Kas labiausiai trukdo sulieknėti pagimdžiusioms mamoms?

Kone kiekviena pagimdžiusi mama susiduria su situacija, kad po gimdymo lieka nereikalingų kilogramų. Nors kiekvienos moters organizmas yra individualus, visgi egzistuoja patarimų, kurie be išimties tinka visoms. Taip pat ir klaidos neretai būna universalios - sužinokime, kokios jos.

Dienos režimas ir valgymo įpročiai


Pirmieji mažylio gyvenimo mėnesiai ir metai yra tikras išbandymas jaunai mamai – dauguma vaiko priežiūros darbų gula ant jos pečių, ir pasirūpinti savimi ne visada užtenka ir laiko, ir jėgų, ir noro. Todėl gana dažnai pasitaiko, jog po gimdymo moteris ne sulieknėja, o atvirkščiai – dar priauga papildomo svorio.


Viena iš dažniausių problemų pirmaisiais mėnesiais po gimdymo yra nereguliarus ir nesubalansuotas maitinimasis. Mamos visą laiką skiria vaiko priežiūrai, o valgo tada, „kai lieka laiko ir tai, ką randa šaldytuve". Kokias klaidas daro jaunos mamos? Štai bene dažniausios:


- Bėga prie šaldytuvo tada, vos tik mažylis užmiega.


- Atsisako pietų (ir/ar pusryčių): organizmas taip patiria stresą ir „atsiima" savo dozę (dvigubą!) vakare.


- Nereguliariai ir netaisyklingai maitinantis auga ne tik svoris, bet ir apsunkinamas organizmas, moteris greičiau pavargsta.


- Mažylio lėkštės ištuštinimas. Jaunai mamai tampa gaila savo įdėtų pastangų (ir pinigų) verdant košę mažyliui, todėl ji nusprendžia pabaigti tai, ko nesuvalgė jos atžala.


- Piktnaudžiavimas saldumynais. Mažyliui pučia pilvą ar jis blogai miegojo naktį? Taip tikrai būna pirmaisiais vaiko gyvenimo metais, jūs čia niekuo dėta... Tuo tarpu ne viena moteris patiriamą stresą ar įtampą „malšina" saldumynais - šokoladu, pyrago gabalėliu. Tai nėra teisingas geros nuotaikos receptas. Tai labiau blogos nuotaikos receptas - nes po kurio laiko saldumynai „nutūps" ant jūsų klubų, liemens ir šlaunų.


Daug teisingiau būtų saldumynus pakeisti sveikesniais užkandžiais – vaisiais, daržovėmis. Valgyti per dieną rekomenduojama 4-5 kartus per dieną, kiek įmanoma reguliariau. Geriau dažniau po truputį, negu kartą ar du labai sočiai – ši taisyklė galioja visada, po gimdymo taip pat.


Tad kaip sulieknėti po gimdymo?


Kad ir kaip skambėtų keistai, norint sulieknėti po gimdymo, reikia ne badauti, o... reikia valgyti. Tiesa, atidžiai stebint, kada ir ką. Maistas turi būti įvairus, kad su juo moteris gautų visų reikalingų po gimdymo medžiagų, ypač kalcio, geležies, baltymų. Produktams, kurie turi šių mikroelementų ir reikia skirti pirmenybę.


Jeigu žindote vaikelį savo pienu, tai nereiškia, kad reikia valgyti už du, tai reiškia, kad turite būti dvigubai atidesnė rinkdamasi tai, ką valgote.


Nepamirškite, kad labai svarbu yra jūsų emocinė būsena. Pirmaisiais mėnesiais po gimdymo galite jausti nuotaikų kaitą, liūdesį, jaustis sutrikusi ar nelaiminga. Pasitaiko, kad užklupus neigiamiems jausmams, moterys gelbstisi saldumynais ir persivalgymu. Tai viena iš didžiausių klaidų, kurios trukdo po gimdymo susigrąžinti buvusias kūno formas.


Kitas aspektas – nenorėkite sulieknėti pernelyg greitai. Juk nėštumas trunka 9 mėnesius, per kurį jums augo svoris. Nenorėkite, kad visi kilogramai ištirptų jau per pirmą mėnesį po gimdymo.


Neretai lieknėjimui trukdo ir per mažai fizinės veiklos. Mamos teisinasi, kad „visą dieną nešioja mažylį ant rankų", kokios mankštos bereikia... Tačiau nešiojant kūdikį ant rankų dirba toli gražu ne visi raumenys, todėl spartus pasivaikščiojimas gryname ore ar kelių minučių mankšta, kurios metu pajudėtų ir kitos raumenų grupės, tikrai reikalinga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis