Lengvi būdai pratinti vaiką sėdėti ant puoduko

Atėjus laikui vaiką pratinti prie naktipuodžio, ne viena mama sutrinka - o kaip tą padaryti teisingai? Siūlome psichologės Astos Budvytienės patarimų.

Konsultuoja VŠĮ "Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro" psichologė Asta Budvytienė.

Kuo svarbus teisingas pratinimas?

Sėdėjimas ant puoduko - vienas svarbiausių vaiko gyvenimo įgūdžių. Vienas dalykas, dėl kurio sutaria visi pediatrai, psichologai ir kiti specialistai - kad negalima kelti vaikui jokio streso.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip vaiko Zodiako ženklas lemia jo rezultatus ir elgesį mokykloje?
Mano gimdymo istorija: 24 minutės gimdymo namuose

Jokios prievartos, jokių barimų ar gėdijimų! Didelis spaudimas nepagreitins proceso, tik sukels bereikalingos įtampos ir gali netgi sulėtinti raidą. Rezultatai gali atsiliepti net suaugusiame amžiuje.

Jūsų dėmesiui - keletas būdų, kurie padės vaikui susidraugauti su naktipuodžiu.

Pirmas būdas: mokymasis stebint

Vaikai stebi tėvus ir juos kopijuoja. Todėl galite leisti vaikui eiti paskui jus į tualetą, pasakokite, ką čia veikiate. Idealu, jei ant puoduko pratins tos pačios lyties tėvas.

Vyresnieji broliai ar seserys taip pat gali būti puikus pavyzdys jaunesniam, kaip jie sėda ant puoduko ar tualeto. Paprastai vaikai labai linkę kopijuoti vyresnėlius. Aišku, jei vyresnėlis nenori įsileisti mažojo į tualetą, negalima jo versti.

Netgi naminiai gyvūnėliai gali būti geras pavyzdys mažyliui, kuriam atėjo metas mokytis daryti į naktipuodį. Taip pat palankus metas pakalbėti su vaiku apie intymias kūno vietas ir tai, kad tik tam tikri žmonės gali jas matyti.

Antras būdas: knygelių, paveikslėlių, filmukų metodas

Rodykite paveikslėlius, knygeles, pieškite šia tema. Apskritai, filmukai mažiems vaikams nėra gerai, bet mokymo prasme tikslas gali pateisinti priemones. Jei vaikams jau kartais įjungiate  „Teletabius", vietoj jų galima parodyti mokomąjį filmuką.

Trečias būdas: lėlių, žaislų panaudojimas

Pažaiskite su vaiku. Parodykite, kaip jūs sodinate ant naktipuodžio lėlę ar meškiuką. Paprašykite vaiko paaiškinti lėlei, kaip reikia naudotis puoduku. Ir stebėkite, ką jis sakys. Vaikai paprastai kartoja tai, ką ir kokiu tonu jūs sakote. Paklausykite, kaip jis žaidžia būdamas vienas. Gali kilti įvairių įžvalgų besiklausant, kas yra svarbu sakyti ar elgtis „išmokant" lėlę.

Taip pat galite pastebėti vaiko baimių, susijusių su puoduku. Žaidime tokiu atveju „lėlė bijo". Atkreipkite dėmesį kaip jis guodžia, ramina savo lėles ir kitą kartą kai jis ko nors bijos, žinosite kaip elgtis kad vaikas pasijustų geriau.

Ketvirtas būdas: nupirkite ir parodykite medžiagines kelnaites

Arba tegul vaikas išsirenka pats norimas kelnaites, kurias nuo šiol galės dėvėti vietoj sauskelnių. Pasakykite, kad ir jūs tokias dėvite, tik didesnes. Jei vaikas nenorės, pasakykite, kad padedate jas į stalčių, ir kai vaikas norės, galės apsiauti.

Jei vaikas nenori išpilti puoduko turinio

Vaikui puoduko turinys gali būti labai įdomus arba net labai brangus ir kartais vaikai nenori jo išpilti. Tai yra JO. Vaikui gali būti net baisu, nes jis tai laiko savo kūno dalimi (kaip ir būna baisu kirpti plaukus ar nagus).

Švelniai paaiškinkite, kad tai, kas iš mūsų išeina, yra kūnui nereikalinga ir mes išmetame. Galite parodyti kaip patys pasinaudoję tualetu nuleidžiate vandenį.

www.kaunepsichologas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis