Kineziterapeutė: kada kūdikiui reikia masažo?

Kokiais atvejais kūdikiui ir mažam vaikui sveika atlikti masažą? Ar jį tęsti, jei mažylis mankštos ar masažo metu ima verkti? Šiuos klausimus uždavėme specialistei.

Kineziterapeutė Toma Kreivėnaitė
Asmeninio albumo nuotr.
Į klausimus atsako kineziterapeutė, studijos „Sveikas judesys" savininkė Toma Kreivėnaitė

Kokiais atvejais rekomenduojamos mankštos ir masažai vaikams?

Masažai ir mankštos kūdikiams rekomenduojami viso vystymosi laikotarpiu – nuo 3 mėnesių iki 1 metų. Iki 3 mėnesių neretai dar būna padidėjęs fiziologinis raumenų tonusas, o vėliau mažyliui augant jis tampa normalus.

Ir štai nuo tada gali pasirodyti problemos – jei padidėjęs tonusas išlieka ilgiau, reikia masažų ir mankštelių, kad raumenys atsipalaiduotų. Galimos ir priešingos problemos – raumenų minkštumas, vėluojanti raida, kai mažyliui sunkiau atlikti judesius, išlaikyti galvą. Vienas iš vėluojančios raidos pavyzdžių galėtų būti toks: mažylis, būdamas 5–6 mėnesių, jau turi gebėti koordinuotai bei užtikrintai verstis nuo nugaros ant pilvo, ir nuo tada pradėti verstis atvirkščiai. Jeigu to dar nedaro, ženklas, jog raida vėluoja.

Ypač reikalingi ir vertingi masažai neišnešiotiems kūdikiams. Užsiėmimai padeda mažyliams „pasivyti“ savo tikrąjį amžių ir dažnai net pralenkti (jei užsiėmimai daromi reguliariai) savo bendraamžius.

Tačiau net ir nesant jokiai problemai, masažai ir mankštos taikomi kaip prevencinė priemonė. Jie padeda kūdikiui greičiau vystytis, geriau dirbti centrinei nervų sistemai, pradėti anksčiau kalbėti, atsiskleisti talentams bei tapti pranašesniems už kitus.

Ką daryti, jeigu kūdikis masažo metu verkia arba nerimsta? Ar yra nauda masažuoti verkiantį vaiką, kai jis įsitempęs ir neatsipalaidavęs?

Žinoma, visada geriau ramus ir besišypsantis mažylis. Bet jeigu jau atsitinka taip, kad pasirodo ašaros, visų pirma, reikėtų identifikuoti, dėl ko mažylis nerimsta: dėl pilvuko skausmų, besikalančių dantukų, o gal alkanas ar šlapias? Galbūt specialistė (-as) nemoka elgtis su mažyliu? O gal vaikas nori pas mamą ant rankų? Galimos įvairios priežastys ir įvairūs sprendimo variantai. Gali būti rekomenduojama palikti specialistą su mažyliu vienus, kad jie susidraugautų, ir vaikas nenorėtų pas mamą ant rankų, nes žinoma, kad mažyliui nėra didžiulio malonumo, kai reikia sportuoti.

Iš patirties galiu pasakyti, kad dažniausiai tokiu atveju mažyliai greitai nurimsta, pradeda šypsotis ir mėgautis žaislais bei mankštelėmis. Bet jeigu taip jau nutiko, jog mažylis įsiverkė, vienareikšmiai reikia jį duoti tėveliams, kad nurimtų o, jei ašaros nepraeina, tiesiog pabaigti užsiėmimą ir nukelti jį kitai dienai.

Tuo tarpu, jeigu vaikas tik kniurzena ar yra suirzęs – tai nėra blogai, tiesiog reikia daugiau bendrauti, stengtis sudominti ir, žinoma, nepersistengti, nes mažyliai pavargsta daug greičiau. O, beje, ir miega po to daug geriau! Mankštintis rekomenduojama 1,5 val. prieš ir po valgio bei miego.

Stengiuosi procedūros metu atlikti masažą ir mankštą kartu, nes mažyliui sunku išbūti ramiai ir sutelkti dėmesį. Procedūra trunka apie 30 minučių.

Shutterstock nuotr.

Ar masažą kūdikiui turi skirti būtinai šeimos gydytojas, ar tai nusprendžia patys tėvai?

Dėl masažų geresniam mažylio vystymuisi, žinoma, gali nuspręsti patys tėveliai. Fizinis krūvis mažyliui turi neįkainojamą vertę jo raidai. Tuo tarpu gydytojai dažniausiai rekomenduoja masažą ar mankštą tik tada, kai mato problemą, kurios tėvai gali ir neatpažinti ar nesuprasti.

Kokių rūšių masažai atliekami kūdikiams, kiek jie trunka?

Masažai būna taikomi pagal kūdikio raumenyną: hipertonusą, hipotonusą ar normalų.

Hipertonusas – būsena, kai raumenyno tonusas padidėjęs. Tokiu atveju taikomas atpalaiduojantis masažas su ištempimais.

Hipotonusas – sumažėjęs raumenų tonusas. Tokiu atveju reikalingas intensyvesnis, greitesnis masažas, kad padidėtų tonusas, suintensyvėtų kraujotaka.

Kai vaiko raumenynas yra normos ribose, taikomas masažas su mankštelės elementais. Masažo metu suaktyvinama kraujotaka, limfotaka, stiprinamas raumenynas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis