Kokių klaidų vengti ruošiantis krikštynoms, pataria švenčių organizatoriai

Tik pradėjus dėlioti krikštynų scenarijų, staiga susivokiame, kiek rūpesčių ir pasiruošimo jos reikalauja: krikšto tėveliai, bažnyčia, šventės vieta, veikla ir daugelis kitų detalių.

Nesunkiai sustygavus oficialią dalį, ne mažiau dėmesio pareikalauja ir antroji šventės dalis. Tad švenčių organizavimo meistrai skuba pasidalinti patarimais, kokių klaidų reikėtų vengti, planuojant krikštynų vaišes bei dekorą.

Nevaržykite svečių sodindami prie bendro stalo

Paprotys, kai visi krikštynų svečiai susėsdavo užstalėje sveikindami tėvus bei krikšto tėvus, šiandien jau praktiškai išnykęs, tad visas dėmesys šiuolaikinėse krikštynose skiriamas šventės kaltininkui – mažajam krikštukui.

Jei Jūsų krikštynų šventėje dalyvauja nemažai vaikų, greičiausiai neapsieisite be aktyvios veiklos ir žaidimų, į kuriuos bus įtraukti ir tėvai. Tokiu atveju sėdėti prie bendro stalo vaikams norėsis mažiausiai, o tėveliams bus sudėtinga prižiūrėti nuolat bėgiojančias savo atžalas.

Maitinimo paslaugas teikiančios „Food Projects“ įmonės atstovė Eglė Čekauskaitė rekomenduoja krikštynoms rinktis furšetinį stalą, ant kurio bus sukrauti vieno kąsnio užkandžiai ar karštieji patiekalai marmituose. „Furšetai, dažnai vadinami tiesiog švedišku stalu – puikus sprendimas, kai nėra itin daug vietos ar šventę organizuojate gamtoje. Ant jų preciziškai sudėliojami vieno kąsnio užkandžiai, gėrimai ar desertai indeliuose, kurie gali būti surikiuojami ant įvairių padėklų bei pakylų keliais aukščiais, kad stalas atrodytų dar įspūdingiau. Taip šventės dalyviams bus patogiau prieiti, pasiimti norimą užkandį ir vėl smagiai leisti laiką įvairiuose užsiėmimuose,“ – pasakoja E. Čekauskaitė, pridurdama, kad vaikams skirti patiekalai, turėtų būti lengvai pasiekiamame aukštyje, o šventės vietoje – įrengti mini staleliai, prie kurių jiems bus paprasčiau suvalgyti karštuosius patiekalus.

Deimantė Dubauskaitė

Nepamirškite į meniu įtraukti užkandžius vaikams

Krikštynos – tai šeimos ir artimųjų šventė, kurioje paprastai aplinkui krykštauja ir vaikai.

Džiugu, jei krikštynų stalas išsiskirs gurmaniškais, estetiškai patiektais užkandžiais ar desertais, tačiau vaikams greičiausiai tai nesudarys didelio įspūdžio. „Vaikų šventės vaišės privalo būti žaismingos, patrauklios ir patikti vaikams. Į meniu paprastai siūlome papildomai įtraukti jiems patinkančius mini mėsainiukus, mini kruasanus su kumpiu bei daržovėmis ar mini dešrainius, kurie ne tik skanūs, bet ir atrodo patraukliai. Nesuklysite karštiems patiekalams pasirinkę vištieną. Populiariausi krikštynose vištienos vėrinukai su fri bulvytėmis bei vištienos suktinukai su sūriu,“ – pasakoja išvažiuojamuosius banketus organizuojanti E. Čekauskaitė.

Be abejo, neturėtumėte prieš svečius jaustis blogai, jei šventę nuspręsite organizuoti be alkoholio. Svečius vaišinkite naminiais limonadais, spalvingais pieno kokteiliais ar kitais nealkoholiniais kokteiliais.

Foodprojects nuotr.

Traškučius ar keptą duoną keiskite į daržovių juosteles

Nenuostabu, kad šventėje norisi paragauti visko, tačiau nesveiki užkandžiai nuo stalo išnyksta greičiausiai. „Labai dažnai tėvai pageidauja, kad krikštynų stalą sudarytų sveiki vieno kąsnio užkandžiai ar desertai su šviežiomis uogomis bei vaisiais. Tokiais atvejais siūlome šventinį stalą papildyti spalvingais daržovių šiaudeliais, kurie patiekiami su jogurtiniu padažu, sluoksniuotais grūdų duonos sumuštinukais su spalvotais sviesteliais ar granola su šviežiomis uogomis ir jogurtu,” – pasakoja specialistė.

Ant desertų stalo šiltą vasaros dieną puikiai tinka vaisių ir uogų vėrinukai bei gaivūs desertai su šviežiomis uogomis: miško uogų pyragėliai, gardinti šviežiomis trintomis uogomis, braškinė panna cotta, citrininis „sūrio pyragas“ stiklinaitėje, gardintas šilauogėmis. Pasak E. Čekauskaitės, stalas atrodys dailiau, jei uogas patieksite dideliuose stikliniuose induose, o vaisius supjaustysite nedideliais gabalėliais ir pridėsite desertines šakutes ar šaukštelius. Taip bus gražiau ir paprasčiau juos skanauti tiek mažiesiems šventės dalyviams, tiek suaugusiems.

Neperkraukite stalų maistu

Lietuviams būdinga šventėse stalus nukrauti patiekalais, tačiau pernelyg didelis maisto kiekis paprastai gresia išmetimu. Esant karštam orui maistas greitai lydosi ir genda, todėl ant stalo galima sudėti tik dalį užkandžių, o po poros valandų stalą papildyti naujais. Paprastai krikštynos švenčiamos 3-4 valandas po oficialios dalies, tad jeigu į meniu įtrauksite karštus patiekalus, galite skaičiuoti apie 3-4 užkandžius žmogui bei vieną desertą. Jei šventę planuojate neribotam vakaro laikui, vienam žmogui rekomenduojami 7-8 vieno kąsnio užkandžiai bei 1-2 desertai.

Pagyvinkite įprastus rožinius ir melsvus atspalvius

Jau tapo gana įprasta, kad mergaitės krikšto šventėje dominuoja pastelinė rožinė, o berniuko – melsva. Šios spalvos į krikštynų dekorą, o kartu ir į naujagimių garderobą atėjo iš katalikiškos tradicijos. „JustDeco“ švenčių planuotoja Justina Palinauskienė teigia, kad mažo kūdikėlio tyrumą ir nekaltumą simbolizuoja gerokai daugiau spalvų ir jų derinių. „Dekoruojant krikštynas mes siūlome tėveliams nebijoti baltos spalvos, simbolizuojančios tyrumą, geltonos – implikuojančios saulę, džiaugsmą ir šviesą. Pasitelkus žalios spalvos dekoracijas galima labai subtiliai atskleisti ramybę, gerą energiją ir gamtos grožį. O ramios žemės spalvos tokios kaip rusva ar pilka nuteikia neutraliai, santūriai ir ramiai,“ – pataria dekoratorė.

Jei vis dėlto norite išlikti ištikimi tradicijoms ir pagrindinėmis savo mažylio krikštynų spalvomis renkatės rožinę ar melsvą, švenčių planuotoja siūlo jas derinti su ryškesnėmis, tamsesnėmis spalvomis, nebijoti tamsesnių, intensyvesnių spalvų: „Išmoningai suderinus spalvas ir medžiagas į krikšto šventę įnešite naujumo ir modernesnio požiūrio. Pastelinė rausva labai puikiai dera su sodria burgundiška, žalsva, auksine, alyvine. Šviesiai mėlyna (žydra) puikiai sutaria su sodriai mėlyna, geltona, aukso, sidabro spalvomis,“ – pataria J. Palinauskienė.

Foodprojects nuotr.

Venkite pigių dekoracijų

Dekoruojant mažylio krikštynas, kai kurie tėvai kiek persistengia ir šios šventės prasmę užgožia pigių dekoracijų gausa. „Pats svarbiausias momentas pradėjus planuoti mažylio šventės dekorą yra atsižvelgti į šventės vietą ir visas mielas detales kurti taip, kad derėtų Jūsų mažylio šventės vietoje. Juk jaukioje kaimo sodyboje netiks tos pačios dekoracijos, kurios tiktų prabangiame miesto restorane. Kalbant bendrai apie krikštynų dekorą siūlyčiau vengti nenatūralių medžiagų, prie bendros stilistikos nederančių dekoracijų,“ – pasakoja „JustDeco“ planuotoja J. Palinauskienė.

Pasak krikštynų planuotojos, krikštynų dekore jau daugelį metų itin populiarūs balionai. Tai iš tiesų puiki ir nebrangi priemonė sukurti šventinei atmosferai. Be to – balionai visada vaikams sukelia daug džiaugsmo. Balionais išmoningai galima dekoruoti desertų stalą, foto kampelį, kitas erdves, jeigu jos yra patalpoje. Tačiau balionai visiškai nepasiteisina, jeigu jais yra pasirenkama dekoruoti tam tikras zonas esančias lauke. Vėjas labai greitai deformuoja balionų kompozicijas ir, deja, nebelieka tokio efekto, kokio tikėjosi tėveliai. Galite suorganizuoti mini fotokampelį su blizgiu lietučiu ar didelių popierinių gėlių kompozicijomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis