Kiek iš tiesų skiriame laiko savo vaikams per dieną

Jau kone anekdotu tapęs posakis, kad „lietuviai tėvai savo vaikams skiria 7 minutes“ kažin ar yra statistiškai tikslus. Visgi kaip rodo tyrimai, tėvai vis daugiau skiria laiko vaikams, negu, pavyzdžiui, prieš keliasdešimt metų.

Žurnale „The Economist" buvo išspausdintas straipsnis apie tai, kaip pasikeitė laikas, mamų ir tėčių kasdien skiriama vaikams. Analitikams kilo klausimas, kiek laiko tėčiai ir mamos praleidžia su vaikais.

Buvo tiriama 47 metų laiko atkarpa – nuo 1965 iki 2012 m. Tyrėjai analizavo duomenis iš Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Slovėnijos, Ispanijos ir JAV.

Paaiškėjo, kad mamų su vaikais kasdien praleidžiamas laikas beveik dvigubai pailgėjo – nuo 54 minučių 1965 m. iki 104 minučių 2012 m.

Ekspertai pabrėžė, kad ryškiausios permainos įvyko Danijoje. 1965 m. danai mamos ir tėvai skirdavo vaikams po kelias minutes per dieną, o dabar jie praleidžia su vaikais beveik keturias valandas – kartu ruošia pamokas žaidžia, eina pasivaikščioti.

Prancūzų tėvų rodikliai priešingai – suprastėjo. 20 a. jie skirdavo vaikams po 1,5 val. per dieną, o dabar tėvai mažiau dalyvauja mažųjų prancūzų gyvenime – vidutiniškai iki 50 min.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis