Kaip pripratinti vaiką užmigti savarankiškai

Nusprendėte, kad jūsų vaikas jau nebe kūdikis ir gali miegoti savo lovytėje bei užmigti pats? Tuomet jums pravers šie patarimai.

Kai vaikas miega su tėvais vienoje lovoje

Daug kas tiki, kad mama, mieganti kartu su kūdikiu, gali jį nuskriausti – netyčia nuspausti. Tačiau daugelis pediatrų visame pasaulyje teigia, kad tai netiesa. Kai kurie specialistai netgi pataria taip elgtis toms mamoms, kurios nori ilgai maitinti krūtimi, nes miegas kartu su kūdikiu skatina pieno gamybą. Mama, mieganti su kūdikiu, yra itin jautri ir jaučia kiekvieną jo krustelėjimą, todėl negali netyčia jo nuspausti. Taip, tokių nelaimių pasitaiko, tačiau praktiškai visada moteris būna išgėrusi alkoholio ar apsvaigusi nuo narkotikų.

Tačiau yra manančių, kad kartu miegodami neišsimiega nei mama, nei kūdikis. Šis teiginys gali būti teisingas. Žindyvei miegas su kūdikiu gali būti pati geriausia išeitis: nereikia keltis, kai šis suverkia, įsitaisyti kėdėje ir kovojant su savo pačios miegu žindyti. Kai kurie kūdikiai žinda ilgai, todėl išsėdėti valandą vidury nakties gali būti nelengva. Vėliau pamaitinto nereikia migdyti ant rankų ir guldyti į lovytę nuolatos baiminantis, kad prabus.

Bet yra kūdikių, kurie miega neramiai ir juos pažadina menkiausias garsas. Jie, miegodami kartu su tėvais, dažniau prabunda, nei užmigdyti lovytėje. Prabunda, kai tėtis suknarkia, kai mama apsiverčia ant šono. Todėl visada reikia pasverti, kaip patogiau pačiai mamai, ir tada rinktis, kur – šalia ar atskirai guldyti savo mažylį.

Jeigu nusprendėte, kad atėjo ta akimirka, kai vaikas turi miegoti savo lovelėje ir kambaryje, jums pravers šie patarimai.

Pratiname mažylį miegoti vieną

Skirkite užtektinai laiko vakarienei, pasiruošimui miegui. Neskubinkite mažylio, kad nesukeltumėte jam streso.

Vaiko negatyvias pastabas neutralizuokite pozityviais atsakymais, reaguokite į tai, kas vyksta dabar, o ne į tai, kas bus vėliau. Pavyzdžiui, vaikas sako: „Nenoriu miegoti, nenoriu." Jūs atsakote: „Eime, išsimaudysime. Maudytis smagu."

Aptarkite visus gerus, smagius dalykus, nutikusius per dieną. Paskatinkite vaiką papasakoti apie tai, kas gero jam šiandien nutiko.

Prieš išjungdami šviesą ir išeidami iš kambario pabučiuokite prieš miegą ar pamojuokite – tai turi būti ženklas, kad tikrai atėjo laikas miegoti.

Jei mažylį prieš miegą dar maitinate krūtimi, reikės pamažu pakeisti įprastą žindymo-užmigimo ritualą:

1 žingsnis: žindykite, kol vaikas praktiškai užmigs, tada ištraukite krūtį, nykščiu švelniai paspauskite smakrą aukštyn. Vaikas toliau žinda liežuviu. Kai mažylis galutinai įminga, galite eiti.

2 žingsnis: žindykite, kol apsnūs, kaip minėta, ištraukite krūtį, užspauskite burną ir laikykite vaiką, kol jis užmigs. Nedarykite jokių judesių, kurie būtų negalimi lovelėje.

3 žingsnis: žindykite, įsupkite į patalus ir laikykite, kol užmigs.

4 žingsnis: žindykite, įsupkite į patalus, kai apsnūs, paguldykite į lovelę ir pabūkite šalia, kol užmigs.

Kiekvienam žingsniui galima skirti apie 10 dienų, na, bet atsižvelkite į tai, kaip reaguos jūsų vaikas. Žindymą pakeisite laikymu, paglostymu, pabuvimu šalia.

Įgyvendinant kiekvieną žingsnį, paguldžius į lovelę, gali tekti palaikyti mažylį apkabinus ar pasūpuoti, kol giliai įmigs.

Supraskite – visais išvardintais žingsnių siekiama ne palikti kūdikį verkiantį, o palikti vieną. Pasikliaukite motiniška intuicija ir elkitės taip, kaip atrodo teisinga. Jūs geriausiai pažįstate savo mažylį, taigi veikite, paisydami savo ir atžalos ribų.

Kartais pakanka pabūti kambaryje, paskui išeiti ir leisti mažyliui pačiam įsitaisyti prieš miegą.

Galima prieš miegą palaikyti mažylį, pasūpuoti ant kelių, leisti jam įsitaisyti ant kelių ar glėbyje arba pasėdėti prie lovelės ir palaikyti už rankos. Prisilietimai labai svarbūs ir reikalingi, pratinant mažylį miegoti atskirai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis