Kurį mėnesį gimusiems vaikams prasčiausiai sekasi mokykloje

Nuo sausio iki kovo pradėtiems kūdikiams didesnė mokymosi sunkumų rizika, nes jų mamoms nėštumo metu trūko vitamino D, rodo naujas tyrimas.

Sausį – kovą pradėtiems kūdikiams didesnė sunkumų mokantis rizika, teigia mokslininkai

Disleksija, sunkumai mokantis skaityti, aktyvumo ir dėmesio sutrikimas būdingesni vaikams, kurie buvo pradėti žiemą, o gimė nuo spalio iki gruodžio mėnesio. Taip yra todėl, kad jų motinoms pirmus tris nėštumo mėnesius trūko saulės vitamino – vitamino D, parodė tyrimas.

Tyrėjų teigimu, gali būti, kad sunkumų mokantis skaityti daugėja, nes vis daugiau laiko praleidžiame viduje. Tiesa, aktyvumo ir dėmesio sutrikimų taip pat padaugėjo.

Anglijos sveikatos apsaugo specialistai rekomenduoja rudenį britams ir žiemą kasdien vartoti po 10 mg vitamino D, nes daug laiko leidžiant viduje ir esant niūriam orui žmonėms masiškai trūksta vitamino D.

Ištyrus daugiau nei 800 000 vaikų paaiškėjo, kad 8,9 proc. vaikų, pradėtų pirmą metų ketvirtį, turėjo sunkumų mokydamiesi, lyginant su 7,6 proc. vaikų, pradėtų nuo liepos iki rugsėjo.

Manoma, kad 11 proc. mokymosi sunkumų būtų galima išvengti, jei besilaukiančios moterys paisytų medikų rekomendacijų ir vartotų vitamino D papildus. Britanijoje kasmet gimsta apie 700 000 kūdikių, tai rodo, kad kasmet apie 2 000 vaikų susiduria su mokymosi sunkumais.

Akušerijos ir ginekologijos profesorius Gordonas Smithas teigė: „Jei vitamino D lygis paaiškintų šiame tyrime pastebėtą sezoninį svyravimą, tikimės, kad žmonėms paisant rekomendacijų (vartoti vitaminą D), sumažėtų mokymosi sunkumų. Nors minėtame tyrime nebuvo matuojamas vitamino D lygis, vis tik tai būtų realiausias tendencijos paaiškinimas. Tai tyrimo duomenys pabrėžia, kad reikia vartoti vitaminą D ir kaip tai svarbu moterims, norinčioms susilaukti sveikų vaikų."

Tyrime buvo stebėti vaikai, gimę iki 2012 m., kai nėščioms moterims dar nebuvo rekomenduojama vartoti po 10 mg vitamino D, siekiant apsisaugoti nuo kitų ligų, pvz., rachito. Tiesa, manoma, kad daug moterų vis dar nepaiso rekomendacijų.

Glazgo instituto profesorius Jillas Pellas teigė: „Svarbu, kad nėščios moterys paisytų patarimo vartoti vitamino D papildus ir pradėtų vartoti kuo anksčiau, kai tik pastoja, o idealiu atveju – dar prieš pastojimą."

Tyrime, išspausdintame leidinyje „American Journal of Epidemiology", buvo analizuoti 801 592 vaikų, lankiusių mokyklą nuo 2006 iki 2011 m., sveikatos ir mokymosi duomenys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis