Namuose tykantys pavojai: praktiški patarimai, kaip jų išvengti

Kiekvienoje šeimoje gimus vaikeliui, atsiranda daug naujų rūpesčių, o jam paaugus jų dar ir padaugėja.

Draugiška namų aplinka saugiai vaikystei

Vaikai - smalsūs, maži žmogučiai, kuriems kiekvienas ne vietoje padėtas daiktas kelia smalsumą, o kiekviena galimybė užlipti kur nors aukščiau, tai tarsi mažas iššūkis, kurį reikia įveikti. Kiekvieniems tėvams yra labai svarbu apsaugoti savo mažylius, kad šie jų mažieji iššūkiai juos supančiam pasauliui neturėtų liūdnų pasekmių.

Dažnai jaunos šeimos namus įsirenginėja dar gerokai iki susilaukiant mažylių, todėl į tokius dalykus, kaip būsimų vaikų saugumas neatkreipia dėmesio. Tačiau yra keletas aspektų, į kuriuos atsižvelgę galėsite pagelbėti sau ateityje, o ir pasirinktų kambarių interjero dizainas nuo nė kiek nenukentės. O galbūt ir priešingai, padės atrasti patogesnius, labiau apgalvotus sprendimus.

Virtuvė - viena pavojingiausių vietų namuose.

Paprasčiausias būdas apsaugoti vaikus nuo pavojų tykančių virtuvėje yra specialiais varteliais užtvėrus įėjimą (beje, šie varteliai puikiai tiks ir užtverti laiptus).

Tačiau neįmanoma vaiko nuolat laikyti atskirto nuo virtuvės, todėl reikia pasirūpinti ir kitais saugumo kriterijais. Pavyzdžiui, aiškiai suplanuoti, kur ir kokia buitinė technika stovės. Jeigu yra galimybė ir jums yra priimtina, tuomet orkaitę, mikrobangų krosnelę galima montuoti aukščiau. Tokiu būdu vaikai jų nepasieks, o ir iš veikiančios mikrobangų krosnelės sklindantis elektromagnetinio lauko dažnis nepaveiks jūsų mažylio.

Taipogi, svarbu, jog tiek orkaitė, tiek indaplovė turėtų užrakinimo funkcijas, kurios neleis vaikams netyčia jų įjungti. Kad vaikai nenusidegintų rankyčių, rinkitės orkaitę su nekaistančiu stiklu, viryklę, kuri įsijungs tik padėjus puodą, o ne prilietus delnu.

Visą kitą buitinę techniką (virdulius, skrudintuves, plaktuvus ir kt.) laikykite toliau nuo stalviršių kraštų ir arčiau sienų, kad vaikas negalėtų jų patraukti ir užsiversti ant savęs.

Baldai: kokius rinktis?

Vaiko atsiradimas jūsų gyvenime neturėtų labai nulemti jūsų namų baldų pasirinkimo. Svarbiausia yra tai, jog baldai turi būti jums patogūs ir mieli, o jeigu apsvarstysite keletą patarimų, jie užtikrins ir saugią vaikystę jūsų vaikams.

Visų pirmą, visi stambesni baldai, esantys namuose, ar planuojami įsigyti vaiko kambariui turi būti stacionarūs, t.y. nejudėti, todėl įsitikinkite, jog visos namie esančios spintos, lentynos tvirtai stovi (jei reikia, pritvirtinkite prie sienų) ir neužkris ant vaiko net jam pabandžius ant jų lipti.

Papildomo stabilumo baldams suteiks tvirtos jų gamybai naudojamos medžiagos bei kojelės, kurių dėka baldo svorio centras pasiskirstys tolygiai ir jis tvirtai stovės. Stalčiams ir spintelėms rinkitės tokias uždarymo sistemas, kurios užsidaro lėtai, kad jas atidaręs mažylis neprisivertų pirštų šioms staigiai užsivėrus. Venkite ir aštrių kampų, į kuriuos gali susižeisti ne tik vaikas, bet ir jūs patys (be abejo, visuomet galima pagalvoti apie specialių apsaugos priemonių baldams įsigijimą). Taip pat patartina vengti stiklinių staliukų, kurie sudužę gali rimtai sužeisti mažylį.

Spalva, medžiaga iš kurios bus gaminami baldai - tai jūsų pasirinkimo laisvė. Tiesa, siekdami palengvinti sau namų ruošos darbus rinkitės lengvai valomų paviršių bei medžiagų baldus, juk mažieji šeimos nariai nevengia ir nešvariomis rankutėmis pažinti pasaulį. Taip pat, vertėtų svarstyti rinktis ir atsparius įbrėžimams paviršius stalams, kavos ar TV staleliams.

Norėdami užtikrinti ne tik baldų saugumą, verta pasirūpinti ir kilimais bei laidais, esančiais namuose. Kilimas neslys, o tai reiškia, jog namuose bėgiojantis vaikas nepargrius ir neužsigaus atsitrenkęs į stalą ar kitą kietą baldą, jei po kilimu patiesite specialią guminę dangą. Taip pat pasirūpinkite laidais, geriausia, kai jiems yra parengtos specialios ertmės balduose, leidžiančios juos paslėpti. Tokiu būdu niekas neužklius ir nesusižeis už netvarkingai gulinčių laidų.


http://www.baldai4u.lt/

Užsakymo nr.: PT_68759742

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis