Kaip neskausmingai atpratinti vaiką nuo sauskelnių

Šeimos, kurios planuoja leisti vaikus į vaikų darželį, dažnai nerimauja dėl to, ar reikia spėti atpratinti vaikus nuo sauskelnių iki pradedant lankyti darželį. Juk sklando toks posakis, kad „išleisiu vaiką į darželį, ten jis pats greitai atsisakys sauskelnių, imdamas pavyzdį iš kitų". Ar jis teisingas, teiraujamės patyrusios ikimokyklinio ugdymo pedagogės.

Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė" auklėtoja Sigita Gudelytė.

Tyrimai teigia, jog nepaisant nuo to, kada tėvai pradeda vaikus mokinti naudotis puoduku, jie to išmoksta maždaug būdami 2-3 metų amžiaus. Jeigu vaikas mokomas tada, kai nėra pasiekęs tam tikros fizinės ir psichinės brandos, jam tenka tikrai nemenkas išbandymas. Dėl to vaikas gali tapti susierzinęs, piktas ir išreikšti nenorą sėstis ant puoduko.

Kai mažylis jau pats supranta, kad jam ateina laikas šlapintis ar tuštintis, tik tada reikėtų pradėti mokinti naudotis puoduku.

TAIP PAT SKAITYKITE:
4 vaikų mama apie tai, kodėl jos vaikai auga sveiki
Mano gimdymo istorija: nedarykite tos pačios klaidos

Štai keletas vaiko savybių, kurios padės tėveliams suprasti ar jis jau pats pajėgus naudotis puoduku:

moka sėdėti ir vaikščioti;

demonstruoja savo nepriklausomybę sakydamas "ne";

domisi, kaip reikia naudotis tualetu;

suvokia, kad jam "reikia į tualetą" ir moka tai parodyti žodžiu ar veido išraiška;

apie kelias valandas gali ištverti nesišlapinęs.

Tėveliams planuojantiems vaikučius leisti į darželį nedažnai susirūpinimą kelia sauskelnių klausimas darželyje. Žinoma, labai svarbu, kad vaikas pradėjęs lankyti darželį turėtų gerus higienos įgūdžius, tai yra, mokėtų naudotis tualetu, ar mokėtų paprašyti auklėtojos nuvesti jį į tualetą. Tai ne tik sumažins stresą pirmosiomis dienomis, bet ir leis jam jaustis savarankiškai.

Keletas patarimų, kurie padės mažyliams atsisveikinti su sauskelnėmis:

Neįkyrėkite vaikui pernelyg dažnai prašydami sėstis ant puoduko. Tai darykite vakare prieš miegą, ryte, prieš einant pasivaikščioti, prieš ir po valgio.

Neverskite mažylio sėdėti ant puoduko ilgiau kaip 10 minučių, nes kitaip vaikas gali nesuprasti puoduko paskirties.

Kai vaikas sėdasi ant puoduko, neblaškykite jo dėmesio su juo žaisdami.

Nesodinkite vaiko ant puoduko prievarta, tai gali sukelti stresą, nes visgi tai turėtų būti malonus procesas.

Pagirkite, kai mažyliui pavyksta padaryti į puoduką, kitu atveju nebarkite ir nuraminkite, jog kitą kartą būtinai pavyks.

Ar tikrai "išmoks su visais"?

Nereikėtų šio darbo "primesti" auklėtojoms, nes tai turėtų įvykti vaikui saugioje aplinkoje namuose su mama ar kitu svarbiu asmeniu.Pedagogė Sigita Gudelytė

Grįžtant prie mamytės klausimo, kad išleidus vaiką į darželį, ten jis pats greitai atsisakys sauskelnių imdamas pavyzdį iš kitų, nėra visiškai teisinga. Taip, žinoma, vaikus labai gerai veikia kitų pavyzdys: visi eina kartu valgyti, plauti rankytes, miegoti, sėdėti ant puoduko. Tačiau nepamirškime, kad šis procesas labai individualus ir kiekvienas vaikas bręsta skirtingai. Todėl nereikėtų šio darbo "primesti" auklėtojoms, nes tai turėtų įvykti vaikui saugioje aplinkoje namuose su mama ar kitu svarbiu asmeniu, nes tai turi įtakos vaiko psichiniam vystymuisi.

Na, o jei jūsų mažylis pradėjęs lankyti darželį nemokės naudotis puoduku ar tualetu, tai nėra bėda, Svarbiausia, kad tai būtų natūralus procesas, nekeliantis vaikui streso. Tėveliai į tai turėtų reaguoti ramiai ir būtinai pasikalbėtų su auklėtomis, nes labai svarbu, kad vaikas pradėjęs naudotis puoduku namuose, tai darytų ir darželyje.

Visiems tėveliams norėčiau palinkėti apsišarvuoti kantrybe, glėbiu sausų kelnaičių ir į šį procesą pažiūrėti ramiai, leidžiant patiems mažyliams nuspręsti, kada jie nori atsisveikinti su sauskelnėmis, nes juk kiekvienas vaikas vystosi skirtingai ir individualiai.

Sėkmės!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis