebarti, jeigu sušlapo kelnytės. Galima ir puoduko išsiruošti pirkti kartu su mažyliu, kad pats išsirinktų tą, kuris jam labiausiai patinka.

Kai mažylis įpranta, savo puoduką reikia vežiotis visur - į gamtą, ir į svečius.

Taip, jeigu jis įpranta prie savo puoduko, gali niekur kitur nenorėti daryti. Todėl geriau pasiimkite jį, jeigu kur nors vykstate, nes vaikas gali atsisakyti apskritai atlikti gamtinius reikalus kur nors kitur ir vėl pradėti daryti į kelnytes, taip žengti žingsnelį atgal.

Kai kurie tėvai vaikus skatina saldainiais ar kitokiomis dovanėlėmis už tai, kad daro į puoduką. Ar jie gerai elgiasi?

Aišku viena, jei mažylis nenori naudotis puoduku, negalima barti ar bausti. Reikia atidėti pamokėles kažkuriam laikui ar net puoduką paslėpti. Mat gali būti, kad kol kas dar nepasiruošęs juo naudotis, o po kelių mėnesių eisis kaip iš pypkės. O skatinti galima. Žiūrint, kokia vaiko aplinka. Vienam užtenka pagiriamųjų žodžių, o kitam prireikia ir saldainiuko ar žaisliuko. Priklauso nuo šeimos įpročių ir auklėjimo būdo.

Apskritai vaikas sėdėti ant puodo turėtų ne ilgiau negu 10-15 min. Jeigu sėdi ilgai ir nieko nedaro, galbūt dar nepasiruošęs šioms pamokoms. Neverta per ilgai laikyti, nes ant puodo vaikas turėtų sėsti tada, kai nori „sisio" ar „kakų", o ne žaisti ar saldainius kramsnoti. Kai pyplys įpras puoduką naudoti kaip kėdę, vėliau už kitus perpras jo tikrąją paskirtį.

Iš pradžių, nors vaikas jau ir žino, kad nori ant puoduko, reikia labai skubėti numauti kelnes, nes sunkiai sulaiko šlapimą...

Taip, bet pamažu išmoka kontroliuoti šį norą. Pratinant geriausia sodinti prieš ir po miego, prieš ir po lauko, kad įprastų būti sausas, ir apmauti tokiomis kelnėmis, kurias nesunku numauti. Mat mažylis išties gali nesulaukti, kol atsegsime visas sagas, ir padaryti į kelnes. Galima pašildyti puoduką, kad būtų maloniau ant jo sėsti, mat šaltis gali atbaidyti nuo mokslų. Dar svarbu, kad mama ir tėtis būtų šalia ir pasidžiaugtų pavykusiomis „pamokėlėmis", mat neretai vaikai mėgsta pasigirti, kad padarė į puoduką.

Iki kokio amžiaus vaikai išmoksta naudotis puoduku ir jau nebereikia sauskelnių?

Vaikučiai įgūdį tuštintis ir šlapintis išsiugdo maždaug iki 3 - 4 m. Penkiametį ar vyresnį mažylį, kuris vis dar šlapinasi naktimis į lovą, patariu nuvesti pas gydytoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis