Mama: mano sūnus mėgsta puoštis karoliais, ar tai normalu?

Mama pastebėjo, kad jos dvejų metų berniukas mėgsta dėtis karolius ir apyranke, o kartais imituoja, kad maitina savo pliušinius žaisliukus krūtimi. Ar jau laikas sunerimti, teiraujasi ji psichologės.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Diana klausia:

"Mūsų mažyliui netrukus dveji metai. Aš vis dar jį maitinu mamos pienu prieš dienos ir nakties miegą. Paskutiniu metu pastebėjau, jog sūnelis pradėjo žaisti, jog maitina krūtimi namuose esančius meškinus: pasikelia marškinėlius ir glaudžia žaislus.

Ar reikėtų dėl to sunerimti? Ar tai normalu, kaip ir noras dėtis mano papuošalus: žiedus, karolius, apyrankes?"

Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Anastasija Pilkionienė, www.ipi.lt.

Sveiki, Diana, ankstyvoji vaikystė - labai svarbus etapas tolimesnei asmenybės raidai. Individualiosios psichologijos pradininkas A. Adleris teigė, kad pagrindiniai asmenybės bruožai susiformuoja iki 5 metų.

Todėl jūsų nerimas dėl sūnaus elgesio suprantamas, nes būtent šeima ir santykiai joje pakloja pagrindą asmenybei toliau vystytis, o jūs, kaip mama, jaučiate atsakomybę už tai, kaip jis auga. Jūsų mažyliui greitai sukaks dveji metai.

Vida Press

Šiame amžiaus tarpsnyje intensyviai vystosi "savasis Aš", kuris vis labiau atsiskiria nuo mamos ir vis daugiau reiškia savo nepriklausomus norus.

Aktyviausias "savojo Aš" formavimasis vyksta vaikui žaidžiant vaidmenų žaidimus. Priimdamas ir atlikdamas tam tikrus vaidmenis vaikas atranda, kas tinka jam, atskiria save nuo kitų.

Jūsų sūnelis pradėjo žaisti, ir tai yra normalu. Jaučiu, kad jums kelia nerimą, kaip jūsų vaikas žaidžia, ar tam turi įtakos maitinimas krūtimi, ar tai turės pasekmių jo raidai. Tai, kokius vaidmenis vaikai pasirenka savo žaidimams, priklauso nuo įspūdžių ir žinių, kuriuos jie gauna iš juos supančios aplinkos.

Vida Press

Pagrindiniai motyvai žaidžiant gali būti noras atkurti emociškai svarbius įvykius arba suvaidinti svarbaus suaugusiojo veiksmus. Jūs esate labai svarbus žmogus savo sūnaus gyvenime, todėl žaisdamas jis kopijuoja jus ir jūsų veiksmus ir taip bando atrasti save.

Šiame amžiaus tarpsnyje pradeda formuotis savo lyties suvokimas, kuriam didžiulę įtaką turi šeima, nes nuo pačių pirmųjų dienų tėvai sąmoningai ar nesąmoningai elgiasi su mažyliais skirtingai, priklausomai nuo jų lyties.

Vida Press

Tai daroma įvairiais būdais - žaislai, apranga, bendravimas, knygutės, bendraamžiai, žiniasklaida ir t.t.. Panašu, kad jūsų sūnus bando suvokti savo lytį, kopijuodamas jūsų elgesį, nes tarp jūsų dar nenutrūko ryšys "mama-kūdikis".

Tam, kad vaikas suvoktų savo lytį, jam svarbu matyti ne tik moteriško elgesio modelius, bet ir susipažinti su vyriško elgesio pavyzdžiais, kuriuos jis gali pamatyti bendraudamas ne tik su tėčiu, bet ir su kitais svarbiais vyrais jo gyvenime (seneliu, dėde, krikštatėviu), žaisdamas su savo amžiaus arba vyresniais berniukais.

Vida Press

Jums, kaip mamai, svarbu suteikti savo sūnui galimybes bendrauti su kuo įvairesniais žmonėmis ir gauti kuo įvairesnės patirties, kas ir užtikrintų sėkmingą jo raidą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis