Kiek miego reikia skirtingo amžiaus vaikams?

Vaikui augant, miego poreikis natūraliai mažėja. Kiekvienas vaikas yra individualus, todėl nurodytos vidutinės miego normos gali svyruoti po kelias valandas į vieną ar kitą pusę.

Miegas – gyvybiškai svarbus kiekvienam vaikui


Jūs galite būti iš tų žmonių, kuriems pakanka mažiau miego, arba atvirkščiai, dideli miegaliai, tačiau įsidėmėkite, kad jūsų vaiko miego poreikis yra individualus ir gali būti nepanašus į jūsų.


Mūsų, kaip tėvų, pareiga – užtikrinti, jog vaiko miego poreikis būtų visiškai patenkintas. Kokybiškas ir ne per trumpas miegas turi tiesioginės įtakos vaiko sveikatai, net jo mokymosi rezultatams.


Kaip žinia, miegas susideda iš kelių fazių, iš kurių vaikui yra svarbiausia gilaus miego fazė, kuomet vaiko organizme išsiskiria augimo hormonas. Jeigu vaikas miega per mažai, sutrinka jo miego ritmas, tai turi įtakos jo darbingumui, emocinei būklei, protiniam vystymuisi.


Vaikui augant, jo miego poreikis tampa mažesnis. Naujagimiui reikia net iki 18 valandų per parą miego, tuo tarpu mokyklinio amžiaus vaikui užtenka miegoti apie dešimt valandų per parą.


Naujagimis


Naujagimiai miega iki 16-18 valandų per parą, dažniausiai vienu ypu dieną išmiega iki trijų-keturių valandų. Miego ritmas priklauso ir nuo dienos ritmo – būdravimo metu kūdikiai maitinami, keičiamos sauskelnės, maudomi.


Pirmus kelis mėnesius gali būti iki galo nesusiformavęs dienos-nakties ritmas, kuris laikui bėgant nusistovi.


Metų kūdikiai dieną gali miegoti ir tris, ir vieną kartą.
Metų kūdikiai dieną gali miegoti ir tris, ir vieną kartą.
Shutterstock nuotr.


Pusės metų kūdikis per parą miega apie 12-18 valandų. Kaip matyti, laiko svyravimas yra gana didelis ir labai individualus kiekvienam vaikui.


1 metai


Apie pirmąjį gimtadienį vaikui reikia vidutiniškai 15 valandų miego. Paprastai per parą tokio amžiaus vaikai miega 3-4 kartus, iš kurių pats ilgiausias miegas yra naktį.


Daug vaikų dieną prigula priešpiečio ir popiečio miego, nors pasitaiko ir tokių, kuriems pakanka tik vieno dienos miego.


Ne visi 2-4 metų vaikai nori miegoti pietų miego.
Ne visi 2-4 metų vaikai nori miegoti pietų miego.
Shutterstock nuotr.


2-3 metai


Tokio amžiaus vaikai vidutiniškai miega 13-14 valandų per parą. Didžiuma prigula ir pietų miego, vidutiniškai jo prireikia vaikams iki penkerių metų.


Tačiau pasitaiko ir vaikų „nemiegiukų“, tad kai kurie vaikai jau atsisako pietų miego ir būdami tokio amžiaus, jiems užtenka ilgesnio nakties miego.


Ikimokyklinio amžiaus vaikai per parą vidutiniškai miega 12-13 valandų.
Ikimokyklinio amžiaus vaikai per parą vidutiniškai miega 12-13 valandų.
Shutterstock nuotr.


4-5 metai


Daug vaikų atsisako pietų miego šiame amžiuje. Vidutinis miego poreikis yra 12-13 valandų per parą. Paprastai dieną pietų miego miegantys vaikai trumpėliau miega naktį ir atvirkščiai, nemiegantys dieną, miego poreikį kompensuoja ilgesniu nakties miegu.


Priešmokyklinis amžius ir pradinė mokykla


Miego norma tokio amžiaus vaikams – apie 9-13 valandų. Pietų miego įprastu gyvenimo ritmu gyvenantys vaikai nebemiega.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis